6 Temmuz 2012 Cuma

ÇİLEK REÇELİ




İYİ GÜNLER.....:)
ANTALYAMDAN MERHABA..:)))
DOSTLARIM BEN GELDİM...

DOST;
OKYANUS DİBİNDEKİ İNCİYE BENZER.
ÇOK ZORDUR BULUNMASI.
BİR KERE KAYBETTİN Mİ BULAMAZSIN ONLARI..
Ben sizleri buldum asla kaybetmek istemiyorum..... 

Hayırlısı ile bir güne daha başladık. Biraz geciktim biliyorum kızım bir kaç gündür kulak ağrısı çekiyor.Bizde doktorlardayız, ineler ilaçlar damlalar geçecek inşallah... 
Herkese acil şifalar diliyorum..

Bu gün sizlerle çilek reçeli yapacağım. kahvaltılarda sofraya lezzet katar, çilek reçeli deyip geçmemek lazım. Hem basit hem zor bir reçel. Çilekler çok önemli, bu güne kalması, güzel tarla çileği bulamamaktan dolayı. Neredeyse ümidimi kesmiştim, çilek reçeli yapmakta.
Cumartesi günü kızım arkadaşı ile pazara gittiler. Annecim bir isteğin varmı dedi bende tek eksiğim çilek reçeli kızım dedim. 

Ben alayım dedi, içimden reçelliği bilirmiki dedim. Sonra aman Ayşe, ne olacak 2 kilo çilek reçellik olmazsa yersiniz dedim. Haaaaa bu arada, bizim larada, şirin yalıdaki cumartesileri olan sosyete pazarına yolunuz düşerse, muhakkak uğrayın derim. Bütün markalar bizim pazarda Antalyanın en iyi pazarıdır orası cumartesi günü herkes oraya gelir. 

Kızımda arkadaşı ile çanta bakmaya gittiler. Geldi benim gülüm çileklerle, gözüme inanamadım tam reçellik çilekler. Aferin annem ne güzel almışsın dedim. Bu arada biz o çileklerin misler gibi kokmasından ve güzelliğinden yarım kilosunu yedik. Kaldı bize bir buçuk kilo onunla da pazar günü reçelimi yaptım güneşlendirdim kavanoza koydum,  kahvaltı masasında ikramı bekliyor.
Bu gün sizlerle paylaşacağım...:)))))



Önce iyi bir reçel yapmak için neler yapmalıyız..:))))
1) Reçel yapımında kalın tabanlı çelik tencere kullanmak lazım.Amaç yüksek ateşte tencerenin dibinin tutmaması.

2) Reçel kaynatılacağı zaman mümkün olduğu kadar taze bütün veya parça yapılır.Bunlardan en ufak bir çürük bulunmamalıdır. 

3) Reçel kaynarken tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.

4)  Reçelin üstünde kaynarken oluşan köpükler, reçelin parlak olması için alınmalı.
5)  Reçelin çok köpürmesini istemeyen kimseler, reçel kaynarken içine çok küçük bir parça tereyağ atmakla bunu önleyebilirler.

6)  Reçel kıvama geldikten sonra, çabuk bozulmaması için, sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara, ağzına kadar doldurulmalı ve havası alınmalı..

7)  Reçel kaynatılırken şeker miktarı ne çok fazla, ne de az olmamalıdır. Her iki halde reçel sulanarak bozulur veya kaynatıldıktan kısa bir süre sonra bozulur, şekerlenir, küflenir.

8) Reçel pişince şekerleşmemesi için, altını kapatmadan limon tuzu veya limon suyu koyup, bir taşım daha kaynatıp kapatmak lazım.Bu işlem şekerleşmesini ve kristalleşmesini önler.

9) Reçel kaynatılırken şurubun kıvama gelip gelmediği, küçük bir tabak içindeki soğuk suya, şuruptan birkaç damla damlatmakla anlaşılabilir. Şurup damlaları suyun içinde yayılmayıp top top durursa kıvama gelmiş demektir. 


10) Reçelin kıvamını anlamak için başka yöntem: Şerbeti baş parmağınızın tırnağına damlattığınız zaman, tırnak üzerinde duruyorsa, reçel kıvamına gelmiştir.
11)Marmelat rende ve ezme meyvelerden yapılır.

12) Reçel yapımı sırasında, kaynamakta olan reçeli fazla karıştırmayın, aksi halde reçelin şekerleşmesine neden olur.

13) Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker, Az tatlı meyvelerin1 kilosuna 1,5 kilo şeker, Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker konulur.

14)Reçellerde şeker oranı yüzde 60 civarındadır.

15) Reçelleri az pişirip güneşde bekletilerekte yapılır.

16) Reçelleri  soğuduğu zaman kavanozlara pay edin.

17) İçi dolu reçel kavonozlarını havadar serin bir yerde korunmalı.

18) Bazı meyvelerde kireçli suda bekletilir. Sonra su ile pişirilir süzülür. Şekere yatırılır ve tekrar pişirilir. Bunu yapmaktaki neden. Meyvelerin pişme sırasında dağılmaması

EVET UMARIM FAYDALI OLMUŞUMDUR.....
İki şekilde çilek reçeli yaparım.
Bu  gün çoooook değişik bir tarif paylaşacağım. Tereyağında kavrularak yapılanı tarif edeceğim. denemenizi tavsiye ederim tereyağının çileğe verdiği lezzeti sizlerde tatmalısınız.:)))))  Bu tarif lezzet ustalarının tarifi....

Gelsin tarifimiz...
Beyler Bayanlar hadi buyurun...
Pamuk eller mutfağa....:)))






  MALZEMELER
   Bir buçuk kilo çilek
   1 Kaşık tereyağı
   6 Su bardağı şeker
  Bir yemek kaşığı limon suyu

  YAPILIŞI
  1) Öncelikle çilekleri ayıklayalım, yıkayıp suyu süzülsün...


  2) Çelik tencereye tereyağını koyalım, tereyağı yanmasın ama azıcık kızarsın şimdi koyalım çilekleri. Şimdi tahta bir kaşıkla iki sefer karıştıralım.


  3) Şimdi beş su bardağı şekeri üstüne koyalım , hemen sulanacak kaynasın. Ne zamana kadar resimdeki gibi tencereyi hizalanana kadar. Köpükleri alalım.
 Evet çilekleri kevgirle içinden alalım.


  4) Çileğin suyuna kalan bir bardak şekeri ilave edelim, Devam edecek  kaynamaya. 
 Köpüklerini alalım..



Ne zamana kadar şerbet kıvamına gelene kadar. Şimdi çilekleri tekrar koyalım içine , az daha kaynasın şimdi limon suyunu verelim.Şimdi bir taşım daha kaynasın altını kapatalım daha çok kaynamasın. 


Harika iş başardınız misler gibi kokuyor. Şimdi tencereye bone takalım bir, iki gün güneşlensin. Kavanoza koyalım...ELLERİNİZE SAĞLIK...:))


Buyurun burada
Akdeniz yöresine ait turunç reçeli tarifi var. Tıklayın.

 AFİYET OLSUN .....
HAYIRLI CUMALAR .....
ÇİLEK REÇELİ TADINDA, HAFTA SONLARI GEÇİRMENİZİ DİLERİM..:)))))




77 yorum:

Gurme Şirine dedi ki...

reçek kahvaltıların vazgeçilmezidir...
çilek reçeli en sevdiğim reçel :))
çok sevrim...
ekmeği bana bana yemek istiyorum...
banada 1 kase lütfen :))
ellerine sağlık tatlım...
kocaman sevgiler...
hayırlı cumalar...
güzel haftasonalrı diliyorum...

Tokideki Ses dedi ki...

tarif için çok teşekkürler deneyeceğim:)
sanada hayırlı cumalar canım

Başak dedi ki...

Cumartesi pazarını seviyorum. Canım bize uzak sıcaklardan gelemiyorum. Çilek çok güzel görünüyor. Tereyağ katımı biraz değişik geldi.yaptığımda denemek isterim.afiyet olsun.sevgiler..

tatesal dedi ki...

Bayılırım çilek reçeline tam zamanı,ellerine sağlık afiyetle yiyin arkadaşım....

Allah ne verdiyse dedi ki...

ellerine ve recelin kadar tatli dillerine saglik güzel antalyama ve sana sevgiler
hayirli cumalar

VuslaT dedi ki...

gerçekten profesyonel tarif ayşem. ellerine sağlık. sevgilerimle..

♔˚°ºprincess girl˚°º♔ dedi ki...

En sevdiğim reçeller arasında en önde gelir çilek reçeli :)
çok güzel anlatmışsın canım ellerine emeğine sağlık harika görünüyor sevgiler :))

canan dedi ki...

Çok geçmiş olsun acil şifalar diliyorum.Reçelin rengi çok güzel olmuş elinize sağlık..

ÇİĞDEM KİLCİOĞLU dedi ki...

Çok lezzetli gözüküyorlar.
Eline sağlık bende vişne reçeli yapmak istiyorum.Tarifi varsa paylaşır mısınız.
Çiğdem Kilcioğlu
( kecece)

lila dedi ki...

Harika bir şekilde anlatmışsın. Ellerine emeğine sağlık. Hoşgeldin.

kardeşler-nikahşekeri dedi ki...

Reçel hakkında çok faydalı bilgiler yazmışsın Ayşe'cim..Birde tarif değişik,önümüzdeki hafta köye gidicez kısmetse,teyzemin çilek tarlasından topladığım çileklerle tarifteki gibi reçel yapmayı deneyeceğim..Elllerine sağlık:)

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Mmmmm reçelin nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Gelibolu17 dedi ki...

Hoşgeldinn canımcımm,nasılsın? keyfin yerinde belli,reçel pek nefis görünüyor birde aşama aşama resimlemişsin daha güzel olmuş yapacaklar için fikir olur,,,kavanoz kapağı örtünede bayıldım söylemeden geçemiycem,,,afiyetle yiyin reçelinizi,hayırlı cumalar selamlar,ellerine sağlık :)

What's Baking?? dedi ki...

wow look at that color..fabulous!

Adanın Annesi dedi ki...

Bizde reçelleri kayınvalidem yapar. Bende öğrenmeliyim artık :)
Basit ama kıvamı tutturmak gerek :)
Ellerne sağlık

nisamla dedi ki...

elelrine sağlık çok lezzetli görünüyor çok severim çilek reçelini sağolsun annemde yaptı bizlerede verecek ev reçeli gibisi yok

Derya Sezgin dedi ki...

Canısı en sevdiğim reçellerden biridir.Ellerine sağlık kokusu burnu
ma geldi sanki.Hayırlı cumalar öpüyorum.

bir kase lezzet dedi ki...

HOŞ GELDİNİZ.
:)
SEFALAR GETİRDİNİZ.
:)
MMMMMM MİSLER GİBİ REÇELİMİZ.
BENDE ÇOK SEVERİM DOSTLARIM...
:)
YAPMAYANLAR MUHAKKAK DENEMELİ.

Mehtap dedi ki...

süpeeer ellerine sağlık

Mehtap dedi ki...

süpeeer ellerine sağlık

NAZAN dedi ki...

OFFFOFFFFFFF BU NE GÜZEL GÖRÜNTÜ.
ELLERİNE SAĞLIK AYŞE HANIM..

maraşal dedi ki...

MAŞALLAH DİYORUM SANA.
NE HAMARATSINIZ.
BİLGİLERDE ÇOK GÜZEL FAYDALI.

ice tea dedi ki...

bayilirim cilek receline birde becerebilsem ne guzel olurdu. 2 kere yapdim hic istedigim kivami tutturamadim:(

iğne oyalarım ve hobilerim dedi ki...

ellerinize sağlık cok güzel görünüyor

ÖZ MODİSH dedi ki...

Çok severim ne güzelde görünüyor...Kavanozun da çok şık buarada:)Ellerine sağlık...

Dayatılanla Yaşayan dedi ki...

test

Dayatılanla Yaşayan dedi ki...

blog star seçmeleri plaketinizi yollayabilmem için bir kargo adresi rica etmiştim acaba ben mi atladım siz mi vermediniz bilemiyorum ama teyid etmek istedim..

lütfen bana bir bilgi verebilir misiniz?
neyazsamacep@gmail.com

bugy dedi ki...

çoook geçmiş olsun. O ne güzel bir kavanozdur:) bayıldım bayıldım:)

zeynep dedi ki...

Çok geçmiş olsun canım .

En sevdiğim reçel , ellerine sağlık harika olmuş .
Mutlu haftasonları , sevgiler.

seda yaman dedi ki...

Merhaba,blogunuzun yeni takipçisiyim:)çilek reçeli harika görünüyor,ellerinize sağlık...güzel paylaşımlarda bulunmak dileğiyle,bloguma da beklerim:)sevgiler...

Dayatılanla Yaşayan dedi ki...

teşekkür ederim.. senden 2 ricam olacak:
1) isim Ayşe Alkan oluyor degil mi?
2) blogmuhtar.tk linkinden kişisel bloglar segmentine girersen orada Yemek Bloglarında sana tanıtım sayfası açtım. Bir göz atarsan begenmediğin eklemek çıkarmak istediğin bir şey varsa veya göresl ile ilgili sevinirim...

teşekkürler

plaketi kargoya yarın vermiş oluruz...

Elif'in Terazisi dedi ki...

Ellerine sağlık, çok severim çilek reçelini:)

lavantalimon dedi ki...

mis gibi reçel koktu:) çok severim reçelin her tür meyve ile denerim:)harika bir sayfa kolay gelsin:)

Öylesine Biri dedi ki...

merhaba ben de memnun oldum. çok güzel görünüyor elinize sağlık:)

Blog; Maydonoz by Nalan dedi ki...

cok gecmis olsun ve acil sifalar diliyorum.
Recel harika görünüyor, tarif icinde tesekkurler. Satir icin de Antalya'yi görünce Pür dikkat okudum yazinizi. 2 yil aradan sonra Carsamba gunu ucuyoruz Antalya'ya ve ben bekleyemiyorum. Bu yuzden yazinizi keyifle okudum. O pazar ise tatil suresince yapmaktan cok hoslandigim aktivitelerden biridir:)
Güzel Antalyama sevgilerimi yolluyorum, bekle geliyoruz...

hülya dedi ki...

Mis gibi olmuş ellerine sağlık

MAZES dedi ki...

geçmiş olsun canım,üzüldüm.
ama çilek gibisi de yok ,o ev ne tatlı kokmuştur,ellerine sağılık.

bir kase lezzet dedi ki...

HOŞ GELDİNİZ.
:)
TEŞEKKÜRLER.

zeynep dedi ki...

Hoş geldin canım.
Nasıl güzel çilekler öyle kokusunu hissettim bir an ellerine sağlık..
Mutlu pazarlar..

Tuğba Mutfakta dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK ,KAVANOZ SUNUMUDA HARİKA OLMUŞ:)

zehra dedi ki...

Ya kovanoz benim olsun.
İçide dışıda harika.
Hamaratım.

zehra dedi ki...

Tam kıvamında.
Yemek dergisi gibi bloğunuz.maşallah 41kere.

mahmur prenses dedi ki...

cok faydalı bılgıler vermıssın canım harika gorunuyor

BİRİNCİSİN dedi ki...

Ellerine sağlık,aşama aşama resimlemişsin,püf noktalarını vermişsin yeni yapacak olanlara oldukça faydalı,ellerine sağlık.Bu arada kızına geçmiş olsun kulak ağrısı çok zor,umarım şimdi daha iyidir.Sevgiler:))

seval dedi ki...

Muhteşem bilgiler.
Muhteşem tarif.
Yapip yemeliyim.

siyahkuğu dedi ki...

Ellerine sağlık canım,sevgilerimi bıraktım almayı unutma:)

Elif Esen dedi ki...

şahane görünüyor. ellerine sağlık...

Recep Altun; dedi ki...

Merhabalar,

Önce kızınızın kulak rahatsızlığı için geçmiş olsun dileklerimi iletir, Cenab-ı Hakk'tan kızınızla birlikte tüm hasta olan ümmet-i muhammede acil şifalar dilerim.

Çileğin de çok güzel reçeli olduğunu biliyorum. Mevsimi gelince eşim de yapar.

Sizin çilek reçeliniz de çok güzel ve enfes görünmekte. Ellerinize ve emeklerinize sağlıklar dilerim.

Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.

TURUNCU TATLAR dedi ki...

en sevdiğim reçel ellerine sağlık;)

herdemlezzet~Arzu~ dedi ki...

süper görünüyor canım çileklerin kokusunu duyar gibi oldum valla ellerine sağlık:))

Aslı dedi ki...

Çileğide reçelinide çok severim, gerçi kimsenin sevmeyeceğini düşünemiyorum ama :)

O kadar ayrıntılı anlatmışsınki benim gibi çok bilmeyenler bile rahatlıkla yapabilir. Gerçekten nefis görüntüler ellerine sağlık.

naliya dedi ki...

Mmmmmmmmmm çok severim.
Ayrıntılı anlatmana bayılıyorum.

naliya dedi ki...

Mmmmmmmmmm çok severim.
Ayrıntılı anlatmana bayılıyorum.

Hülya dedi ki...

Çilek reçeli pişerken o kokusu var ya bayılırım, derin derin çekerim içime :) Harika olmuş rengi,kıvamı.. Ellerine sağlık tatlım..

Hiç bilmeyenler bile senin harika anlatımınla süper yapacaklar eminim..

FERİDECO dedi ki...

Antalyadan bizlere çok tatlı ve bol çilekli bilgiler verdin canım iyi tatiller sana ve sevdiklerine

deeptone dedi ki...

hazır alıyodum bayılırım dur bi deneyim.
:)

deeptone dedi ki...

hazır alıyodum bayılırım dur bi deneyim.
:)

meleklerimle dedi ki...

çok lezzetli gözüküyor ellerinize sağlık ......

bir kase lezzet dedi ki...

HOŞ GELDİNİZ.
:)
ELLERİNİZE SAĞLIK
:)
TEKER TEKER TEŞEKKÜR EDERİM.
:)
SEVGİLERİNİZİ KABUL ETTİM.....

kamuran dedi ki...

ofofffffff bu ne güzellik.
enfes bir lazzet.
ellerine sağlık.
teşekkürler.

burçak dedi ki...

kızınıza çok geçmiş olsun.
çilek reçelini çooooook severim.

Sevil Aslan dedi ki...

gül ve vişne reçeli hariç hiç reçel yiyemiyorum canım sevmiyorum..eşim çilek reçelini çok sevdiğindende kayınvaldem ve annem yapıp benı yapmaktan kurtarıyolar sağolsunlar:))ellerine sağlık canım..

ilhan dedi ki...

İlk önce çok geçmiş olsun. Antalya'da deprem olmuş. Resimler muhteşem. Ben güneşte bırakma işlemini pişirmeden önce diye biliyordum, bu da ilginç. Ellerinize sağlık.

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Kiziniz icin gecmis olsun..recelde nefis gozukuyor ellerine saglik..

Birsel ve İrem dedi ki...

Nefis görünüyor, ellerinize sağlık. Afiyetler olsun.
Sevgiler.

bir kase lezzet dedi ki...

HOŞ GELDİNİZ..
:)
ELLERİNİZE SAĞLIK.
:)

EVET İLHAN BEY..
DÜN ANTALYADA DEPREM OLDU.
BİZ DÜKKANIMIZDA OTURUYORDUK, PENCERELER GICIRDADI
EŞİM DEPREM OLUYOR DEDİ.
BİZ DEPREMİ HİSSETTTİK.

sarımutfak-hande dedi ki...

kızına acil şifalar dilerim ağrı çekmek zordur.
çilek bende aldım akşam eve gidince reçel yapacağım
seninki çok güzel olmuş allah kış boyu ağız tadıyla yemek nasip etsin canım
ellerine sağlık

karabiberinmutfagi dedi ki...

Elerinize saglik bayilirim cilek receline hayirli cumalar:)

Seyyah Gül dedi ki...

tencereye bone geçirmeyi kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi iyi fikir.muhteşem gözüküyor.ellerine sağlık

mavii dedi ki...

ablacımm nasıl kaçırdım ben bu tarifi :( ramazanın ilk günü bende çilek reçeli yaptım başlangıç aynı senin yazdığın gibi ama kıvamını tutturamadım bu sefer hafif sulu oldu baya da kaynattım şimdi küflenir felan yazmışsın ya gözüm korkmadı degil
senin reçel ye beni diye bagırıyor resmen tadını tahmin edebiliyorum elerine saglık ablacımmm

bir kase lezzet dedi ki...

CANIM MAVİM HOŞ GELDİN...
EVİN GÜNEŞ GÖRÜYORSA KOYULAŞINCAYA KADAR GÜNEŞLENDİR..
TEREYAĞ KOYDUNMU VEYA ŞEKERİ NASIL AZSA İLAVE EDİP ÇOK AZ KAYNATABİLİRSİN..
ÇOK KAYNATIRSAN KARARTIR.
İNŞALLAH YARDIMCI OLMUŞUMDUR.
BİRDE SONRADAN TEREYAĞI KOYUNCA DAHA AZ KOY TARİFTEKİ KADAR DEĞİL.....
SAYGILAR....

Kitapların Dünyası dedi ki...

Kahvaltının vazgeçilmesi reçel hem de çilek reçeli. Çok güzel olmuş eline sağlık ama biz çilekleri 2 ye bölüp yaparız. Büyük olmasın diye

bir kase lezzet dedi ki...

KİTAP DÜNYASI HOŞ GELDİN ..
:)
BU ÖZEL KÜÇÜK REÇELLİK ÇİLEKLER.
ONDAN BÖLMÜYORUM..
AMA REÇELLİK ÇİLEK BULMADIĞIM ZAMAN BENDE BÖLERİM.
ARAYIP BULMAYA ÇALIŞIYORUM...
SAYGILAR....

Kitapların Dünyası dedi ki...

Hoşbulduk Geç kaldım siteni keşifte. Ama buldum ya o yeterli. Paylaşımların çok güzel. Başarılısın gerçekten. Siteni takipteyim. İyi günler...

şayan dirik dedi ki...

merhabalar, güzel tarifleriniz için çok çok teşekkürler :)bilen biri olarak gördüğümden size bir sorum olacak; akşamdan şekere yatırdığım çilekler bozulmuş. bir tuhaf kokuyordu, yine de kaynattım ama pişmiş hali de normal değil ne yazık ki. garip, hoşa gitmeyen, bozuk hissi veren bir koku var. :( ilk sorum; bu haliyle sağlığa zararlı bir şey mi acaba, yemek doğru mu? ikincisi; neden bozulmuştur ki sizce?

Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

Şeyacim hoş geldin canım :))))
Çilekler narindirler ayiklayip seker koyup dolapta bekletmediysen disarida kalıysa yada az sona koyarim deyip geç koyduysan yada yazın dolap isisini bi kademe soguk cevirmek lazim dolapta sogukluk yeterli gelmediyse çiçeklerin kötüleşmiştir.
Kokusu bozuk sa yemeyin canım .

Bunlar tecrübe hiç üzülme neyi yanlış yapdiysan onu bi daha yapmazsın.

Sevgiler:))))

şayan dirik dedi ki...

sağolun ayşe hanım, gönülden teşekkürler :)