11 Ocak 2017 Çarşamba

AYÇİÇEĞİ POĞACA /HAMUR YAPMA TEKNİKLERİ

Ayçekirdegi poğaçası tarifi
Mayalı hamur nasıl yapılır


İYİ AKŞAMLAR CANLAR NASILSINIZ
Nasıl gidiyor hayatıniz, evet derslere devam edelim hos geldiniz sefa getirdiniz benim canım takipcilerim ve öğrencilerim.

Bu gün güzel bi hamur yoğurup ayçicegi poğaçası yapcaz.Ondan önce hamur yapma tekniklerinden bahsetmek isterim. Biz Antalya Tez Tur Anadolu Meslek Lisesinde atölyede  öğrencilerimizle işliyoruz. Bildiğiniz üzre ara ara müsait oldukça ders notlarındanda paylaşımlara başladım.

MAYALI HAMIR TEKNİKLERİ
1)Mayalı hamur yapmanın teknikleri  çok soruldu bu gün bunu işleyelim.

Mayalandırma Yöntemleri
 yaş / kuru maya ile
mayalandırma ve instant maya (tepsi mayası) olarak ikiye ayrılır.
Kuru maya, özel bir kurutma teknolojisiyle üretilen, ev kullanımına uygun bir maya
çeşitidir. Serin ve kuru bir yerde saklanması koşuluyla raf ömrü on iki aydır. Kuru maya,
kullanımdan 15 dakika önce, ılık suda eritilmelidir. Eritme işleminde suyun çok sıcak veya
çok soğuk olması mayaya zarar verir, su ılık olmalıdır.

A) Kuru maya ile mayalı hamur yapmak için önce uygulanacak tarife göre belirtilen
malzemeler ölçülerek hazırlanır. Kullanılacak kuru mayanın 3 katı miktardaki ılık (35 – 40 °C'deki) su veya sütün içine bir miktar (8 g) şeker ilave edilir ve kuru maya bu sıvının içinde
karıştırılarak eritilir. Unun ortası bir çukur şeklinde açılır ve bu mayalı sıvı oraya dökülür.
Ön mayalanma için on dakika beklenir. Daha sonra diğer malzemeler ilave edilir ve hamur
kuru hale gelip kendini kabın kenarından ayrılana kadar  yoğrulur.

B) Yağ maya doğrudan elle un üzerine ufalanarak kullanılabildiği gibi iyi sonuç almak için bir
miktar ılık su içerisinde eritilerek de kullanılabilir.

2)  Mayalandırmaya Etki Eden Etmenler
ISI: Mayalı hamur hazırlarken ortamın ısısının ılık olması gerekir. Çok sıcak ve
soğuk ortamlarda maya hücreleri çalışamaz ve hamur bozulur..Mayalandırılarak
yapılan hamurlarda ortamın ısısı kadar kullanılacak malzemelerin ısısı da
önemli bir rol oynar. Kullanılan gereçlerin buzdolabından çıkarılır çıkarılmaz
kullanılmaması, ılık hâle gelene kadar beklenmesi gerekir.

 Yoğurma: Yoğurma sürelerinin iyi ayarlanmaması sonucunda az yoğurma ya
da fazla yoğurma hacmin yetersiz olmasına veya dokunun zayıf kalmasına
neden olmaktadır. Aşırı yoğurma sonrasında glütenin fazla gelişimi yapıyı
zayıflatır ve kolayca yıkılmasına sebep olur.

3) Hazırlanan Hamurda Mayalandırmanın Önemi
 Mayalanma hamurda iki aşamada gerçekleşir. Birinci ilk mayalanma dediğimiz
yoğrulduktan sonra üzeri örtülüp havanın sıcak ve soğukluğuna göre yaklaşık 30 dakika ile 1 saat kadar bekletildiği mayalanma sürecidir.

Hamur bu sürenin sonunda önceki hacminin iki katına çıkmıştır. İkinci mayalanma süreci ise
ürünün Şekillendirildikten sonra tepsiye yerleştirilip tekrar mayalanmasının sağlandığı
aşamadır. Bu adımda ürün üzeri temiz bez ile kaplanırsa hamurda kabuk olusması
engellenmiş olur. Son mayalanmanın süresi de ilk mayalama gibi çok önemlidir zira
gereğinden az mayalanan ürün tıkız ve yassı, çok mayalanan ise tat, Şekil ve kabuk ve
içyapısı itibariyle beklenen kalitenin altında olur.

😀 Maya hangi yöntemle hazırlanırsa hazırlansın, sürenin gereğinden fazla olması
hamurun kalitesini olumsuz etkiler. Mayalandırma süresinin uzatılması sonucu hamurdaki
Seker de mayalanmaya başlayacağından hamurdaki Şeker miktarı azalır, azalan Şeker de
hamurun iyi kızarmamasına neden olur. Mayalanma esnasındaki bekletme süresine dikkat
edilmelidir. Hamur kabarıp yumuşamışsa hemen bir sonraki işleme geçilmelidir.

Ayrıca diğer mayalı tariflerim ve ilk paylaşımlarımda mayalı yapmanın püfleri var lingi tıklayın bi göz atın...
18 Tarif ve püf noktaları Tıklayın http://bir-kase-lezzet.blogspot.com.tr/search/label/MAYALILAR%20ve%20PO%C4%9EA%C3%87ALAR?m=1

Bu günlük bu kadar bilgi yeter hadi tarife geçelim.


@Birkaselezzettarifleri
Ayçiçek poğacası

MALZEMELERİ
 5 su bar. un
1 tane instant maya
Yarım su bardağından eksik sıvıyağ üzeri süt
1 türk kahvesi ılık su
2 yumurta 1 rinin sarısı üstüne
1 tatlı kaş şeker
1 çay kaş. tuz

Aralara sürmek için
150-200 gram tereyagı
İç malzemesi
4 tane haslanmış ezilmiş patetes
150 gram peynir
Tuz karabiber pul biber

Ayçıçek poğaçası yapılışı

YAPILIŞI
1) Öncelikle iç malzemeyi yapın karıştırın baharatlarını koyun😀5 su bar. unu bir kaba koyun mayayı una karıştırın  ortayı açın sıvıları koyun karıştırın ortadan başlayarak önce parmak uçları ile başlayın yoğurun.

2) 8 tane beze yapın un serpin her birini sevis tabağı büyuklüğünde açın 4 erli grup yapın aralara  tereyağınıda sürün en üste sürmeyin biraz daha açın birini serin  ortaya patetes harcından koyun kenarlarada koyun çember gibi resimdeki gibi.

3)  2. Hamuru kapatın ortaya kase koyun  ortayı ve dış yanları birleştirin çatalla iz yapın isterseniz detay için İnstagramdaki videoyu izleyin kenarlardan 3çer parmak arayla 17 ye kesin kestiklerinizi çevirin. Ortalarıda yapıştırıp çatal batırın

4) yumurta sarısı sürün susam yada çörekotu serpin 15 dakika mayalansın 200 derecede üstü kızarana dek pişirin.

AFİYET OLSUN



Hiç yorum yok: