12 Şubat 2019 Salı

EKŞİ MAYALI EKMEK YAPIMI/EKŞİ MAYA

Ekşi maya tarifi
Ekşi mayalı ekmek

İyi akşamlar nasılsınız dostlar😊
Elhamdülilah iyiyim yola devam....Okul tekrar başladı...
Sizlerle görüşmeyeli ekmek yapmaya başladım ve 8. Ekmeğim sonuç iyiye gidiyor...

Ekşi mayadan ekmek yapımına instagramda ilginize teşekkür ederim🍞İnsta hikayelerde devamlı paylaştım🍞 ekmeklerim nasıl olmuş???
...
Bu ekmekler beni çok mutlu etti 😊Ekşi mayadan ekmek yapımı yeni doğan bebek gibi özen göstermek gerekiyor.Kabarmayınca pes etmek yok..Oluncaya kadar yapmaya devam😊
...
Ekşi mayayı ön mayalamak,daha sonra ekmek yapımı için mayalamak şekil vermek fırında kabaracak mı diye beklemek ayrı heyecan🍞😊Kabarınca da sevinçten kabardı diye zıplıyorsunuz.Bu heyecana değer.
...
Geldim canlarim  sınav okul tatilde misafirlerimi ağirladım.Çok yoğun geçiyor kusura bakmayin bloğumla ilgilenemedim uzun post hazırladım..

İnstagram Bir Kase Lezzette videolardanda faydalanın...
Bol resimler var hem hikayelerde hem sayfamda.Bu konuda 26 Aralık 2018 ilk ekmek yapımı milad oldu...

EKŞİ MAYA YAPIMI DIKKAT EDİLMESI GEEKENLER
1e 1un ve sudan yapılıyor 13 gunde mayaniz oluyor😊bir ölçü edinin kendinize ister gram iste bardak 50 gram unsa 50 ml su veya bardak yarım su bardağı unsa o kadar su olçünüzü yaptınizmı tam olur tabi mayalarken mesela😊 bir kaşığını alıp tekrar o kadar su ve un ile her gün besliyorsnuz bu 2 kaşıkta olabilir(Bir kaşık 50 gram yapıyor) gerisini mayalilarda kullanirsıniz bazlamasa kullanabilirsiniz.Burada dikkat edilen hamur kıvamı ne yumusak ne sert kaşığın dönebileceği kıvam 13 gün sonra mayaniz hazır olur.Bu maya dolapta saklanir haftada beslersiniz mauanizin olmemesi ve çok eksimemesi icin bir yete gittiniz 3 haftada maya duruyor ama bunu alişkanlik yapmayin aktifliği azaliyor...😊Not Tam buğday unuyla yapılıyor😊😊😊Karıştırırken metal tahta ikisinide kullandım😊su hazır kullanmak lazım normallede oluyor ben risk almıyorum mayamı bu asamada hazir suyla yapıyorum...
Maya yapımında cam sise kullanıyorum...Organik olduğu için 😊Deterjan kalintisi olmamamalı...Ilık yerde durmalı...Gidip sevmelisiniz konusun mayanızla...tezgahta duruyor karanlık yerde durmuyor...Benim aklıma gelen bunlar...
... Sorunuz varsa buraya yazin  arkaya çok bakamıyorum...

2 ADET EKŞİ MAYALI EKMEK TARİFİ
120 gram ekşi maya  4/3 bardağı su 4 yemek kaşığı un 2 yemek kasığı kepek(ruseym) veya tam buğday unu ...
Suyu kaba koyun mayayı koyup karıstırın un koyup  karıştirıp 3 katı kabarıncaya ķadar bekletin.
1 Kilo un
 3,5 su bardağı su
 üstteki eksi maya
 20 gram tuz

EKŞİAYALI EKMEK YAPIMI
Su ve maya karıştırip unu ekliyelim yogurup yarım saat dinlensin.Yarım saat arayla 5 katlama yapalım mektup katlar gibi.12 saat dolaba koyalım çıkaralım kabarmadıysa ılık ortamda kabarmasını bekliyelim....
Hamuru tezgaha koyup slapandfold teknigini uygulayalım kaldırip tezgaha çarpalım 15 dakika
Hamuru toparlayıp  2 parçaya keselim şekil verip ister bez serili sepete koyup dinlendirin bu sefer ben tahtaya un serpip 30 dakika dinlendirip borcamlara koydum çizik attım kapağıni kapadım...

Bu sefer kendi sistemimemi oturttum firinda balparmak tatlisi pisiyordu 170°koydum 45 dakika pisti balparmak çıkarip ekmeği 200 derecede pisirdim...
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: