2 Nisan 2013 Salı

PORTAKAL REÇELİ ( PORTAKALIN FAYDALARI)




GÜNAYDIN
Mutluluklar bizimle olsun, Huzursuzluklar bizlerden uzak olsun, Bloklarımız evlerimiz içimiz dışımız şenlensin,Nisan ayı herkesin evine, bloğuna, iş yerlerine huzur getirsin. Amin???
Sağlıklı nefesler alalım İNŞALLAH:)))

 Dünyada bir çok insan var. Kimi mutlu kimi mutsuz,Kimi ağlayıp kimi gülüyor, güzelliklere ve mutluluğa layık olan güzel dostlarım hayırlı günler. Nasılsınız ???

Günlük güneşlik Antalyamdan merhaba dostlar. Olumlamalarıda yaptık ne güzel. Bu gün sizlerle portakal kabuğundan reçel yapmayı paylaşmak istiyorum. Hafta sonu cumartesi pazarında yafa portakalları buldum hiç kaçırırmı lezzetliniz hemen yaptı sıcağı sıcağına paylaşacak. Yumuşacık lezzetli reçelim oldu, evim mis gibi koktu püfleri ve ayrıntıları ile az sonra paylaşacağım,şimdi portakal hakkında azıcık sohbet edelim :)))


Not: Yafa portakala yaz portakalı derler. Kalın kabuklu oluşunda sıcakta daha çok dayanır. Aslında bir çok arkadaşlar, portakal reçelinin zamanı geçti diye, yayınlamak istemiyorlar. Yafa portakaldan yapacaklar için şimdi zamanı çünkü kabuğu kalın olunca reçel için idealdir.

PORTAKAL: Başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengindir. Bakır, çinko, demir ve manganez mineralleri ile protein de bulunur. Söz konusu  meyveler olunca faydalarıda saymakla bitmiyor.

Peki meyveleri ne kadar doğru tükettiğimiz hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz.Meyve tüketmeyen insan yok gibidir.Herkesin sevdiği bir meyve kesinlikle vardır. Ancak meyvenin en güzel yeri neresidir denildiği zaman buna cevap olarak kabuklarıdır, diye cevap verecek insan sayısı çok azdır. Haklı da sayılırlar…

Ancak meyvelerinin ve kabuklarının da sağlığa ne kadar faydalı olduğunu bilmek için portakal ve portakal kabuğunun faydalarına bakmak herhalde yeterli olacaktır.

Florida Üniversitesinde Beslenme Profesörü olan Doktor Susan Percival bazı önemli antioksidanların kabukta bulunduğunu belirtiyor.


Portakal  ve portakal kabuğunun faydaları

1) Portakal vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır.

2) Kabuğun üst kısmında bulunan dlimonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır. Bundan dolayı kozmetik sektörü portakal kabuğunu kullanır.

3) Arizona Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay  kasığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüş. Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çeşni yerine serpebilirsiniz ya da salatana sosla birlikte karıştırabilirsiniz.

4)  Portakal kolesterolü önemli ölçüde azaltabilir. Kabukların içerisinde bulunan güçlü antioksidanlar, suyundan 20 kat daha fazla fayda sağlıyor. Lezzetli bir kek yaptığınızda içine koyacağınız portakal suyu ve kabukları bu sağlıklı yiyecek için altarnetif olacaktır.

Aslında pek bilinmeyen ve genelde meyve olarak tükettiğimiz portakal kabuğunun ne denli faydalı bir bitkisel şifa maddesi olduğunu daha çok anlıyorum. 

  5) Selülit tedavisinde kullanılır. Portakal kabuğu yüzde 5 oranında minarel tuzlar, organik asitler, yüzde 5-8 oranında flavonoidler ve yüzde 1-2 esansiyel yağlar içerir.

6) Portakal kabuğunda bulunan citrus aurantium un kanser ve damar tıkanıklıkları gibi birçok hastalıkta kullanılır.Bundan dolayı kan dolaşımını hızlandırır,  damar tıkanıklıklarında ve vücuttaki sarkmalara karşı kullanılır. :)))
7) Portakal sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır.

8) Portakal cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar. 

9) Portakal  karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kansızlığa iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır.

10) Portakal  içerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır.
Ne kadar faydası çok demi dostlar. Şükürler olsun bu nimetlerin yokluğuyla terbiye etmesin bizleri:)))

Çok konuştun Ayşe hadi artık tarif et bol resimli hiç kimse zorlanmadan yapsın.Püflerini söyle önemli notları yaz şöyle güzel kokulu mis portakal reçeli yapalım.

Haydi baylar bayanlar
Pamuk eller mutfağa:)))
Gelsin portakal kabuğu reçeli tarifi...




MALZEMELERİ
2 Kilo yafa portakalı yada kalın kabuklu portakal ( benim portakallar büyüktü 5 tane )
6 Su bardağı şeker( klasik paşabahçe bardağı)
6 Su bardağı su ( klasik paşabahçe bardağı )
1 Adet portakalın suyu ( benim portakalım büyüktü küçükse 2 adet kullanın )
1 Yemek kaşığı limon suyu
1 Çay kaşığı tereyağı
4 Litre kaynamış su 
5 Tane karanfil

YAPILIŞI
1, 2, 3, 4) Sıralamayı üstteki resimlerdeki sayılarla takip edin. 
Öncelikle portakalları yıkayalım dış kabuğunu rendelemeden olduğu gibi kabuklarını 4 de bölelim. Kalın etinden biraz alalım ve daha sonra her bir dilim kabuğu 6 keselim uzunlamasına ve kesme şekerinden daha küçük doğrayalım.

5 ) Ocağa tencereyi koyalım kaynayan suyun yarısını koyalım doğradığımız portakal kabuklarını koyup bir taşım kaynasın süzün. Tekrar kalan kaynamış suyu koyalım portakal kabuğunu koyalım bir taşım kaynatıp süzelim.

Püf noktası: Burada dikkat edeceğiniz husus çok kaynatıp portakal kabuklarını eritmeyin ondan birer taşım kaynatıp kapatın. Bu işlemi portakalların acısını almak için yapıyoruz.
Dikkat: Bu işlemi 3. sefer yapmayın 2 sefer yapmak yetiyor:)))

6) Şimdi süzdüğümüz portakal kabuklarına normal çeşme suyu koyalım. Birer saat arayla 3 sefer süzüp tekrar çeşmeden su koyalım. 

7) Acısını aldığımız portakal kabuklarını süzün ve tencereye koyun üzerine 6 Su bardağı şekeri ilave edin sulansın yani 2 saat beklesin. Şimdi şekere yatırdığımız portakal kabuklarına 6 su bardağı suyu koyun ve kaynaması için ocağın üzerine alın.

Püf noktası: Kaynayan reçelimizin üzerindeki beyaz köpükleri yavaşça alın.

8 ) Koyulaşmaya başlayan reçelimize portakal suyunu ve karanfili ilave edin kaynamaya devam. Portakal suyunu ekleyince üzerinde köpürmeler başladı demi onlarıda alın ama bu devam edecek bunun sona ermesi için bu esnada bir çay kaşığı tereyağı koyun ve köpürme sona erdi:)))

Püf noktası: Tereyağı koymassanız köpürme devam edecek. Tereyağı reçelinize parlaklık verecek. Tereyağı lezzetinin daha güzel olmasına vesile oluyor canlar :)))

Evet kokular müthiş koyuluğunu kontrol edin iyiyse limonunu ekleyin 5 dakika daha kaynatın tamamdır portakal reçelimiz yemeye hazır:))) Harikasınız canlar:)))

Püf noktası: Koyuluğunu nasıl anlarız biraz tabağa koyun hemen buzluğa koyun soğusun bakın şerbetin kıvamı koyuysa tamamdır:) 

Turun reçeli tarifim için Turuç reçeli tıktık:)))
Çilek reçeli tarifim için Çilek reçeli tıktıtk:)))
Kayısı reçeli tarifim için Kayısı reçeli tıktıtk:)))
Patlıcan reçeli tarifim için Patlıcan reçeli tıktıtk:)))
Ve elma reçeli tarifim için Elma reçeli tıktıtk:)))

Birde derya ablacığımın bloğu 6 yaşına girmiş. Canı gönülden teprik eder, hep beraber daha nice senelere inşAllah:) Bizleri bahar çekilşine davet ediyor buyurun dostlar Deryayla lezzetler tıktık:)))





AFİYET ŞİFA OLSUN.
Nisan ayı herkesin evlerine sağlık, sıhhat, huzur ,aş, iş ve mutluluk getirsin:)))




64 yorum:

Değmesin Yağlı Boya dedi ki...

Portakal can'dir!..
Gunaydin ablacim..

sarımutfak-hande dedi ki...

tam benim sevdiğim tarz
ellerine sağlık çok güzel olmuş

MAZES dedi ki...

iç açıcı renkler ,müthiş kokular ,ellerine sağılık canım....yine her şeye maydanoz olayım,dayanamadım ama,kusura bakma canım:reçele kattığın su var ya ,5-6 tane ekşi elma,gelişi güzel kesilmiş,çekirdekleri ile kaynat bu suda akşamdan,ertesi gün süz ve o su ile devam et reçeline ,jölemsi olacak,dağılmayacak ....kızma canım,sadece bildiklerimi yazdım ,denersen anlarsın ne kadar güzel oluyor ,elma koku bırakmıyor.

sekermutfağımız dedi ki...

Elinize sağlık, portakal reçelini çok severim.Sevgiler

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

rengi ne kadar da parlak olmuş:)
ellerine sağlık canım :)
sevgiler..

Hayat Mutfakta Güzel dedi ki...

nefis olmuş nefis, çok severim reçeli, hele portakal bir başka olur, ellerinize sağlık süper olmuş...

Gelibolu17 dedi ki...

Görüntü süper canım,valla bayıldım,emeklerine sağlık ne güzel yapmışsın öyle,size afiyet olsun inşallah....Bizede seyretmesi düştü :)

derya SEZGİN dedi ki...

Kuzummmmm ablasını ne çok severmiş ki
rüyalarına girmiş:)))iyi ki varsın kuzum bol şanslar diliyorum.Portakal
kabuğu reçelini çok severim bu sene
yapmak kısmet olmadı.Ellerine sağlık
afiyetle tüketin öpüyorum.

gamze erten dedi ki...

çok güzel görünüyor.elinize sağlık

Didem Özkan dedi ki...

Çok severim portakal reçelini..
Ellerinize sağlık, nefis olmuş..

Deniz dedi ki...

Off nefis görünüyor. Ben çok severim protakal reçelini. O kokusu yok mu, mmmm. Ellerinize sağlık.

Julia dedi ki...

Portakalli receli cok severim. Tarif icin tesekkur ederim canim... Ellerine saglik...

kardeşler-nikahşekeri dedi ki...

Of Of! Ayşecim..Nasıl bir güzelliktir bu..Ellerine sağlık:)

Feray kaygısız dedi ki...

Nasıl güzel görünüyor Ayşem ellerine emeğine sağlık. Miss gibi portakal kokusu seyrederken burnuma geliyor sanki.

Nursevin Sönmez dedi ki...

Ellerine sağlık. Ayşem . Kahvaltıya gelcem sana:)) nefissss.

ZEYNEP KOZAN dedi ki...

mis gibi kokusu burnuma kadar geldi
ellerine sağlık canım

pinkdreams dedi ki...

Çok severim portakalı ellerinize sağlık güzel görünüyor. Sevgiler

nergis mevsimi dedi ki...

Ben de bu hafta yaptığım portakal kabuğu reçelini yayınladım.Evde yenilen portakal kabuklarını atmayıp,ara ara yapıyorum.Bu şekilde mini mini küpler halinde de çok pratik olmuş,eline sağlık.

RABİA SERTELİ dedi ki...

Haklısınız aslında reçel için en uygun portakal Yafa portakalıdır. Yaz portakalı dendiğini de sizden öğrenmiş oldum. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

Misketlimonu Hülya dedi ki...

Portakala bayılırım. Elimden gelse herşeye koyarım :)) Reçelin rengi muhteşemm, ellerine sağlık canım..

Hanife Mert dedi ki...

Merhaba Ayşeciğim,
Amin canım sağ ol.. Verdiğin portajkal ve kabuğu ile ilgili değerli bilgilere ve reçel tarifin için teşekkürler. eline emeğine sağlık.
Hoşça ve dostça kal.
Sevgiler,

ebru dedi ki...

Bu reçel çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

mutfagabuyrun dedi ki...

offf.harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

aslı dedi ki...

Mmmm mis canim.
Eline saglik ne çok faydasi var şaşirdim.
Sevgiler.

Gurme Şirine dedi ki...

portakal reçeli hiç yemedim...
ama görüntü muhteşem...
ellerine sağlık ablam...

bir kase lezzet dedi ki...

Hoş geldiniz sefalar getirdiniz.
Misafirlerimi uğurladım ve geldim .
Oh maşAllah beni sevindirdiniz Rabbimde sizleri sevindirsin.
Çok sağolun canlarım:)))

bülbülünyeri dedi ki...

Canım,
ellerine ve emeğine sağlık. Tek tek fotoğraflamışsın teşekkürler. Muhteşem bir görüntü. Bayılıyorum ama bir kısmet olmadı.
Sevgiyle kal.

Recep Altun; dedi ki...

Merhabalar Bir Kase Lezzet.

Portakalaın faydaları ve portakal reçeli ile ilgili bu güzel paylaşımdan sonra sizlerin ne kadar şanslı olduğunuz geldi hemen aklıma. Portakal şehrinde olmanız sizin için büyük bir nimet. Bakın elinize geçen mis gibi YAFA portakaldan reçeli yapıvermişiniz hemen.

Elinize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.

Selam ve dualarımla.

VuslaT dedi ki...

Ayşem senin anlatımınla, görüntünün güzelliği ile doldum taştımmm.Bu ne şahane lezzet. Çok severim sende çok güzel yapmışsın..Ellerine sağlık canım benim. Seni çok öptüm..Hayatın hep çok mutlu ve bereketli geçsin..

kardelen sezgin dedi ki...

Çok yerinde bilgiler canım ,bende geçen sene yaptım tüm kış kullandım daha yeni bitti acaba yapsam mı diye düşündüm ,reçel hemde şekerlemesini pastalara keklere kullandım çok işime yaradı Allah ne güzel nimetler yaratmış şükür yarabbim seninde ellerine ve yüreğine sağlık Ayşem

nursen aksoy dedi ki...

Ablacım porakallar senin elinde hayat bulmuş,nasıl güzel bir reçel olmuş..ellerine sağlık..sevgiler..

Lezzetli Sanatlar dedi ki...

Reçelin rengine, kıvamına, resimlere, anlatımına bayıldım. Harika bir tarif vermişsin ve yapmışsın. ben kabuğunu kıvırarak veya tüm turuncu ikiye keserek yapıyorum. Senin tarifinle de deneyeceğim.
Ellerine sağlık Ayşecim, sevgiler.

lila dedi ki...

Portakal reçelini çok severim. Öyle güzel ve ayrıntılı anlatmışsın ki. Sanki yapabilirmişim gibi geliyor.
Ellerine sağlık.

İHLAMURCUM dedi ki...

Eline sağlık,Ayşe'cim.Tam mevsimi sonundan yakalamışsın.Bende mi yapsam ne?

the bircan dedi ki...

ELİNİZE SAGLIKKK :)

Vişnap Macide dedi ki...

Canımmmm benimmm ellerine sağlık nefis görünüyor tereyağlar,kaymaklar benden olsun portakal reçeli senden toplaşıp haydi kahvaltıya.Canımm sevgilerimle...

pasta köşesi dedi ki...

günaydın ablacım
günlük vitaminimiz olan güzelim yazılarını ve mis tarifini aldıktan sonra güne keyifle başlayabiliriz artık :) öpüyorum seni kocaman..
resimler harika harika lezzete zaten şüphem yokkkkk :)

pasta köşesi dedi ki...

günaydın ablacım
günlük vitaminimiz olan güzelim yazılarını ve mis tarifini aldıktan sonra güne keyifle başlayabiliriz artık :) öpüyorum seni kocaman..
resimler harika harika lezzete zaten şüphem yokkkkk :)

Hanifeden Lezzetler dedi ki...

Portakal reçelini çok severim görüntü harika ellerinize sağlık

Cizel PEZUK dedi ki...

Ellerinize sağlık ,portakala ve kokusuna bayılırım reçel harika görünüyor yapmayı düşünüyorum ,3 kere acı suyunu aldıktan sonra yine işlemi tekrar mı ediyoruz yanlış mı anladım.Teşekkürler güzel günler dileğiyle...

bir kase lezzet dedi ki...


Hoş geldiniz.
Evet canlarım bütün püf noktaları ile yazdım çünki netten tariflere baktım çok açık yazılan tarif yoktu benim aklım bile karıştı yeni öğrenenlere ve yapmak isteyenler zorlanmasın diye açık açık yazdım:)))

Cizel PEZUK
Kuzum bir taşım kaynat bu işlemi bir daha yapcacaksın 3. kez yapmıycan.

Çünki çok tarif okudum hep 3 kere yapmışlar 3. kez yaptınmı eriyor onu vurgulamaya çalıştım:)))

Teşekkürler canlar sağolun:))

Aysun say dedi ki...

merhabalar Ayşe çayımla birlikte bu harika görüntüsü olan lezzetli portakal reçelinden tatmaya geldim. ellerine sağlık gerçekten harika görünüyor.

Cizel PEZUK dedi ki...

Teşekkür ederim ,yorumunuzu aldım en kısa zamanda deniycem,sevgiler..

Adsız dedi ki...

Elinize sagliq cox gözel görünür. Men hec yememisem portakal receli. Burda olsada dadina baxsam dedim icimden oxurken. Bir gün yaparim artiq.

iğne oyalarım ve hobilerim dedi ki...

ellerine sağlık canım bayılırım portakal receleine

~♡ηυяѕαℓкιмι™ dedi ki...

Bayılırım reçele :)
Ellerine sağlık bir gün bende kendi reçellerimi yapıcam :)

SAADET dedi ki...

AY MAŞALLAH NE RENK OLMUŞ ELİNE SAĞLIK CANIM:)
BİLGİLERDE HARİKA NE ÇOK FAYDASI VARMIŞ HARİKASIN RABBİM NAZARLARDAN KORUSUN AMİN:)))

pembe kekik dedi ki...

Ellerine sağlık nefis mi nefis bu günlerde ben de yapmak istiyorum. Sevgiler.

Gisi Tasarim dedi ki...

Oyy ben seni nasil da ozlemisim ablam :(
Yine guzelliklerle senlenmis burasi, MasaAllah, SubhanaAllah...
Artik yedigine ictigine dikkat eden kardesin, recelininden 1 kasik almadan duramayacak haberin ola ;))

Emine Kaya dedi ki...

Çok güzel ellerine sağlık resimler harika nefis görünüyor..

selma tamer dedi ki...

elıne sağlık mıs gıbı yanınada saıcak ekmek

BİRİNCİSİN dedi ki...

Ellerine sağlık,portakal kabuğundan reçel hiç yapmadım.Güzel görünüyor eminim tadı da güzeldir.Not alıyorum yaparsam senin tarifinden yapıcam,Hayırlı günler,sevgiler:)

bakimliblog dedi ki...

hiç yemedim ama anneannem turunç reçeli yapardı benzer şekilde :)

Özgür Tatlar dedi ki...

Renkler çok güzel eminim lezzetide harikadir.

MARİFETANE (Elif Hatice) dedi ki...

amin canım benim aminnn inşaAllah..Portakal reçeli hiç beceremediğim ama çok sevdiğim bir reçeldir resmine bakarken bile kokusunu alır gibi oldum:)) Ellerine sağlık olsun afiyet olsun hayırlı cumalar diliyorum selametle..

anne eli gibi dedi ki...

ellerine sağlık ablacım,mis olmuş miss..

Fincan Teyze dedi ki...

ben de denemek istiyorum...
ellerinize sağlık ;)

hatice avcı dedi ki...

Ellerine sağlık çok severim reni çok hoş canlı görünüyor.

BİRİNCİSİN dedi ki...

Ayşe'cim hayırlı cumalar,selam ve dua ile..

Nilgün Komar dedi ki...

ne çok faydası var dimi? her derde deva porti :)

Aslı Aslı dedi ki...

Biliyordum tabi ama bu kadar fazlasını değil :) bu sene öyle çok portakal yedimki Lezzetim, iyiki yemişim dedim okuyunca.
Reçel tek kelimeyle harika olmuş, nefis görünüyor ellerine sağlık.

LeylaK dedi ki...

çok severim ve ben bunu hiç yapmadım yahu....

Fatma Damyan dedi ki...

Ellerine sağlık sultanım, harika olmuş. Ne güzel bir reçeldir misss gibi kokusu mest eder beni :)))
Evde kendim hiç yapmadım ama.
Ama dayanamayıp bir kavanoz da olsa denemek istiyorum :)))))
Öpüyorum çok seni,
güzel İzmir'imden sevgiler...

ayşen çakmaktepe dedi ki...

canım ayşe ablam ellerine sağlık bende yapacağım hemen sevgiler