8 Ekim 2014 Çarşamba

PİYAZ - PİYAZ TARİFİ - ANTALYA PİYAZI

piyaz nasıl yapılır
fasulye piyazı
tahin soslu piyaz



ANTALYAM'DAN SEVGİLER LEZZETLİNİZ GELDİ:))))

Nasılsınız canlar. Huuuu sesler geliyor çok iyisiniz. Bende iyiyim hamdolsun.... 
Uzunca bir aradan sonra sizlerle buluşmak çok güzel.Benim için bu sene baya koşturmalı geçti ondan dolayı gittiğim yerde bilgisayar olmayınca tarifte giremedim.

İstanbul, Denizli, Akseki koş Ayşe koş. Herkesin gönüllerini almaya çalıştım. Mutluyum Anne olarak görevimi yapmaktan. Evlat olarak görevimi yapmaktan. Kızım çok şükür yerine yerleşti ve okuluna alışmaya çalışıyor. Bayramda beraber olduk ve yolcu ettik. Ayrıca hepinizin geçmiş bayramınız mübarek olsun.


Şimdi de sırada sizlerin gönüllerini almaya geldi canlar. 
Bayramda kurbanlar kesildi kavurmalar yapıldı ikram edildi. Lezzetlinizin kavurma tarifini yapmak isterseniz buyurun Saç kavurma bir kase lezzet tıktık:))) 

AYRICA LEZZETLİNİZ KEŞKEK YAPTI İKRAM ETTİ   keşkek tarifi için tıktık:))) 
AYRICA YAPRAK CİĞER YAPTI yumuşacık nefis oldu  yaprak ciğeri tarif için tıktık:)))
AYRICA AŞURE YAPTI GELEN MİSAFİRLERE İKRAM ETTİ aşure tarifi için tıktık:)))

Güzel bir bayram oldu inş. seneye tekrar nasip olur.Bu gün sizlerle Antalyanın meşhur piyazını buluşturmak bilmiyenlere tanıştırmak isterim. Etlerin ve köftelerin yanına çok yakışır bizde de çok yapılır.O kadar çok severizki resimdekiler çok büyük tabaklar ama, biz tek kişilik porsiyon yiyoruz neden çooook lezzetli de ondan:)))

Antalya gastronomisinin olmazsa olmazı “Taratorlu Piyaz”dır. Piyaz, Türkiye’nin bir çok yöresinde, özellikle taratorsuz, tahinsiz yapılır.Piyaz Antalya’da tahinle yapılan taratorla yapılır yenir. Özelliklede şiş köfteyle mükemmel uyum sağlar.

 Esnaf lokantalarında çok satılır özel yemeye gidenleri çoktur. Antalyanın içinde yapanlar çoktur, Aksu'da meşhurdur bu konuda herkes aksuya köfte piyaz yemeye gider. Bide bide bu konuda usta Korku telide şişçi ramazanda köfte piyaz yenir. Hele köfteyle beraber bide biberiye turşusu oldumu tamamdır. Bu arada biberiye turşusu kurmayanlar zamanı geçmeden kurun tarifi burada biberiye turşusu tıktık:)))

 İstek lezzet tarif diyen canlar var hay hay yazarım. Yeni etlerimiz de var sizlerde yapın piyazı lezzet patlaması yaşayın. 

Piyazı ben çandır fasulyesinden yapıyorum Antalya'da yetişiyor, küçük ama çok lezzetlidir. 
Çandır Seriğe giderken  bir yer  oranın havasındanmı fasulyesi harika oluyor. SİZLER ONA YAKIN SIRA FASULYESİYLE YAPIN HER YERDE MEVCUT. Hatta blog yazarları buluşmasında tıktık:)))  sponsorumuz Çağlarsoy bizlere sıra fasulyesi göndermişti:)

Hadi buyurun Bayanlar Baylar piyaz yapalım...
Pamuk eller mutfağa
Antalya piyazı yapmaya

MALZEMELERİ
2 su bardağı çandır fasulyesi yada sıra fasulyesi
3 adet domates küp doğranmış
3 adet haşlanmış soyulmuş yarım halka doğranmış yumurta 
3 adet kuru soğan piyazlık doğranmış
ince kıyım maydanoz

Tahinli taratoru için
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı su
1 kahve fincanı sirke
1 kahve fincanı limon suyu
1 çay kaşığı silme kimyon

Üzerine: zeytinyağı pul biberi, tuz

Taratorlu Antalya piyazı

YAPILIŞI
1) Fasulyemizi  2 saat ıslayalım suyunu süzüp tekrar su koyalım  haşlayalım.
Not: Ben düdüklüde 20 dakikada haşlıyorum sizler tencerede daha uzun zamanda 
haşlayabilirsiniz. Haşlarken suyunu bol koyun fasulyelerin üstünü baya çıksın.

2) Şimdi tarator malzemelerini geniş bir kaba koyalım akıcı kıvam alana dek karıştıralım.
Not: Piyaz da kıvam çok önemlidir biraz koyu biraz akıcı olacak az su ilavesi isterse koyun çünkü tahinin kıvamımdan kıvamına değişir. 

3) Haşlanan fasulyeleri resimdeki gibi servis tabaklarına alalım taratoru benimki gibi 3 tabak yaptıysanız 3 tabağa üzerine sosu gezdirelim.

4) ŞİMDİ SIRAYLA DOĞRADIĞIMIZ DOMATESİ FASULYELERİN ÜZERİNE KOYALIM ŞİMDİ SOĞANI ŞİMDİ YUMURTAYI MAYDANOZU KOYARAK SÜSLEYELİM YAĞINI GEZDİRELİM.

5) İsteğe göre pul biberi tuz ekleyelim ve piyazımız hazır....
ELİMİZE SAĞLIK:)))))




AFİYET OLSUN

14 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Ayşe'cim bayılırım bayılırım fasulye piyazına, çok da güzel yapmışsın eline sağlık sunum harika, gerçekten de haşlanmış yumurta buna çok yakışıyor.

nursevincelezzetler-yemektarifleri dedi ki...

ellerine sağlık canım.ben biraz fasulyenin pişme suyundanda katıyorum sosa sanki daha kıvamlı oluyor. nefis görüntü.. off off fasulye piyazını Antalya usulü yapmayan kalmaSIN

Değmesin Yağlı Boya dedi ki...

Bu güzel yayın nasıl kaçtı gözümden :)
Hoşgeldin ablam şifalar sefalar getirdin tarifi tabağına sözün kelamı tatlı ve lezzetli Rabbim nice bayramlara ulastirsin sevgilerimi bıraktım :)

nursen aksoy dedi ki...

Offf nefis..olsada yesek,bayılırım..Yanınada ızgara köfte...ellerinize sağlık..

Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

Hoş geldiniz sefalar getirdiniz.
Güzel dileklerinize ne kadar sevindim sizleride sevindirenler çooook olsun:)))

Başak dedi ki...

Kızına hayırlı olsun de başarılar dilerim. Piyazımız çok başkadır. çok da leziz görünüyor senin yaptığında Ayşecim ellerine sağlık.

brai dedi ki...

Antalya'ya ilk taşındığım aylarda (takrib-i 10 ay önce) sıklıkla Antalyalı arkadaşlarımdan duyuyordum Antalya piyazının namını. Süreç içerisinde de birkaç yerde denedim. Lezzet olarak cidden 10 numara. Sizin piyaz da eminim harika olmuştur. Ellerinize sağlık :)

Hanife Mert dedi ki...

Ayşeciğim eline sağlık çok güzel görünüyor piyazın. Ben yumurta koymazdım. Ama deneyeceğim inşaallah. Canım sevgiler..

Bülbülün Yeri dedi ki...

Görüntü süper olmuş. Ellerine sağlık.
Kızında gelince bayram daha da güzelleşmiştir.
Sevgiyle kal.

Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

Teşekkür ederim hoş geldiniz sefa getirdiniz:)

LezzetHane Yemek dedi ki...

Nefis görünüyor ellerinize sağlık. Geçen yıl Antalya merkezdeki bir köftecide yemiştim, harika bir lezzetti, gelince kendi yöntenlerimle uydurarak bende aynı lezzetei yakalamaya çalıştım ve özellikle köftenin yanında zaman zaman yaparım ama sizinki harika görünüyor :)

mutfagabuyrun dedi ki...

olsada yesem dedim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

mutfagabuyrun dedi ki...

olsada yesem dedim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Belgüzar yıldız dedi ki...

Bizim evde de piyaz çok sevilir ve tüketilir :) Ellerinize emeğinize sağlık :)