13 Kasım 2012 Salı

PATLICAN REÇELİ



GÜNAYDIN:)))
Hayırlı günler...
Özlem bitti şükür kavuşturana. Güzel Antalyamdan herkese saygı  ve sevgiler..
Bende bu günlerde internetin azizliğine uğrayanlardanım. Bir fırsatını bulup sizlerle buluşmak çok güzel.
Nasılsınız?

Bu gün sizlerle patlıcan reçeli yapımını paylaşacağım.Unutulmaya yüz tutan bir tarif. Ondan dolayı tarif etmek lazım. Cuma günü pazara zeytin almaya gitmiştim. Birde baktım, tam reçellik patlıcanlar al beni diyor, aldım hafta sonu yaptım. Daha sıcağı sıcağına tazecik reçel. Akşam çayın yanında pastalarla ikram edildi misafirlerim ve ev halkı tarafından testten geçti.

Ben o kadar çok severim ki tadına doyamam harika lezzet. Her sene bizim evde yapılır. Kahvaltıda da yenir, pastaların yanında da ikram edilir. Gelin sizlere de ikram edeyim. Bu gün sizlerle de yapalım, ama önce patlıcanın faydalarından bahsedeyim. Bakalım gözümüzden neler kaçmış.


PATLICAN: Kalori değeri düşük bir besin olan patlıcanda A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri  bulunur.
Patlıcanın Faydaları:
1) Sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür.
2) Kalp çarpıntısını giderir ve kalbe sükunet verir.
3) Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür.
4) Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir.
5) Kansızlığı giderir.
6) Karaciğerin ve pankreasın çalışmasını düzenler.
7) Böbrek ağrıları ve yanmasını azaltır.
8) Patlıcan, içerdiği yüksek orandaki lifiyle pekliğe (hazımsızlığa) iyi gelir. Basura iyi gelir.
9) Vücuttaki fazla suyu dışarı boşaltır ve kilo vermeye yardımcı olur.
10) Patlıcan yedirilen hayvanlarda, özellikle mide kanserine çok seyrek rastlandığı gözlenmiştir: insanlarda da aynı etkiyi yapıp yapmadığı araştırılmaktadır.

 Dikkat: Olgunlaşmamış patlıcanda solanin adlı bir madde bulunur. Böyle patlıcanları çiğ olarak yemek, bu madde nedeniyle zehirlenmelere yol açabilir. Ancak patlıcan pişirildiğinde bu madde parçalanarak yok olur. Ayrıca, güç sindirilen bir besin olduğundan çocuklara, patlıcan yemesi için ısrar edilmemelidir.

Evet canlarım saymakla bitmeyecek faydaları var. Salatası , yemeği, kebabı, pilavı her şeyi ile mükemmel bir lezzet bu günde reçelini yapalım.



Haydi beyler bayanlar.
Pamuk eller mutfağa:)))
Gelsin patlıcan reçeli tarifi...

 MALZEMELERİ
 1. Aşama için:
 2 Buçuk kilo reçellik patlıcan
 4 litre su
 3 Dolu kaşık sönmemiş kireç

 2. Aşama için
 7 Buçuk  su bardağı şeker
 6  Buçuk su bardağı su
 1 Tatlı kaşığı kırmızı gıda boyası (aktarlarda satılır)
 7 Damla limon
20 Tane orta boy karanfil

 YAPILIŞI
 1) Öncelikle 4 litre suyun içine 3 kaşık kireci koyup eriyene dek karıştıralım. Şimdi bekleyelim berrak olunca ( kireç dibine çökünce ) süzelim.

 Kireçli suda patlıcan ortadaki öncesi, altındaki kireçli son hali:))


 2) Patlıcanların kafalarını kesip dışını tamamen soyalım ve kireçli suyun içine koyalım. Soyma işlemi bitince patlıcanlar 4 saat beklesin.  Patlıcanın suyu resimdeki gibi sararacak korkmayın. 4 saatin sonunda patlıcanları süzüp yıkayalım. Şimdi bir tencereye koyup üzerini basana dek su dolduralım ve ocağa koyalım. Kaynayınca karıştıralım 5 dakika haşlansın suyun rengi yeşil oldu. Yeşil suyunu süzelim.


 Patlıcan suda haşlanıyor:)

 Patlıcanın şekere yatırılmış hali:)



 3) Şimdi sırada süzülen patlıcanın başlarına 20 tane patlıcana karanfilleri batıralım.7 buçuk su bardağı şekerini  ve gıda boyasını koyalım 2 saat beklesin. Ocağa koyalım 6 buçuk su bardağı suyuda ekleyelim. Patlıcanlar kaynasın kapağını kapatalım altını kısalım 2 saat kısık ateşte pişsin. Şimdi altını kapatalım sabaha kadar dinlensin.


4) Renk olmadı korkmayın. Sabah tekrar ocağa koyun altını açın  kaynasın kapağı kapatın. Ocağın altını kısın.
 Not: (Ara ara ateşin altını harlı açın  reçelin suyu üste çıksın sonra tekrar kısın, bu işlemi 5 defa ara, ara yapın.)
 Bu şekilde bir buçuk iki saat daha ağzı kapalı kaynasın. Şimdi reçel kıvamını almaya başladı, 7 damla limonu sıkalım beş dakika daha kaynasın altını kapatalım. Soğusun reçelimiz yemeğe hazır.

 5) Evet sizlerle bu gün parmakları ısırtacak kadar lezzetli patlıcan reçeli yaptık. Ellerinize sağlık.




AFİYET OLSUN:))))

RABBİM.
Dara düşünce sabır...
Sabrı bulunca şükür...
Şükre erince rahmet...
Rahmete dalınca hayırlısıyla...
Hepimizin gönlünden geçeni versin...
AMİN...:)))

HAYIRLI HAFTALAR...






78 yorum:

Değmesin Yağlı Boya dedi ki...

Okumadim..direk resimlere atladim..baktim baaaktim..nasil guzel olmuslar :))
Ellerine saglik patlican ne kadar guzel olmustur..domates gibi o da cok sahane olur mmmm bayilirim :)

Sevgileeeer..

ZEYNEP KOZAN dedi ki...

daha önce hiç denemedim
ama eminim güzel olmuştur
ellerine sağlık canımcım

Bak Bu Harika dedi ki...

Bu reçeli çok merak ediyorum. Tadına bakmadan da yapmaya cesaret edemiyorum. Ellerine sağlık

yasemince dedi ki...

afiyet olsun, dua için de Amiiiin diyorum :)

ahestebeste dedi ki...

Güzel kalpli arkadaşımdan güzel bir tarif daha.
Ne kadar güzel bir tat, hele de karanfille müthiş bir lezzettir kendileri:)
Ben aynı usulle yapılan balkabağı,karpuz ve domatesin reçellerine de bayılırım.

Başlıktaki yeni tanım(Ya da benim yeni dikkatimi çeken) tam seni ve senin mutfağını anlatmış.Bayıldım!
Evet, o sıradan bir kase lezzet değil!
Hayatın da ürettiklerin kadar güzel lezzetlerle geçsin daima.
Sevgiler.

PETUNYALARIM dedi ki...

En sevdigim receldir PATLICAN RECELI. Ama ne yazik ki buralarda öyle güzel patlican bulmak mümkün degil... Senden ricam minik bir kavanoz bana ayirir misin??? Geldigimde alacagim... Sevgilerimle, Allah`a emanet ol....

hanhildem dedi ki...

Merhaba,
Takibe almışım ama hiç yorum yazmamışım sanırım. Zira aynı memlekette yaşadığımızı yeni fark ettim. :)

Çok severim patlıcan reçelini. Annem yapardı. Hiç denemedim ama zahmetli de sanırım.

Elinize sağlık...

BİRİNCİSİN dedi ki...

Hiç yemedim patlıcan reçeli ama güzel olduğunu duydum,denemek isterim:)Senin elinden de eminim çok lezzetli olmuştur,afiyetle tüketin:)

özlem ce dedi ki...

Ağzım açık kaldı.Patlıcan reçelini ben daha önce görmedim,duymadım da sanırım.Kırmızı kırmızı çok değişik geldi.Tadı nasıl merak ettim:)

Derya Sezgin dedi ki...

Kuzum helal sana aşık olduğum patlıcandan reçelde yaptın ya valla
tebrik ederim seni.Ben yapamam sanırım:)))Ellerine sağlık nefis olmuş öpüyorum...

bir kase lezzet dedi ki...


Hoş geldiniz.
Sizlerle buluşmak harika.
Patlıcan reçelinin tadından şüpheniz olmasın harika:)
Tarifi aynen uygularsanız sonuç mükemmel:)))

Başak dedi ki...

Patlıcanın her türlüsünü severim. reçeli de ayrı güzel oluyor. çok güzel olmuş.ellerine sağlık canım:)

Şantiyenin Gülü (Tender Lady in the construction site) dedi ki...

hiç yemedim çok merk ettim tadını eline sağlık :)

sarımutfak-hande dedi ki...

hiç tatmadım ,patlıcanlı herşeyi sevdiğime göre bunu da severim herhalde:)
ellerine sağlık güzel görünüyor

nursen aksoy dedi ki...

Valla bravoo..ellerinize sağlık,bizde reçel yapıyoruz diye gururlanıyoruz..Muhteşem olmuş,hiç yemedimde ,yapmadım da...merek ettim ,çok güzel görünüyor..

What's Baking?? dedi ki...

This is new to me..looks wonderful.

X madame dedi ki...

off harika görünüyor ellerine sağlık canım çokta güzel anlatmışsın...
ben bir kere yemiş ve hayran kalmıştım patlıcan reçeline. anneme yalvarmıştım sende yap diye ama o kireçle felan yapılıyo ben bilmiyom uzun iş demişti :(
sayende bunu denemek istiyorum peki o kireci nereden bulacağım nasıl bişey o

SeVgİ KeLeBeĞiM dedi ki...

Şuan şoktayım gerçekten :D daha önce ne gördüm nede tadına baktım. Sayenizde görmüş oldum inşallah birgün tadınada bakarım. Sevgiler.

Allah ne verdiyse dedi ki...

hemserimin hasi recellerin hasi ile
hasirnesir olmus .
bilirim özlerim severim lakin yapmadim
ellerin dert görmeye güzel antalayama güzel yüregine sevgiler can

Aslı dedi ki...

Tamam patlıcana bayılırım ama inan reçelinin yapıldığını bilmiyordum. Rengi harika olmuş tadını çok merak ettim, valla ellerine emeğince sağlık. Yapması çok zor görünüyor.

Elidaa dedi ki...

Valla ellerinize sağlık süper gözüküyor çoğu kişi pek sevmez patlıcanı ama reçeli süper oluyor ;)

bir kase lezzet dedi ki...


Hoş geldiniz canlarım.
Afiyet şifa olsun.

X madame sorun var...
Kireci nalburlardan bulursun.
Veya kireç satan yerlere rica edersin sana sönmemişini getirir.

Fazla alırsan ve birkaç poşet geçir hava almasın lazım olunca kullan hiçbirşey olmuyor.

Saygılar:))

hülya dedi ki...

Harikasın canım ellerine sağlık...Beğenmemek ne mümkün...Sevgiler...

Nilhan - Küçük Mucizem dedi ki...

ellerinize sağlık. Bizim burada sık yapılır. ama çok çok küçük patlıcan seçilir.

kardeşler-nikahşekeri dedi ki...

Ellerine sağlık Ayşe'cim..Patlıcan reçeli duymuş fakat yememiştim..Resimler nasılda gel beni ye diyor..Yakın otursaydık keşke bir koşu gelip tadına bakardım canım..Tekrar ellerine sağlık:)

bücürükveben dedi ki...

A!!Patlıcanın da reçeli oluyor muymuş?! Valla şaşırdım:)))elin sağlık arkadaşım, afiyet olsun..ben hayatımda bir kez reçel yaptım kırmızı erik reçeli bir daha da yapmadım:))oldukça tembelimdir bu konuda:)))

hatice dedi ki...

Of bayılırım canım.
Patlıcan memleketindeyiz ama bulmak heleki güzelini. Bende antalyadayim.
Ellerine sağlık. Duana amin.

hale dedi ki...

Kuzum birzdan bayılıp bloğuna düşecem.
Maşallah 40 binkere.
Seni duydum ellerine sağlik.

hatice dedi ki...

Of bayılırım canım.
Patlıcan memleketindeyiz ama bulmak heleki güzelini. Bende antalyadayim.
Ellerine sağlık. Duana amin.

neslice tarifler dedi ki...

En sevdiğim reçel. Patlicanin reçeli mi olur diyenler yediklerinde bayılıyor. Ellerine saglık canikom

Gurme Şirine dedi ki...

Canim benim sunum harika gel beni ye diyor. Ellerine sağlik.

İki Şehir Bir Meryem dedi ki...

Nekadar değişik bir lezzet insan patlıcan ve şekeri bir arada düşünemiyor ama eminim çok lezzetlidir. Ellerine sağlık :)

PaSaSofraM dedi ki...

özletin kendini ya iiki geldin :) ilk defa patlican recelini duydum tadini hic tahmin bile edemiyorum, ama patlicanin herhalini cok severim bunuda denemek isterdim ama benden baska kimsede yemezki bunu :(

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

çok değişik yaaa:) reçelde tabuları yıkmak gbi bu tarz reçeller ellerine sağlık canım.)

VuslaT dedi ki...

Ayşe'm yemeyen bilmez bunu bencede harika bir lezzet. Ellerine sağlık canım benim. İşte böyle bazı lezzetleri unutturmamak için yapıp paylaşmak gelecek nesillere anlatmak gerekir. Çok güzeldi canım benim..

Dilek Afiyon Avci dedi ki...

Amin canım... Ne de güzel görünüyor ellerine sağlık... Haftaya beklerim, kocaman öpüldün ablacığım...

mihrimah dedi ki...

of of of.ellerine sağlık.çok severim ama hiç yapmadım yapabileceğimide sanmıyorum.anneciğim hem turşusunu hemde reçelini yapardı..afiyetle yerdik.sevgiler.

sibelinmutfagi dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK ZAHMETLİ AMA BİR OKADARDA LEZZETLİ BİR REÇELDİR.

Mehtap Kaya dedi ki...

Antalya'ya geldiğimde turunç ve patlıcan reçeli almadan dönmem ikiside harika lezzetler.Ellerine sağlık muhteşem gözüküyor.Sevgilerimle..

X madame dedi ki...

teşekkür ederim canımm sevgiler...

Sevil Aslan dedi ki...

aminnn ..
canımmm cok severek yedığım patlıcanın bukadar cok faydasının oldugunu bılmıyordum ..
patlıcan reçelinide duydum ama hiç yemedim..eminim çok lezzetlidir..helede senın elin değdiyse dahada lezzetlenmiştir..
ellerine sağlık aifyet şeker olsun canımmm..

mutfagabuyrun dedi ki...

afiyetle ye insallah canım.ellerine sağlık.sevgiler.

MAZES dedi ki...

ben bunu geçen yıl tattım ,değişik lezzet ,ellerine sağılık canım ve hoş geldin.

Şehrinaz dedi ki...

ben hiç yemedim tadını merak ediyorum :) ellerine sağlık ayşecim...

İlknur Şenel dedi ki...

İnanmıyorum nefis görünüyor, sanki biraz da kestane şekeri lezzetinde mi? Kesin deneyeceğim.Ellerinize sağlık.İyi günlerde tüketin İnşAllah...

İlknur Şenel dedi ki...

İnanmıyorum nefis görünüyor, sanki biraz da kestane şekeri lezzetinde mi? Kesin deneyeceğim.Ellerinize sağlık.İyi günlerde tüketin İnşAllah...

İlknur Şenel dedi ki...

İnanmıyorum nefis görünüyor, sanki biraz da kestane şekeri lezzetinde mi? Kesin deneyeceğim.Ellerinize sağlık.İyi günlerde tüketin İnşAllah...

ehlikeyfchef dedi ki...

çocukluğumda ne çok yerdim bizde ozamanlar adanadaydık acaba oralardamı biliniyor buralarda yapanı görmedim çünki, annmede yapmıyor artık acaip canım çekti çokk güzel olmuş ayşecim ellerine sağlık.

MARİFETANE (Elif Hatice) dedi ki...

Vay başıma gelenler ilk kez duyuyor ve görüyorum patlıcan reçeli hıı:)) Ben patlıcanın her türlü yemeğini turşusuna kadar hatta çiğ bile yerim bayılırım ama reçel hali hiç aklıma gelmemişti görüntü muhteşem doğrusu ellerine sağlık canım ya.Afiyet şifa olsun sizlere..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Patlican recelmi :)) hic yemedim..iside galiba cok bunun..nefis gozukuyor rica etsem 1 kavanoz alabilirmiyim :))

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Merhaba Ayşecim,
Önce sağlık sorunları yaşadığımız günlerde yorumlarınla desteğin için çokkk teşekkür ediyorum canım benim.
Patlıcan reçeli hiç yemedim ama bu görüntülerden sonra canım çekti.Ellerine emeklerine sağlık:)
Sondaki duan için de amin canım.
Sevgiler...

bahar006 dedi ki...

Ay çok merak ettim tadını, artık herşeyin reçeli oluyo sanırım, ellerine sağlık:)

herdemlezzet~Arzu~ dedi ki...

harika görünüyor hayatım eline koluna sağlık. sevgilerimle..

vişnap dedi ki...

Canım harika görünüyorlar.Bir keresinde hazırını alıp yemiştim tadını kestane şekerine benzetmiştim.Çok beğenmiştik bizler.Ellerine sağlık.Afiyet ile yiyin.sevgilerimle..

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım hiç denemedim patlıcan reçelini ama yedim,enfes görünüyor...iyi akşamlar...

bülbülünyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
Önceleri patlıcanı reçel olarak düşünemiyordum . Tadına bile bakmadım.(Ailece reçel delisiyiz.)Sonra ısrar üzerine bir kere denedim ve bayıldım.Gerçekten çok lezzetli. Patlıcanla alakası yok tadının.Ama çok uğraştırıcı sanki. Özellikle kireç kısmı beni biraz kastı ama hazırını yemeye devam diyorum. (Tembellik yapıyorum)
Sevgiyle kal.

yazardildare dedi ki...

Hiç yemedim patlıcan reçeli ama o kadar güzel olmuşki denemem lazım ellerine sağlık..

aysel dedi ki...

Reçel hemde patlıcandan.
Mükemmel ellerine sağlık.
Amin.

necla dedi ki...

Ayşem 40bin kere maşallah sana rabbim korusun.
Ellerine gönlüne sağlık.

aysel dedi ki...

Reçel hemde patlıcandan.
Mükemmel ellerine sağlık.
Amin.

KALBE GİDEN YOL dedi ki...

Hiç yemek kısmet olmadı, çokta yapmayı istiyorum ama cesaret edemedim, şahane gözüküyor canım, ellerine sağlık:)

ihlamurcum dedi ki...

Patlıcan reçelini galiba Antalya'da çok yapıyorlar,Ayşecim.Hazırını alıp,yemiştik,çok hoştu.Eline sağlık.

Sitare dedi ki...

vay anasını diyorum daha da bir şey diyemiyorum:)

Nursevin Sönmez dedi ki...

Ayşeciğim elelrine sağlık. Adım adım ayrıntılı öyle güzel anlatmışsınki. Tarifini geçfarkettim. Annemde çok güzel yapardı ama hatırlıyamadım.İkinci defa kaynatıyormuydu emin değilim. Artık uzun zamandır yaşlılıkdan yapamıyor. Sıra bizde diyoruz ama bizdede benden başka reçel yiyen yok:( Güle güle tüketin.

Hayat Mutfakta Guzel dedi ki...

bir kere yemiştim bu reçelden, çok beğenmiştim, ellerine sağlık bunlar da çok lezzetli görünüyorlar...

TALA (BIRAKTIĞIM İZLER) dedi ki...

Ne yaptın sen şimdi ablacım yaa bitirdin beni. Antalyada tanıştığım lezzet. Bayılırım. Ellerine sağlık

bir kase lezzet dedi ki...


Hoş geldiniz.
Sizler için yaptım
Gelin hep beraber afiyetle yiyelim.

ELANIN TARIFLERI dedi ki...

Patlıcan reçelini çok duydum ama tatma fırsatım olmadı. Ellerinize sağlık

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Ayşe,
Ellerine sağlık, reçel nefis görünüyor.
İnsan patlıcan olunca tadı konusunda biraz şüphe ile yaklaşıyor ama ben bu sene bir yerde yedim, çok güzel oluyormuş.

Özgür Tatlar dedi ki...

ben yemistim bir yerlerde ve tadi cok guzeldi.insan dusunemiyor patlican ve recel kavramini bir arada.ellerine saglik.

melike dedi ki...

Antalyada olmanın avantajları.
Patlıcanlar mükemmel.
Ellerine sağlık.

siyahkuğu dedi ki...

Canımmmmmm ,bak ben bunu patlıcan yemeği yapan bir çok blogta dile getirdim belki sende bile yazmış olabilirim, rahmetli annem yapardı biz yazları patlıcan reçelini beklerdik kışlarıda amonyaklı pastayı,bir günde amonyaklı pasta yapsanda hem baksam hem ağlasam olmazmı? ellerine sağlık lezzetli kasem, kocaman öptüm.

PASTA KÖŞESİ dedi ki...

tadına bakmayı bırak reçelinin yapıldığını bile bilmiyordum :)))
ellerine sağlık ablacım,rengi ne şahane duruyor öleeeee :)

Recep Altun; dedi ki...

Merhabalar Bir Kase Lezzet,

Karadenizlilerin hamsi balığından yapılmayacak şeyleri yaptıklarını duymuştum. Patlıcandan da reçel yapılabileceği bir ara kulağımda kalmıştı ama nasıl yapıldığı konusunda herhangi bir kaynak görmemiştim. Bloğunuz sayesinde patlıcanın nasıl reçel olacağını öğrenmiş oldum. Alışkanlıklarımızı terk edemediğimiz gibi, alışılmışın dışındaki tarifleri uygulamada da çekimser kalıyoruz, acaba nasıl olur, damağımıza uyar mı diye?

Denemekte fayda var tabi, damağımıza hitap etmezse bir daha yapmayız değil mi?

Bu güzel tatlı paylaşımınız için teşekkürlerimi sunarım. Günleriniz tatlı ve bal kıvamında olsun inşallah!

Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun. Cenab-ı Hakk'ın selamı, rahmeti, bereketi, ihsanı ve ikramı hem bu dünyada hem de ahirette üzerinize olsun efendim, saygılarımla.

gül kokuları dedi ki...

Şoklardayım patlıcanında demek reçeli oluyormuş
Ellerine sağlık

Cakeinlife Behiye dedi ki...

merhaba :) eşimin ailesi de Antalyada yaşıyor,sık sık geliyoruz.Patlıcan reçeliyle de ilk kez Antalya da tanışmıştım..Sizinki de çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık..

Aynur dedi ki...

Ayşeeeemm:) Bu kavanozu olduğu gibi istiyorum beeeennnn:)
Ellerine sağlık nefis olmuş ayrıca görünüşü süper maşaallah. İs_ti_yo_rum...:D

DELANCEY dedi ki...

Merhaba hayatimda hic sebze receli yememistim merak ettim dogrusu ilk firsatta denenecekler listeme aldim :)