28 Kasım 2013 Perşembe

KESTANELİ PİLAV

KESTANE PİLAVI NASIL YAPILIR
TAVUKLU KESTANE PİLAVI
KESTANENİN FAYDALARI


HAYIRLI GÜNLER 
Sofranız bol misafirli,paranız bereketli,kararlarınız isabetli,bedeniniz sıhhatli,yüzünüz mutlu,bol başarı,huzur dolu günler dilerim nasılmış benim canlarım. Huuuu lezzetliniz hele şükür gelebildi. Hayatımda bir koşturma hadi hayırlısı, bak hacıya giden kardeşlerin akrabaları hacılarınızı yalnız bırakmayın. Yardıma gidin tamam:)))

Bu gün sizlerle hac arkadaşım bedianın nefis kestaneli pilavını paylaşacağım. Harika lezzet bizler yedik bi daha yedik. Hac arkadaşlarım hemen bu tarifi yaz biz senden alalım dediler.Ama önce bilgilenme zamanı.

Sizlerden Rabbim razi olsun. Neden diyeceksiniz sayenizde bende bilgi sahibi oluyorum, okusam bile unutuluyor, tekrar ediyorum. Kestanenin bu kadar çok faydası olduğunu bir kez daha okuyunca, daha iyi anladım. Şükretmemek elde değil.Kestane bollaşmışken yemek lazım, kestaneler ne güzel kızarmış mmmm afiyet olsun.Önce bi faydalarına bakalım canlar.

KESTANE BİR ÇOK DERDİ ÖNLÜYOR.
A) Besleyici ve kalori değeri yüksek bir besin olan kestane potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C, B1, B2, PP vitaminlerini içeren ve şeker, protein, yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunur.
B) Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağıdır. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kasları güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara önerilir, çünkü 100 gramında tam 500 mg potasyum bulunur. Ancak uzmanlar, damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanların, kestaneyi ölçülü miktarda yemeleri gerektiğini vurguluyor. 

C) Çocuk, genç ve yaşlılar için çok değerli bir enerji kaynağı olan,  kestanenin yaşamı uzattığı dahi öne sürülür. İnsanoğlunun bala batırarak tatlıya dönüştürüp yediği ilk meyvelerden biri olan kestanenin, antik çağda kutsal sayıldığı için saraylarda verilen büyük şölenlerin değişmez lezzeti olduğu biliniyor. Kestane ile ilgili efsaneler de dünden bugüne dilden dile anlatılıyor.
 D) Rivayete göre Güney Avrupa’nın bir köyünde 4 bin yıllık dev bir kestane ağacı bulunuyor. Ağaç, 50 metre çapındaki gövdesi ve dev yapraklarıyla neredeyse tüm köyü kaplıyor. Yapraklarının adalet dağıttığına inanılan ağaç için, “200 kişilik şövalye ordusu” deniliyor.

E) Kestane mükemmel bir kış meyvesidir. Kestane çiğ ola­rak yenildiği gibi pişirilerek de yenir. Ruhen ve bedenin zayıf kişilere kestane yemesi tavsiye edilir. Bundan başka kansız çocuk ve yaşlılara, hastalıktan kalkanlara tavsiye edilebilir. Ağır işçi ve sporcu­lara da çok tavsiye edilmektedir. Şeker hastasına verilmez.

KESTANENİN FAYDALARI

1) Meyvesi kasları kuvvetlendirir.

2) Vücuda kuvvet ve enerji verir.

3) Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.

4) Hastaların iyileştirmesini hızlandırır.

5) Kandaki kolesterol oranını düşürür.


6) Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır.

7)Varis ve basur şikayetlerini azaltır

8) Karaciğere ve mideye faydalıdır.

9) İshali keser.

10) Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır.

Evet bilgiler harikaydı sayenizde unutmıyacağım:)))


Hac arkadaşım bedia'nın güzellikleri. Kestaneli pilav hemen geliyor.
Teşekkürler Bedia, Fatih Memişoğlu çiftine nice güzel dostluklara, sevgi, saygı, muhabbetle:))) 

BİZLERİ ÇOK GÜZEL AĞIRLADILAR RABBİM HERKEZDEN RAZİ OLSUN:)))

Şimdi de kestaneli pilav tarifine geçelim.
Haydi bayanlar baylar pamuk eller mutfağa.

KESTANE PİLAVI MALZEMELERİ
KESTANE PİLAVI MALZEMELERİ NELERDİR
3 Su bardağı pirinç( tercihen baldo yada osmancık pirinci)
4 veya 3 Adet but ( büyüklüğüne göre ayarlayın)
2 Adet havuç
1 Çay bardağı zeytinyağı
2 Yemek  kaşığı tereyağı
100 Gram kabuğu soyulmuş badem
500 Gram kestane
Tuz

KESTANE PİLAVININ YAPILIŞI
KESTANE PİLAVI NASIL YAPILIR
1)Öncelikle tavuklarımızı yıkayım az tuz ve tane karabiber 6 tane koyup haşlayalım soğusun kalın didelim
.
2) Kestaneleri çizelim resimdeki gibi ister fırında pişirelim isterseniz teflon tencereye koyalım az su serpelim kapağını kapatalım pişsin soğusun ayıklayalım.

3) Pirincimize tuz atalım ve kaynar su döküp 15 dakika bekletelim.

4) Şimdi havucumuzu sıyırıp rendeleyelim tavaya az zeytinyağı koyup kavuralım.

5) Şimdi pirincimizi yıkayalım süzelim tavaya 1 kaşık tereyağını ve kalan zeytin yağını koyalım ısınıp yağ kokusu gelince pirincimizi kavuralım ve altını kapatalım her şey hazır şimdi tencereye yerleştirme zamanı.

6) Pilav tenceresini koyalım en alta kestaneler, onun üzerine tavuklar onun üzerine bademler onun üzerine havuçlar sırayla yayalım. Şimdi sırada kavurduğumuz pirinçler ve üzerine çıkacak kadar tavuk suyu az tuz ocağın altını yakalım kaynasın kalan bir kaşık tereyağını koyalım ve  altını kısalım suyu çekinceye kadar pişsin. 

Püf noktası:Tencereniz çok yayvanda olmasın çok derinde olmasın ters çevirirken sorun yaşamayın.

Püf noktası:Pilavın suyunun hepsini çektirmeye çalışmayın altı tutmasın. Pilav demlendikçe suyunu çekecek tamam.

7) Pilavın altını kapattık ağzına havlu peçete kapatalım ve demlenmeye bırakalım yarım saat dinlensin en çok 2 saatte dinlene bilir hiç bir şey olmaz. Şimdi demlenen pilavı servis tabağına ters çevirme zamanı mmmmm harika lezzet elinize sağlık.



AFİYET ŞİFA OLSUN:))) 

20 Kasım 2013 Çarşamba

HAVUÇLU KEK TARİFİ

HAVUÇLU KEK
TARÇINLI HAVUÇLU KEK
 KEK TARİFİ

SÜLEYMAN (a.s.) KISSALARI
Süleyman a.s. bütün hayvanlarla konuşurdu. Bu onun mucizelerinden biriydi. Gökte tahtı ile gezerdi.Bir gün gezerken deniz kenarında bir karıncayı görür ve izlemeye başlar. Karıncanın ağzında küçük yeşil yaprak vardır denizin kıyısına koyar.


Denizin kenarından kurbağa alır. Ertesi günü gene bu şekilde görür ve Süleyman a.s. karıncanın yanına gelir.Dün denizin kenarına yaprağı koydun, bu günde koyuyorsun sebebi nedir der.


Karınca konuşur ben her gün bu yaprağı buraya getiririm bu kurbağa alır. 
Süleyman a.s. sorar kurbağa nereye götürür.

Karınca cevap verir.


Denizin dibinde taşın altında küçük böcek var ona götürür.

Süleyman a.s. karıncaya sorar? bunun hikmeti nedir neden kurbağa her zaman götürüyor.

Karınca cevap verir.

O küçük böcek  her gün dua eder. Süleyman a.s. kime dua ediyor.Karınca konuşur o böcek şöyle dua eder. 

(Ya rabbi Ümmeti Muhammedi ümitsiz bırakma diye dua eder)  bizde onun günlük yiyeceğini temin ile görevliyiz.

NOT:Süleyman a.s. zamanında daha ümmeti Muhammet evladı yok ama yaradan,  böcekleri bile bize yardım etmesi için görevlendirmiş.  

20 Kasım 2013 Çarşamba 
................................................................................................................


GÜNAYDIN DOSTLAR
Yüzünüzden gülümseme kalbinizden umut, İÇİNİZDEN SEVGİ,SAYGI,MUHABBET EKSİK OLMASIN, gününüz aydın mutIuIuğunuz daim olsun.NASILSINIZ ???

Bir güne daha uyandık hamdolsun, ne mutlu bana sizlerleyim. Bu gün sizlerle harika lezzetli bol vitaminli havuçlu kek tarifi paylaşacağım.  Çıtır çıtır havucun tam mevsimi,aslında paylaşmakta kararsızdım yiyenler bunuda ekle arşivinde olsun dediler. Bende pratik olması sebebiyle dostları kırmadım. Hala sizler denemediyseniz şiddetle tavsiye ediyorum.

Kek pişipte kek fanusuna kondumu seyrine doyum olmuyor.Mutfaktan yayılan tarçın ve havuç kokusuna bayılıyorum missss.  Hoş sohbetlerle misafir eşliğinde çayların yanında ikram ediliyor. Büyüklerimiz yenilen içilen yerdedir bereket demişler çok güzel bir söz:)))

Canlar kıssayı okudunuz mu? İnternette yok bu kıssa, ne kadar şanslı ümmetiz taşın altındaki böcek bize dua için görevlendirilmiş okuyunca Rabbim nelere kadirsin dedim ve sizlere aktarmak istedim:)))

Ayrıca canlar Bir Kase Lezzet Facebook Tıktık:))) sayfamı ziyarete davet ediyorum. 
BEĞENEN ELLERE TEŞEKKÜRLER:)))

Hadi lezzetli tarifini paylaş derslerin seni bekler. Malum bende okulluyum sınavlar yaklaşıyor hala derse oturamadım:(
Haydi bayanlar baylar pamuk eller mutfağa buyurun canlar.

HAVUÇLU KEK MALZEMELERİ
HAVUÇLU KEK MALZEMELERİ NELERDİR
havuçlu kek yapılışı4 Tane oda ısısında yumurta
1 Buçuk su bardağı şeker
1 Buçuk su bardağı havuç (rendenin kalın tarafıyla rendelenmiş) 
1 Su bardağı yoğurt oda ısısında
1 Su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
1 Su bardağı ceviz( küçük doğranmış)
1 Paket kabartma tozu( üzerine 4 damla limon)
1 Tatlı kaşığı tarçın
3 Su bardağı un
Kek kalıbı yada tepsi ve yağlamak için yağ

HAVUÇLU KEK YAPILIŞI
HAVUÇLU KEK NASIL YAPILIR
1)Öncelikle canlarım yumurtalar kırılıp şeker konur ve çırpılır ne zamana kadar 2 misli kabarana dek.

2) Yoğurt ve yağ eklenir onuda bi karıştıralım.

3) Unu eleyip koyalım üzerine kabartma tozunu koyalım . Kabartma tozuna limon sıkalım karıştıralım.

4) Şimdi rendelenen havucu ve cevizi koyalım kaşıkla karıştıralım.

5) Malzemelerin hepsi karıştı en son keki kaşığı havaya doğru kaldıra kaldıra havalandırarak karıştıralım.

6) Kalıbı yağlayalım az un serpelim ve kek karışımını kalıba dökelim.

7) 150 DERCEDE ISINMIŞ KEKİ KOYUNCA 175 DERECEYE ÇIKARALIM ÜZERİ KABARIP KIZARANA DEK YAKLAŞIK 40 DAKİKADA PİŞİYOR.

8) Keke bıçak batıralım yapışıyorsa 150 dereceye düşürelim içi pişsin kapatalım fırından çıkaralım ve kalıbın üzerine havlu kapatalım biraz dursun hemen çıkarırsak düzgün çıkmaz.

9) Kalıptan çıkaralım isterseniz pudra şekeri eleyin yada sade siz bilirsiniz. ELLERİNİZE SAĞLIK. Püfleriyle sizlere havuçlu kek yapımını paylaştım yeni yapanlara ışık olsun inş.




AFİYET ŞİFALAR OLSUN EFENDİM
SEVGİLER SAYGILAR:))) 

16 Kasım 2013 Cumartesi

KEŞKEK TARİFİ

KEŞKEK NASIL YAPILIR,KOLAY KEŞKEK YAPILIŞI,KEŞKEK YAPIMI
BUĞDAYIN FAYDALARI, BUĞDAYIN FAYDALARI NELERDİR

 LEZZETLİNİZ GELDİ:)))
Dost deniz kenarındaki taşlara benzer.Önce tek tek toplarsın sonra birer birer denize atarsın ancak bazılarına kıyamazsın.İşte SİZLER o kıyamadıklarımdansıniz. CANLAR NASILSINIZ:)))

Yoğun güzel günler bir, bir geçmekte sizlerin bloglarınada uğrayamadım:( Siz dostları özledim. 
Arayıp soran yorum yazan canlara çoooook teşekkür ederim elleriniz dert görmesin. 

Evet canlarım bu gün sizlerle keşkek tarif edeceğim. Bu günlerde bizde çok pişmekte Hacı arkadaşlarımı yemeğe aldım o zaman keşkek ve yanında etli nohut mmmmm nefis.Keşkek yapınca nohutta yapın. İkindi misafirlerime pastaların yanına değişik olsun diye hemen pratik keşkeği yapıp ikram ediyorum. 

Birde doktorlar doğal beslenin pirinç yerine buğday bulgur tüketin diyorlar ben zaten doğal olan her şeyi yapmaya tüketmeye gayretliyim sorun yok demi canlar.

Önce bi bakalım mı? Ahmet Maranki, Ender Saraç, Mustafa Eraslan,İbrahim Saraç oğlu neler diyorlar buğday neye faydalı hadi:))) 

BUĞDAYIN FAYDALARI NELERDİR
Hayatımızın her evresinde beslenmenin esasını oluşturan, hepimizin yaygın olarak kullandığı buğdayın faydalarını saymakla bitirmek mümkün değildir. 

Bir çenekli gillerden olan buğday, yaygın kullanılan bir tahıl dır. Buğday (Triticium Vulgare);  Besleyici olan buğdayın faydalarından bahsedecek olursak, karbonhidrat, protein ve B vitamini açısından çok zengin olan buğday, kansızlığı önlemekle birlikte demir ve çinko minerallerini de bol miktarda barındırmaktadır. 

Buğdayın kabuk kısmı olan kepeği içeren buğday (esmer buğday) daha da faydalıdır. Buğdayın birçok çeşidi bulunur.

En önemli gıda maddesi olarak kullandığımız ekmeğin meydana gelmesinde büyük rol oynayan buğday, birçok gıda ürünlerinin de oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra, buğdayın suyu kaynatılıp içildiğinde zihni yorgunluğu giderir, sinirleri teskin eder, bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önler. Bağırsak ve rektum kanserini önlemeye yardımcı olduğu da söylenmektedir.  Buğdayın birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.

BUĞDAY VÜCUDUN TEMEL BESİN KAYNAĞIDIR VE BİR ÇOK FAYDALARI VARDIR.
1) İçerdiği çinko ve demir içeriği nedeniyle kansızlığa karşı son derece etkilidir. 
2) B grubu vitaminleri açısından da zengindir. Buğdayın tanesinde yüksek miktarda kalsiyum bulunur.
3) Cilt ve saç yapısını destekler.
4) Buğday lifli dokusuyla, sindirim dostu bir besindir. 
5) Yağı, kırışıklıkların görünümünde azalma sağlar. 
6) Bağırsak tembelliğinin önüne geçer ve kabızlığı önler. 
7) Mideyi korur.
8)  Etkili bir antioksidandır. 
9) Kansere karşı vücudu korur.
10) Kalp ve damar sağlığını korur.
11) Buğday içeren bitki çayları zihni kuvvetlendirir ve bitkinliği atar.
12) Evde yetiştirilecek buğdayın uzayan çimlerinden elde edilen buğday çimi suyu gerçek bir şifa kaynağıdır. Bağışıklığı güçlendirir, kanı temizler, damarların açılmasını sağlar ve etkin bir hücre yenileyicidir.
13) Çöl yak hastaları, gluten içeriği nedeniyle buğday ürünlerini tüketemez.
Saymakla bitmeyecek faydası olunca sıksık tüketmek lazım. Hadi canlar şöyle kolay etsiz herkesin yiyebileceği nefis keşkek tarif edelim.



Haydi Bayanlar Baylar pamuk eller mutfağa:)))

KEŞKEK MALZEMELERİ 
KEŞKEK MALZEMELERİ NELERDİR
500 Gram Aşurelik buğday
3 Su bardağı et yada tavuk suyu
Ayrıca Buğdayı ıslarken şişirirken pişirirken su
Tuz
Tereyağı

KEŞKEK YAPIMI 
KEŞKEK NASIL YAPILIR
1) Öncelikle buğdayımızı ayıklayalım taş filan çıkabilir ve akşamdan ıslayalım sabaha kadar dursun.

2) Sabah olunca buğdayımızı suyu berrak oluncaya kadar yıkayalım. Düdüklü yada tencereye koyalım ve üzerine 4 parmak gelinceye kadar normal oda ısısında su koyalım.

Püf noktası: Buğday ilk oda ısısında suyla konur ve hiç kaşık değdirilmez. Eğer ilk koyduğunda kaşık değerse dibine tutar.

3) Buğdayımız 2 taşım kaynasın altını kapatalım ağzını da kapatalım 2 saat şişsin.

Püf noktası bazı buğdaylar 1 saat kapalı dursa hemen şişiyor bazıları geç ayarlayın.

4) Tencerenin kapağını açalım önceden hazırladığımız et yada tavuk suyunu buğdaya ekleyelim kaynasın.Buğdaylar açıldıysa piştiyse tuzunu koyalım altını kapatalım.Pişmedi ise su istiyorsa kaynar su ekleyelim pişinceye kadar kapatalım 1 saat demlensin.

5)  Demlenen buğdayı ister tenceresinde ister daha geniş kaba alalım buğdayı patates ezeceği yada başı büyük tahta kaşıkla ezelim. 

6) Tamamen özleşince tencereyi ocağa alalım kıvamını ayarlAyalım cıvıksa kaynayınca çeker hiç telaş etmeyin. Tereyağını tavaya koyalım biraz kızarsın altını kapatalım 3 kaşık tereyağı koyalım keşkeğe karıştıralım az karabiber serpelim karıştıralım ve altını kapatalım.

Servis yaparken üzerine tereyağı gezdirelim elinize sağlık :)))

NOT: Biz bu gün sade keşkek yaptık, et suyunu lezzet versin diye koyduk, isterseniz koymayabilirsiniz. NASİPSE BAŞKA ZAMAN ETLİSİNİ YAPARIZ...

AFİYET ŞİFA OLSUN CANLAR


12 Kasım 2013 Salı

AŞURE GÜNÜNÜN FAZİLETİ AŞURE TARİFİ

MUHARREM AYI, MUHARREM AYININ FAZİLETİ,HİKMETLERİ  AŞURE GÜNÜ YAPILAN İBADETLER 

HAYIRLI BEREKETLİ DUALARIN KABUL OLDUĞU GÜZEL GÜNLER:)))
Nasılsınız canlar bu mübarek Muharrem ayında rabbim bereketini feyzini nurunu herkese sağnak yağdırsın.

Cümlemize sağlık, sıhhat, afiyet, huzur ihsan etsin. Kalplerimiz sevgiyle muhabbetle çoşsun. Şu mübarek günlerden istifade edenlerden olalım. 

Herkese iş aş versin. Akıl nimetimizi elimizden almasın . Hepimize zihin açıklığı versin. İmtihanlara giren canlara bol soru bilmeyi bocalamamayı heyecanlanmamayı nasip etsin. Güzel yerler kazansınlar hayatları boyunca Rabbim utandırmasın emekleri yağlı olsun iyi yerlere gelsinler Rabbim evladımızla, kocamızla, anne, babamızla, akrabalarla, eşle, dostla sınaması. 

NAZARLAR'DAN KAZALARDAN BELALARDAN KÖTÜ GÖREN GÖZLERDEN KORUSUN. GÜZEL KONUŞALIM İSTEYELİM GÜZEL OLSUN HERKESİN HAYIRLISIYLA GÖNÜLLERİNİN MURADINI VERSİN RABBİM AMİN CANLAR:)))

RABBİM RIZASINA MUVAFIK AMELLER İŞLETSİN EMANETİNİ HAYIRLISIYLA ALSIN.

Bu gün Muharrem ayı hakkında bilgiler paylaşmak istiyorum. Malumunuz 13 Kasım Çarşamba Muharremin 10 Aşure pişirilecek  nasipse inş. Aşure pişirecek canlar geçen sene püfleriyle Aşure tarif etmiştim bir bakın tamam. AŞURE TARİFİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN CANLAR TIKTIK:)))

Şehrullahi'l Muharrem  yani Allah'ın ayı Muharrem olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. 
Allah'ın ayı, günü ve yılı olmaz, ancak Allah'ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.

Aşura Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Aşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş  ve bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.Bugüne Aşura denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. 

Hicri senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Aşure günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Aşura gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bulunmaktadır.Allahü T. YERLERİ , GÖKLERİ, DAĞLARI, DENİZLERİ, LEVHİ, KALEMİ, CEBRAİL,İSRAFİL, MİKAİL,CENNETTE TUBA AĞACI, ADEM ( a.s.) ve HAVVA validemizi Aşure günü yarattı.


Aşura Gününün Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresinin ikinci ayetinde On geceye yemin olsun. Cenâb-ı Hak bu gecelere yemin ederek onların kudsiyet ve bereketini bildirmektedir.

Allahü Teala  bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde  on peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunduğu için aşure adı verildi. 


1) 
 Hz. Allah  Âdem'in (a.s.) tövbesi Aşura Günü kabul edilmiştir.

2) İdris (a.s.) 'ı yüce mekana Allahü Teala o gün çıkardı.

3)  Nuh (a.s.) gemisini Cudi Dağının üzerine o gün oturdu.

4)  İbrahim'in (a.s.) aşure günü doğdu. Yine  hak onu halil eyledi, ateşten kurtardı.

5) Davud'un (a.s.) tövbesi o gün kabul edilmiştir.

6) Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

7) Musa (a.s.)'ı Firavunun şerrinden Aşure günü kurtardı.

8) Yunus (a.s.) balığın karnından Aşure Günü kurtulmuştur.

9) Süleyman (a.s.) mülkü o gün verdi

10) Rasulüllah ( s.a.v.) Aşure günü doğdu


Hz. Aişe'nın belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Aşura gününde değiştirilirdi.
Allahü Teala bu günlerde yapılan ibadetleri, edilen tövbeleri kabul edeceğine dair hadisler mevcuttur.

Aşure gününde ilk akla gelen ibadet ise, oruç tutmaktır.


 Muharrem ayı ve Aşura Günü, Ehli Kitap olan Hristiyan ve Yahudiler tarafından da mukaddes sayılırdı. Nitekim, Peygamberimiz (s.a.v.) Medine'ye hicret buyurduktan sonra orada yaşayan Yahudilerin oruçlu olduklarını öğrendi.Bu ne orucudur?diye sordu.

Yahudiler, Bugün Allah'ın Musa'yı düşmanlarından kurtardığı Firavun'u boğdurduğu gündür. Hz. Musa (a.s.) şükür olarak bugün oruç tutmuştur" dediler.


Bunun üzerine Resulullah ( s.a.v.)de biz, Musa'nın sünnetini ihyaya sizden daha çok yakın ve hak sahibiyiz buyurdu ve o gün oruç tuttu, isteyen o gün oruç tutar isteyen o gün oruç tutmaz.



AŞURE GÜNÜNÜN FAZİLETİ
Aşure orucunun fazileti hakkında da şu mealde hadisler zikredilmektedir:

Bir zat Peygamberimize geldi ve sordu:

Ramazan'dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?
Peygamberimiz ( s.a.v.) Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tövbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir.

Yine Tirmizide de geçen bir hadiste Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:
Aşure gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.


H.Ş. Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruç.


H.Ş.Her kim Aşure günü oruç tutarsa Allahü Teala o kimseye 10 bin melek sevabı ihsan eder.

Başka H.Ş. Bir kimse Aşure günü oruç tutarsa Allahü Teala  o kimseye 10 bin hac ve umre sevabı ile 10 bin şehit sevabı verir.

H.Ş.   Aşure günü kim bir yetimin başını okşarsa her kılı adedince Allah kulunun dercesini yükseltir.

H.Ş. Kim bir mü'mine iftar ettirirse  bütün Muhammet ümmetini doyurmuş gibi olur.

Aşure günü bir hastayı ziyaret eden, bütün insanları ziyaret etmiş gibi olur.
 
Aşure günü gusleden,1 sene ufak tefek hastalık görmez.Çünkü bütün çeşmelerden zemzem akar 2 sefer gusül etmekte daha şifadır.

En az 10 müslümana selam vermek

Fakir fukarayı sevindirmek.

10 Defa şu duayı okumak: 
Süphanellahi mil'el mizan ve müntehel ılmi ve meplegarrıza ve zinetel arş.

Kim sürme çekerse gözüne sünnettir ufak tefek baş arısı çekmez.

Kim evine ufak tefek erzak alırsa bir yıl boyu bolluk bereket olur.


Gerek Yahudilere benzememek, gerekse orucu tam Aşure gününe denk getirmemek için, Muharrem'in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

Bu manadaki bir hadisi İbni Abbas rivayet etmektedir. Bunun için, müstehap olan, aşure Gününü ortalayarak, bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutmaktır.


Bu günde oruçtan başka hayır, hasenat ve sadaka gibi güzel adetlerin de yaşatılması isabetli ve yerinde olacaktır. Herkes imkanı nisbetinde ailesine, akraba ve komşularına ikramda bulunur.


Rasulümüz H. Ş. de şöyle buyuruyor.
Her kim Aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenabı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder. 

TENBİHÜL GAFİLÜN
Ebulleys Semerkanti H.z.

AŞURE VE MUHARREM AYINDA İBADET
 Muharremin 9. ve 10. gecesi teheccüt vaktinde tespih namazı kılınır fatiha okuduktan sonra her rekat te 50 ihlası şerif okunur tespihler aynı.

Aşure gününe mahsus Allah rızası için kuşluk vakti  2 rekat namaz kılınır . Her rekat te 50 ihlası şerif okunur.

Namazdan sonra 100 defa şu salavatı şerife okunur.

Allahümme salli ale seyyidine mühammedin ve ale eli seyyidine muhammedin ve Ademe ve Nuhin ve İbrahime ve Musa vema beynehüm minennebiyyine vel mürselin selavatüllahi aleyhim ecmeın.

Birde öyle ile ikindi arasında 4 rekat namaz kılınır. Her rekatte 1 Fatiha 50 ihlası şerif okunur. 

Namazdan sonra:

70 Estağfirullahel azim ve etübü ileyh denir.

70 Allahümme salli ale seyyidine muhammet denir.

70 Le havle vele kuvvete ille billehil aliyyil azim denir.

EVET CANLAR DİLİMİN DÖNDÜĞÜNCE ANLATMAYA ÇALIŞTIM RABBİM HEPİMİZDEN RAZİ OLSUN DUALARINIZA TALİBİM HAYIRLI GÜNLER:)))




8 Kasım 2013 Cuma

FIRIN POŞETİNDE TAVUK

FIRIN POŞETİNDE BAGET
FIRINDA PATATESLİ  TAVUK

KISSADAN HİSSELER
Evliliklerinin ilk gününde kadın ve kocası kapıyı kimseye açmamaya karar verip anlaştılar.
İlk olarak o gün damadın anne ve babası evli çiftleri görmeye geldi, kapının hemen ardındaydılar.

Kadın ve kocası birbirlerine baktılar, adam kapıyı açmak istedi ama eşi ile yaptığı anlaşma gereği kapıyı açmadı, böylece anne babası daha fazla beklemeyip gittiler.Aynı gün içerisinde bir süre sonra, gelinin ailesi geldi.

Eşler anlaşmaya rağmen birbirlerine baktılar.Gelin göz yaşları içerisinde, bunu yapamam diye fısıldayıp kapıyı açtı.Eşi hiçbir şey söylemedi.Yıllar sonra dört oğlan çocuğunun ardından beşinci olarak kız çocukları dünyaya geldi.Baba yeni doğan kız çocuğu için büyük bir kutlama yapmayı planladı ve tüm tanıdıklarını davet etti.

Sonra o gece eşi kocasına diğer dört çocuğa böyle bir kutlama yapmadığı halde neden bu sefer böylesine bir kutlama yapmak istediğini sordu.Eşi basit bir yanıt verdi; "Çünkü yalnızca kızım bana kapıyı açacak."
8 KASIM 2013 CUMA
...................................................................................................................................................




HAYIRLI GÜNLER  NASILSINIZ CANLAR.
Her güne güzelliğe niyet ederek başlayın.Bu gün güzel şeyler olacak diye düşünün.Çünkü dilekler dualaşır dualar gerçekleşir.Tüm dualarımızın kabul olması dileklerimle:)))
HAYIRLI CUMALAR

Geldim hamdolsun, hayatın su gibi aktığı şu günlerde yoğun tempoyla lezzetliniz koşmaya devam ediyor.Nere yemi koşuyor her yerde Rabbim sağlık sıhhat afiyetten ayırmasın cümle ümmeti.AMİN CANLAR:)))

Kıssayı okuyunca değişik duygular yaşadım ve sizlerle paylaşmak istedim bizim çocuklarımıza daha var ama başta da dediğim gibi zaman hızla akıp geçiyor. 

Zamanla alakalı yeni duyduğum bir H.Ş. paylaşayım.

Rasulüllah s.a.v. efendimiz şöyle buyurmuş. 
Kıyamet yaklaştığında zamanın akışı hızlanır.Sene ay gibi,Ay hafta gibi,Cumadan cumaya olan vakitte , hurma dalının yaprakları ile birlikte ateşte yanması gibi kısalır.

Bu gün sizlere fırın poşetinde tavuk tarif edeceğim. Dikkatli bir izleyicim TÜRKİYE DIŞINDAN aylar önce, hiç tavuk tarifiniz yok bizlerle paylaşırmısınız dedi. Bende hep aklımda ama o kadar çok paylaşılacak tarif var ki sıraya anca koydum. 

Sizlerde istediğiniz bir tarif varsa bu kardeşinize yazın  hemen ekleyemesem de sizi 
unutmam:)))

Bizim evde sevilen bir lezzet tavuk ister bütün ister bud,baget, incik hiç farketmez,hele bide fırın poşetinde piştimi yumuşacık nefis oluyor ben bir poşet tavuk bir poşet yanına baharatlı patateste yapıyorum biraz pilav meyhane pilavı için TIKTIK:))) bide salata oldumu harika bir ziyafet oluyor. Fotolar gece çekimi acele oldu kusura bakmayın.



Bayanlar Baylar pamuk eller mutfağa
FIRIN POŞETİNDE TAVUK YAPMAYA:)))

FIRIN POŞETİNDE TAVUK MALZEMELERİ
FIRIN POŞETİNDE TAVUK MALZEMELERİ NELERDİR
Bir paket tavuk baget
4 Adet patates
2 Adet havuç
2 Adet kapya biber
10 Adet küçük soğan
6 Adet sarımsak
1 Tatlı kaşığı salça
2 Kaşık zeytin yağı
2 Adet fırın poşeti
Az un,Tuz
Baharatlar:kırmızı biber, az pul biber, karabiber, kimyon, az köri, az biberiye otu, az kekik

FIRIN POŞETİNDE TAVUK YAPIMI
FIRIN POŞETİNDE TAVUK NASIL YAPILIR
1) Tavukları yıkayıp süzelim ve kaba koyalım. Patates, havuç , biber ,soğan soyulur. Soğanlar bütün konur diğer malzemeler doğranır onuda ayrı kaba koyalım.

2) Baharatlar hem tavuğa hemde patatesli karışıma konur karıştırılır yağ patatese eklenir.Fırın poşeti az unlanır  tavuk ve patates konur ağzı klipsle bağlanır tepsiye konur .

3) Poşetin üste gelen yerden bir bıçak batırılır 180 derec fırında pişirilir.Pişen yemeğimiz servis
 edilir.

Püf noktası: Fırın poşeti sıcağı görünce yükselecek korkmayın üstten bıçağı ondan küçücük batırdık. Piştiğinide nasıl anlarsınız hafifçe bıçak batırarak:)))

ELİNİZE SAĞLIK AFİYET OLSUN:))) 

HAYIRLI CUMALAR
Her güne güzelliğe niyyet ederek başlayın.
Bu gün güzel şeyler olacak diye düşünün.
Çünki dilekler dualaşır dualar gerçekleşir.
Tün dualarımızın kabul olması dileklerimle:)))

5 Kasım 2013 Salı

MOZAİK PASTA MİSAFİR SOFRAM

KURU YEMİŞLİ MOZAİK PASTA
MOZAİK PASTA NASIL YAPILIR
BLOGGER ARKADAŞLARIN HACI ZİYARETİ
MİSAFİR SOFRAM

LEZZETLİNİZ GELDİ:)))
Hayırlı Akşamlar şükür kavuşturana nasılsınız canlar.
Beni soran canlara hamdolsun çok iyiyim biraz koşturmalı yoğun günlerin ardından sizlerle buluşabilmenin sevincindeyim. Bu mübarak hicri yılın ilk günü sizlerle buluşmak çok güzel bu yeni yıl herkese huzur, sağlık hayırlı bol kazanç, iş akkınlığı , sevgi , saygı , muhabbet versin.

Bu günlerde çok misafir ağırladım. Mutfağımdan nefis kokular yayıldı ta sizlere kadar gelmiştir çünki instagramdan TIKTIK:))) bu lezzetleri paylaştım. Sizlere bu gün bolgger arkadaşlara hazırladığım masayı ve o masadan bir lezzet paylaşmak isterim. Canım arkadaşlarım aniden buluşup geldiler lezzetlinizide çok sevindirdiler. Tabi hacıyı ziyaret çok sevap Rabbim hepimizden razi olsun.


Masamda neler vardı:)))
Patates salatam tarife buyurun TIKTIK:)))
Masamın olmazsa olmazı kısırım TIKTIK:)))
Turşularım TIKTIK:)))
Kurabiyelerim TIKTIK:)))
Yaş pastalarım TIKTIK:)))
Cehese cakelerim TIKTIK:)))
Ve birde pratik leziz lahanayla havuçla yapılan pratik salata var onuda yayınlıycam ekledim canlar buyurun tarife lahana salatası için tıktık:)))
Olmayan lezzetler en kısa zamanda eklenecek:)))



Atalarımız derlerdi hacıyı hemen ziyaret edin diye bunun önemini ben daha iyi anladım.

Hac vazifelerini yerine getirip memleketlerine dönen hacıların eş, dost, komşu ve arkadaşları tarafından ziyaret edilmesi güzel olur çok sevaptır. Ziyarete gelenler "Allah haccını kabul etsin, günahlardan korusun. Bu yolda yaptığın masrafların yerini doldursun gibi sözlerle hacıyı tebrik ederler. Hacı da onlar için dua edip Cenab-ı Hakk’ın onları affetmesini ve bağışlamasını diler, onlar için istiğfar eder.

Peygamber Efendimiz s.a.v.

Allah’ım hacıyı ve hacının bağışlanmasını dilediği kimseleri bağışla!”  buyurmuştur. Bu bakımdan hacının duasını almak güzel olur Eşimle ben gelen dostlara dualar ettik. Bir önceki yazımı okursanız TIKTIK:)))

BLOĞUMU ZİYARET EDEN SİZ DOSTLARA güzel dualar etti lezzetliniz. İnşAllah Rabbim kabul etmiştir.
AMİN CANLAR:)))

Rabbim gönlümüzdekilerin en güzellerini ve hayırlılarını versin. Bu günümüzden daha güzel günler seneler bizimle olsun:)))

Hacı, kendisini ziyarete gelenlere hacda şahit olduğu güzellikleri anlatmalıdır. Karşılaştığı bir takım olumsuzluklardan bahsetmemelidir. Hacda kendisini gösteren birçok feyzi, bereketi ve muazzam sahneleri gözardı ederek anlatacak şikayetten başka bir şey bulamayanların, hacdan gereken istifadeyi sağladıklarını söylemek mümkün değildir.

Oralarda Rasülümüz gezdi dolaştı o güzellikleri görmek huşuyla hac vazifesini yerine getirmek lazım. İnşAllah biz layık olmuşuzdur, o beldeler  tekrar bizi de çağırır memnun olmuştur:)))

Gitmeyenlerde en kısa zamanda oralara gitmeyi nasip etsin MEVLAM:)))

Gelelim lezzetlere bu gün sizlerle mozaik pasta paylaşacağım ben şu an hem yazıyorum hem çay içiyorum yanındada mozaik pasta mmmm nefis. Lezzetini gelenler test etti 10 numara sizlerde yapın.Ağzımız tatlansın, Hem kolay , hem lezzetli , hem ekonomik. Fırında pişirmeden yapılan.Yiyenler bir daha yesin. Bir Kase Lezzet farkıyla yaptım nefis kuruyemişli mozaik pasta bol lezzet bol çikolata ne desem ki harika:)))

Haydi bayanlar baylar buyurun.
Pamuk eller mutfağa mozaik pasta yapmaya içine sevgimizide koycaz:)))

MOZAİK PASTA MALZEMELERİ
MOZAİK PASTA MALZEMELERİ NELERDİR.
5 Paket petibör bisküvi
150 Gram tereyağ veya margarin
2 Çay bardağı süt( ajda çay bardağı)
1 Çay bardağı şeker( ajda çay bardağı)
2 Yemek kaşığı kakao
1 Su bardağı fındık file ve ceviz
6 Adet incir 
3 Yemek kaşığı kuru üzüm
İsterseniz kuru kayısı ve çekirdek içi koyabilirsiniz

Üzerinin sosu için
2 Paket çikolata(ister bitter ister sütlü çikolata)
1Küçük paket sıvı krema

Kalıp ve flim strec

MOZAİK PASTA YAPILIŞI
MOZAİK PASTA NASIL YAPILIR
1) Büskivileri derin kaba koyup büyük kıralım içine erittiğimiz tereyağı sütü kakaoyu kuru yemişleri küçük doğrayıp koyalım fındık ceviz koyalım karıştıralım.

2) Kalıba flimstrec koyalım ve hazırladığımız bisküvili harcı yayalım basalım ve üstünü kapatalım derin dondurucuda 1 saat beklesin.

3) Kalıbı çıkarıp ters çevirelim. Tencereye kremayı koyalım içine çikolataları koyalım erisin soğusun üzerine dökelim ve süslüyelim.Elinize sağlık:)))

Not: İsterseniz çikolata sosu hazırlayıp üzerine dökebilirsiniz.





AFİYET ŞİFA OLSUN CANLAR:)))