29 Ocak 2017 Pazar

ETLİ NOHUT YEMEĞİ

Etli nohut yemeği nasıl yapılır
Nohut yemeği


İYİ AKŞAMLAR...
Bizim evin Türk mufağının ve Köy düğünlerinin vaz geçilmezi.ETLİ NOHUT YEMEĞİ sevmiyen varmıdır. Yanına turşu pilav mmmm afiyetler olsun. Kaç senelik bolog yazarıyım bizim sevilen yemeğimizi koymamışım farkedince şaşırdım.İnstagrama yapılış videosunu koydum,Googleden bi arama yaptım aaaaa tarif eklememisim. Herkesin bi yapışı vardır bi benden tarif gelsin..İnstagramda söz verdim ve söz verdiğim üzere Nohut yemeği tarifi isteyenlere gelsin

birkaselezzettarifleri

MALZEMELERİ
500 gram nohutu su ve 1 y. k.tuz koyup akşamdan ıslayın.
300 gram Kuşbakışı et
1 çay b.zeytinyağı
1 ince kıyım soğan
1 y. k. salça
1 y.k. biber salçası
Toz biber
Su tuz

YAPILIŞI
1) Nohudu yıkayıp su koyalım bir taşım kaynatın kefini alın ocağı kapatın.
Not: Bunu yapmamın sebebi nohut yemeği midede şişlik yapar benim yemeğim yapmaz.

2) Tencereye yada düdüklüyü ocağa koyun ısınsın yağı koyun eti atın kavurun suyunu salıp çekinceye kadar. Soğanı ekleyin sonra salça sonra nohudu süzün koyun bi kavurun.

3) Şimdi suyunu tuzunu ekleyin pişmeye bırakın suyu az olursa sıcak su koyun pişince kapatın.
Not:Pıstığıni nasıl anlıcaz tanesi ağızda yerken yumuşacık ezilecek pişmiyen nohut kıyır kıyır olur.

4) pisen yemek biraz dinlensin daha lezzetli olur.
AFİYET OLSUN


24 Ocak 2017 Salı

DONUT TARİFİ

Donut nasıl yapılır
Donut


İYİ AKŞAMLAR CANLAR
Keyifler nasıl ??? çocuklarımız karneleri aldı evler dolu dolu oldu. Okullar tatile girdi ve  kuzucuklara güzel bi  süpriz yapmaya ne dersiniz. Evleriniz çikolata koksun mmmm yumuşacık dokusuyla donut yapalım. Mayalı puf puf yaş pasta tarzı gibi gibi. Pişinin çikolatalısı desekte olur.Hadi tarife geçelim Birkaselezzet tariflerine yeni bir tarif reçetesini ekliyeyim.

Okulda çeşit çeşit yaptık herkes kendi isteğine göre süsledi çok güzel oldu.


DONUT MALZEMELERİ
2 yumurta
Yarım su bardağından az sıvıyağı
1 yemek kaşıği tereyağı
1 su bardağı ılık süt
3 yemek kaşığı şeker
1 tutam tuz
3- 3,5 su bardağı un
1 paket instant maya
İsteğe göre yarım paket vanilya

Üstüne 2 önerim var:
1) ister 1 paket çikolata sosu arkasındaki tarife göre pisirin içine 1 paket çikolata atın soğusun
2. Önerim 3 paket çikolatayı benmari eritip kullanın.
ÜZERİNE çikolata şekerleme v.s.

DONUT YAPILIŞI
1)Yumurta ılık süt tereyağ sıvıyağı seker tuz karıştırın unumuzu eleyelim 3 su bardağını koyalım yarısını gerektikce ekleriz mayayı una karıştıralım ortadan sıvıları karıştırarak yumusak hamur yoğuralım strecle sarıp 30 dakika mayalansın.

2) Un serpip açalım bardakla keselim ortasınida duyuyla yada şişe kapağı ile basıp ortayı çıkaralım yağlı kağıtlara koyalım streçle saralım mayalansın kızgın sıvıyağında pişirelim ılıyınca çikolataya batıralım süsleyelim sunum yapalım.
AFİYET OLSUN

11 Ocak 2017 Çarşamba

AYÇİÇEĞİ POĞACA /HAMUR YAPMA TEKNİKLERİ

Ayçekirdegi poğaçası tarifi
Mayalı hamur nasıl yapılır


İYİ AKŞAMLAR CANLAR NASILSINIZ
Nasıl gidiyor hayatıniz, evet derslere devam edelim hos geldiniz sefa getirdiniz benim canım takipcilerim ve öğrencilerim.

Bu gün güzel bi hamur yoğurup ayçicegi poğaçası yapcaz.Ondan önce hamur yapma tekniklerinden bahsetmek isterim. Biz Antalya Tez Tur Anadolu Meslek Lisesinde atölyede  öğrencilerimizle işliyoruz. Bildiğiniz üzre ara ara müsait oldukça ders notlarındanda paylaşımlara başladım.

MAYALI HAMIR TEKNİKLERİ
1)Mayalı hamur yapmanın teknikleri  çok soruldu bu gün bunu işleyelim.

Mayalandırma Yöntemleri
 yaş / kuru maya ile
mayalandırma ve instant maya (tepsi mayası) olarak ikiye ayrılır.
Kuru maya, özel bir kurutma teknolojisiyle üretilen, ev kullanımına uygun bir maya
çeşitidir. Serin ve kuru bir yerde saklanması koşuluyla raf ömrü on iki aydır. Kuru maya,
kullanımdan 15 dakika önce, ılık suda eritilmelidir. Eritme işleminde suyun çok sıcak veya
çok soğuk olması mayaya zarar verir, su ılık olmalıdır.

A) Kuru maya ile mayalı hamur yapmak için önce uygulanacak tarife göre belirtilen
malzemeler ölçülerek hazırlanır. Kullanılacak kuru mayanın 3 katı miktardaki ılık (35 – 40 °C'deki) su veya sütün içine bir miktar (8 g) şeker ilave edilir ve kuru maya bu sıvının içinde
karıştırılarak eritilir. Unun ortası bir çukur şeklinde açılır ve bu mayalı sıvı oraya dökülür.
Ön mayalanma için on dakika beklenir. Daha sonra diğer malzemeler ilave edilir ve hamur
kuru hale gelip kendini kabın kenarından ayrılana kadar  yoğrulur.

B) Yağ maya doğrudan elle un üzerine ufalanarak kullanılabildiği gibi iyi sonuç almak için bir
miktar ılık su içerisinde eritilerek de kullanılabilir.

2)  Mayalandırmaya Etki Eden Etmenler
ISI: Mayalı hamur hazırlarken ortamın ısısının ılık olması gerekir. Çok sıcak ve
soğuk ortamlarda maya hücreleri çalışamaz ve hamur bozulur..Mayalandırılarak
yapılan hamurlarda ortamın ısısı kadar kullanılacak malzemelerin ısısı da
önemli bir rol oynar. Kullanılan gereçlerin buzdolabından çıkarılır çıkarılmaz
kullanılmaması, ılık hâle gelene kadar beklenmesi gerekir.

 Yoğurma: Yoğurma sürelerinin iyi ayarlanmaması sonucunda az yoğurma ya
da fazla yoğurma hacmin yetersiz olmasına veya dokunun zayıf kalmasına
neden olmaktadır. Aşırı yoğurma sonrasında glütenin fazla gelişimi yapıyı
zayıflatır ve kolayca yıkılmasına sebep olur.

3) Hazırlanan Hamurda Mayalandırmanın Önemi
 Mayalanma hamurda iki aşamada gerçekleşir. Birinci ilk mayalanma dediğimiz
yoğrulduktan sonra üzeri örtülüp havanın sıcak ve soğukluğuna göre yaklaşık 30 dakika ile 1 saat kadar bekletildiği mayalanma sürecidir.

Hamur bu sürenin sonunda önceki hacminin iki katına çıkmıştır. İkinci mayalanma süreci ise
ürünün Şekillendirildikten sonra tepsiye yerleştirilip tekrar mayalanmasının sağlandığı
aşamadır. Bu adımda ürün üzeri temiz bez ile kaplanırsa hamurda kabuk olusması
engellenmiş olur. Son mayalanmanın süresi de ilk mayalama gibi çok önemlidir zira
gereğinden az mayalanan ürün tıkız ve yassı, çok mayalanan ise tat, Şekil ve kabuk ve
içyapısı itibariyle beklenen kalitenin altında olur.

😀 Maya hangi yöntemle hazırlanırsa hazırlansın, sürenin gereğinden fazla olması
hamurun kalitesini olumsuz etkiler. Mayalandırma süresinin uzatılması sonucu hamurdaki
Seker de mayalanmaya başlayacağından hamurdaki Şeker miktarı azalır, azalan Şeker de
hamurun iyi kızarmamasına neden olur. Mayalanma esnasındaki bekletme süresine dikkat
edilmelidir. Hamur kabarıp yumuşamışsa hemen bir sonraki işleme geçilmelidir.

Ayrıca diğer mayalı tariflerim ve ilk paylaşımlarımda mayalı yapmanın püfleri var lingi tıklayın bi göz atın...
18 Tarif ve püf noktaları Tıklayın http://bir-kase-lezzet.blogspot.com.tr/search/label/MAYALILAR%20ve%20PO%C4%9EA%C3%87ALAR?m=1

Bu günlük bu kadar bilgi yeter hadi tarife geçelim.


@Birkaselezzettarifleri
Ayçiçek poğacası

MALZEMELERİ
 5 su bar. un
1 tane instant maya
Yarım su bardağından eksik sıvıyağ üzeri süt
1 türk kahvesi ılık su
2 yumurta 1 rinin sarısı üstüne
1 tatlı kaş şeker
1 çay kaş. tuz

Aralara sürmek için
150-200 gram tereyagı
İç malzemesi
4 tane haslanmış ezilmiş patetes
150 gram peynir
Tuz karabiber pul biber

Ayçıçek poğaçası yapılışı

YAPILIŞI
1) Öncelikle iç malzemeyi yapın karıştırın baharatlarını koyun😀5 su bar. unu bir kaba koyun mayayı una karıştırın  ortayı açın sıvıları koyun karıştırın ortadan başlayarak önce parmak uçları ile başlayın yoğurun.

2) 8 tane beze yapın un serpin her birini sevis tabağı büyuklüğünde açın 4 erli grup yapın aralara  tereyağınıda sürün en üste sürmeyin biraz daha açın birini serin  ortaya patetes harcından koyun kenarlarada koyun çember gibi resimdeki gibi.

3)  2. Hamuru kapatın ortaya kase koyun  ortayı ve dış yanları birleştirin çatalla iz yapın isterseniz detay için İnstagramdaki videoyu izleyin kenarlardan 3çer parmak arayla 17 ye kesin kestiklerinizi çevirin. Ortalarıda yapıştırıp çatal batırın

4) yumurta sarısı sürün susam yada çörekotu serpin 15 dakika mayalansın 200 derecede üstü kızarana dek pişirin.

AFİYET OLSUN



4 Ocak 2017 Çarşamba

CAKE POPS TARİFİ

Cake pops nasıl yapılır😀
Püf noktaları
Pastacılık ders notları



Hayırlı akşamlar  ben geldim nasılsınız canlar....
Sizleri seviyorum sizler harikasınız. 2017  hepimize sağlik sıhhat huzur mutluluk basarı getirsin. Sevdiklerinizle nice senelere.

2016'nın son tarifi coco stardı 2017 yılının ilk tarifi cake pops tatlıyla seneyi bitirdik başka bir tatlı ile seneyi başlatalım.Tatlı tadında bir sene dileklerimle.

Evde pratik pastane ve ev usulü arası bi tarif hazırladım sizlere. Tarifte pralin ve kuvertür çikolata var.
Pasta ve Aşçı (yemek) öğretmeni hocası olarak sizleri aydınlatayım. Bundan sonra pastacılik ve Aşçılik bilgilerinden paylaşmak ve sizleri aydınlatmak isterim.Sizlerin soruları varsa yorum bölümüne yazın sizleri aydınlatırım.

PRALİN
Fındık püresinin şeker, nebati yağ, süt tozu, kakao, doğala özdeş aromalar (çikolata
aroması ve vnilin) ve lesitin ile karıştırılmasıyla elde edilen bir üründür. Ana maddesi fındık
olup, nebati yağ, şeker ve kakao ilavesi ile yapılır. Pralin; krema, iç dolgu ürünlerinde, pasta
ve bazı spesiyal çikolatalarda kullanıldığı gibi doğrudan da tüketilebilmektedir. Besin değeri
çok yüksektir. Pralin mükemmel yapısı sayesinde krema ve hamurlara çok çabuk karışıp
kullanım kolaylığı sağlar. İçerdiği bol fındık ve kakao ile çeşitlerinize lezzet katar.

Pastanelerde genellikle soslarda spanglelerde pasta soslarında  pasta üstüne yazı yazmada hafif akıci koyu bir sos.Bunlar pasta malzemesi satan yerlerden temin edebilirsiniz. Bunun muadili evde sarelleler torku v.s.

 KUVERTÜR ÇIKOLATA
Kuvertür çikolata profesyonel pastacılıkta esas olarak kaplama ve pişirmede kullanılan
yüksek kaliteli bir türdür. Üretilirken kakao kitlesine kakaoyağı ve şeker eklenir. Spesiyal
çikolata ve tüm çikolatalı krema, sos çeşitlerinin yapımı için ideal çikolatadır. Dekor amaçlı
kazıma, rende ve yapraklama çalışmaları içinde uygun bir yapıya sahiptir. İyi bir kuvertür
çikolata en az % 60 kakao kuru maddesi, % 40 şeker, % 38 yağlı maddeler içermelidir.

GLAZÜR
Bir çeşit pasta kaplama sosudur. Glaso sosu olarak da bilinir. Pralin, susuz yağ
(pastacılıkta bazı ürünlerde kullanılan % 0 oranında su bulunan yağlardır) ve çikolata
karışımı bir üründür.

BENMARİ NEDİR?
Çikolatanın yanmadan eritmek için tencereye su koyun borcamada çikolatayı ekleyin be üstüne koyup eritin icine hiç su kaçmasın..

Evet canlar tarife geçelim...


Cake pops malzemeleri nelerdir?
 MALZEMELER
   1 Paket  krema 200 ml
   1 çay bardağı süt
   1 Paket bitter çikolata ( 80 gr )
   3 -4 Paket kakaolu kek veya evde yapılan keklerden
   1 kaşık mısır nişastası
   2 Yemek kaşık kakao
    Fırın kağıdı 


  GLAZÜRÜ İÇİN
    3 - 4 Paket bitter çikolatası yada  300 gram kuvertür çikolata
   50 gram tereyağı
   1 çay bardağı pralin yoksa 3 yemek kaşığı sarelle


   Veee cake pops çubukları

  Üzerini mantolamak için
  çikolata parçacıkları, hindistan cevizi, şekerlemeler, v.s. ne isterseniz veya şeker hamurundan çicek kelebek tarzi süsler

  Cake pops tarifi yapılışı nedir?
 YAPILIŞI 
   1) Öncelikle tencereye kremayı, süt, nişasta,kakao karıştırıp ocağa koyalım ılıyınca çikolatayı ekleyelim. Çok az kaynasın altını kapatalım, karıştıralım. Ilıyınca içine kekimizi ufalayalım.

   2) Evet canlarım müthişsiniz şimdi yoğuralım ve dolapta 1 saat kalsın. Çıkaralım elimizi hafif ıslayıp yuvarlak toplar yapalım. Bir tepsiye yağlı kağıdı serelim yuvarlaklar yapıp üzerine koyalım.  Biraz çikolata eritelim çubukların ucunu çikolataya batırıp yuvarlak toplara batıralım.Biraz dolapta dursun donsun.
   
   3) Biz şimdi glazürü hazırlayalım: Bir tencereye kaynamış su koyalım. Başka bir kaba  cikolatayı  kıyıp  .Kaynayan suyun içine oturtalım  erisin tereyağını ekleyelim ocaktan alalim pralini ekleyelim  Dolaba koyduğumuz yuvarlakları çıkaralım. Her birini glazür'e batırıp yağlı kağıt üzerine koyalım istediğimiz gibi süsleyelim. Mesela hindistan cevizi ile manto layalım yani kaplayalım. İstediğinizle manto layıp yağlı kağıda koyun. Dolapta biraz daha dursun. Ve ellerinize sağlik. 



AFİYET OLSUN