30 Eylül 2013 Pazartesi

BALKABAKLI YAŞ PASTA MİSAFİR SOFRAM VE HAC YOLCULUĞU


misafir sofram

HACCIN FAZİLETİ

Dünya ve ahiret hayatı açısından önemli bir dönüm noktası olan hac, samimi ve ihlaslı bir şekilde yerine getirildiği zaman, Müslümanı günahlarından arındırır, onun Allah katındaki derecesini yükseltir, cenneti kazanmasına vesile olur ve kişiyi ahlaken olgunlaştırır.
Gücü yetenlerin farz olarak ömürlerinde bir defa yapacakları bu ibadetin fazileti gerçekten büyüktür.
H.Ş. Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınır ve günahlara sapmazsa kul hakları hariç  annesinin onu doğurduğu günkü gibi günahlardan arınmış olarak döner. Hadisi şerifi, haccın ne derece faziletli bir ibadet olduğunu anlatmaya yeter. 
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
Makbul haccın karşılığı Cennetten başka bir şey değildir. Umre de diğer bir umre ile arasındaki günahları siler.
Amellerin hangisi daha faziletlidir? şeklindeki bir soruya Peygamberimiz:
"Allah ve Rasûlüne iman" şeklinde cevap vermiş; sonra hangisi? diye sorulunca;
"Allah yolunda cihad" buyurmuş, sonra hangisi? denince;
"Makbul hac" diye cevap vermiştir.
Hacceden kimselerin Allah katındaki değeri çok yüksektir. Bu sebeple Yüce Allah onların içtenlikle yapacakları duaları geri çevirmez.

Peygamber Efendimiz
Haccedenler ve umre yapanlar Allah’ın misafirleridir. Kendisine dua ederlerse, dualarını kabul eder, Bağışlanma dilerlerse onları bağışlar buyurmaktadır.
Konuyla ilgili bir diğer hadis-i şerif de şöyledir:
Hac ve umreyi art arda yapınız. Çünkü bu ikisi, körüğün demir, altın ve gümüşün pasını giderdiği gibi fakirliği ve günahları yok eder.
Bir hadis-i şerifte de hac ve umre normalde gaza yoluyla yapılan cihada katılmayan yaşlılar, küçükler, güçsüzler ve kadınların cihadı olarak nitelendirilmiştir ki, bu da haccın ne derece faziletli bir ibadet olduğunu göstermektedir.
Mukarriblerden biri şöyle anlatır. 
Arafat'ta İblis, bana bir insan suretinde göründü. Bir de ne göreyim, cismi gayet zayıf, rengi soluk, gözü yaşlı ve beli büküktü.Kendisine sordum

 Ey İblis! Seni ağlatan nedir
Ticaret niyeti olmaksızın hacılar mevlâlarına doğru çıkıp gidiyorlar. Onların Mevla ya yönelmelerinden, Mevla'nın da onları mahrum etmeyeceğinden korkarım. Bu durum beni mahzun edip ağlatmaktadır.

 Seni bu kadar zayıf düşüren nedir
Allah yolunda atların kişnemesi eğer benim yolumda olsaydı, daha hoşuma giderdi.

Rengini solduran nedir
Cemaatin ibadet konusunda yardımlaşmasıdır. Eğer onlar
günah konusunda yardımlaşsaydılar, bana daha sevimli gelirdi.

 Peki, belini kamburlaştıran nedir. 
- Kulun, Allah'a Yâ rabbi! Ben senden güzel sonuç istiyorum demesidir. Ben daima bir kulun amelini iyi görüp de mağrur olacağı zamanı bekler ve onun benim bu hilemi sezip de mağrur olmaktan kaçınmasından korkarım.

Yüce Allah’ın kullarını en çok affettiği gün olan Arafe gününde saçı başı dağılmış, toza toprağa belenmiş bir vaziyette el açıp Allah’a yalvaran kullarını Cenabı Hak mutlaka affeder. Önemli olan böylesine üstün bir ibadeti, gereği gibi yerine getirerek onun faziletinden yararlanmaktır.

30 EYLÜL 2013 PAZARTESİ
..........................................................................................................


HAYIRLI GÜNLER CANLARIM NASILSINIZ?????
Sevgi saygı muhabbetler dilerim. Beni sorarsanız hamdolsun çok iyiyim heyecanlıyım hacca gitme günlerim sayılı bol koşturmalı bol misafirli günler yaşamaktayım ondan netin başına geçemedim bu gün hadi Ayşe dostlarınla gitmeden sohbet et helalleş dedim.

Dostlar hakkımı helal edin buradan o kadar çok lezzet paylaştımki görsellerinden hakkınız geçtiyse yapamadıysanız canınız çektiyse hakkımı helal edin.Gitmek var dönmemek var Rabbim kabul olan Hac ve umreler yapmayı hepimize nasip etsin.

İyi günümde kötü günümde hep yanımda olan siz dostlarıma teşekkür ederim Rabbim hepimizden razi olsun. Niyyetlerinizi isteklerinizi kalbinizden geçirin hepinizi kalbimden geçireceğim şimdiden  inşAllah dualarımızın kabul olmasını dilerim:))))

Rabbim hasta kullarına şifa dertli kullarına deva borçlu kullarınada tez zamanda ödemeyi nasip etsin:)))

Hepimize dünya ve ahiret saadeti nasip etsin. Ayrıca hepimize son nefeste dahil zihin açıklığı versin,kimseyi kimseye muhtaç etmesin,işlerimiz akkın huzurumuz yerinde olsun. Kabul olan hayru hasenat nasip olsun AMİN:)))

Rabbim geçmişte yaptığımız duaları şimdi yapacağımız duaları ve bundan sonra yapacağımız dualarımızı dergahında kabul olunanlardan eylesim.

Kendisine hakiki bir kul Rasülümüze hakiki ümmet varislerine hakiki evlat eylesin.

Rabbim bütün dünyaya barış huzur nasip etsin, ayrıca devletimizi milletimizi askerlerimizi korusun.AMİN...

Şimdiden kurban bayramınız mübarek olsun nice bayramları beraber geçirmek dileklerimle:)))
Bayram tatlılarıma bir göz atın canlar BAYRAM TATLILARI TIKTIK:)))

Evet canlarım Hac mübarekesine gelen dostlara hazırladığım  masalardan birini paylaşmak istiyorum. Rabbim ağzımızın tadını hiç bozmasın:)))

balkabaklı yaş pasta

Neler yaptı lezzetliniz:)))

Muhteşem lezzet paçanga böreği için TIKTIK:)))

Vaz geçilmezim mmm tuzlu simidim için buyurun TIKTIK:)))

İkramlarımın olmazsa olmazı kısırım buyurun TIKTIK:)))

Domates sosum için buyurun TIKTIK:)))

Mis gibi ev turşuları için buyurun TIKTIK:)))

Kahve kokan mis gibi tiramisu buyurun TIKTIK:)))

Salatalarıma bir göz atın canlar TIKTIK:)))

Şeker hamuru kurabiyelerim buyurun TIKTIK:)))

Ay kurabiyesi ve tahinli kurabiye tarif en kısa zamanda eklenecek:)))

Bu gün sizlerle kabaklı yaş pasta paylaşacağım benim çok sevdiğim lezzet tatlısını severek yeriz  kabak tatlısı ve kabağın faydaları TIKTIK:)))

Haydi bayanlar baylar buyurun bal kabaklı yaş pasta yapalım
Pamuk eller mutfağa

 KABAKLI PASTA MALZEMELERİ
 KABAKLI YAŞ PASTANIN MALZEMELERİ
 Keki için:
 4 Yumurta 
3 Kahve fincan şeker 
 4 Kahve fincanı un
 1 Kahve fincanı sıvıyağ
 1 Çay bardağı su
 1 Kabartma tozu
 Kek piştikten sonra 1 çay bardağı süt

 Kaymağı için:
 3 Kaşık un
 3 Kaşık şeker
 1 Kaşık tereyağı
 4 Su bardağı süt
 1 Vanilya
 1 Paket krem şanti
 200 Gram kaymak

Not: Ara katlarına isteğe göre ceviz serpin 

Üzerinin kabak püresi için:
 Bir buçuk kilo bal kabağı
 1 Su bardağı şeker
 1 Kaşık nişasta
 Nişastayı açmak için az su
Yarım çay kaşığı tarçın

KABAKLI YAŞ PASTA YAPILIŞI
KABAKLI YAŞ PASTA NASIL YAPILIR
 1) Öncelikle kekini yapalım: Yumurta ve şekeri bir kaba koyalım çırpalım.Diğer malzemeleride ekleyip kelepçeli kalıba yağlı kağıt keselim ve kekimizi dökelim170 Derecede pişirelim.

 2) Şimdi kaymak  için tencereye yağı koyalım kokusu gelince unu koyalım çevirelim şimdi sütünü ekleyelim blendırla karıştıralım topakları gitmesi için şimdi şekerini ve vanilyayı ekleyelim koyu kıvamda pişti altını kapatalım. Soğuyunca kaymak ve toz krem şantiyi içine koyup çırpalım. Not:Kaymak kıvamında olacak:)))

 3) Kekimizi  ikiye keselim  1. keki kelepçeye koyalım sütle ıslayalım  kaymağı ikiye bölelim 1. ayırdığımız kaymağı sürelim 2. keki koyalım kalan sütle ıslayıp kalan kaymağı sürelim.

Not: Ara katlarına isteğe göre ceviz serpin:)))

4)Şimdi sıra üzerinin kabağında  Kabakları soyduk küpküp doğrayıp şekerini ilave edelim, biraz sulansın ocağa koyalım pişsin blendırdan geçirelim. nişastayı su ile açalım kabağa karıştırarak ekleyelim kıvamı alana dek kaynasın altını karıştıralım. Evet şimdi altını kapatalım soğusun tarçını koyalım karıştıralım.
Not: Ben pürenin tadını diyet yaptım sizlere az gelirse şeker ilavesi yapabilirsiniz.


5) Kelepçeli kalıptaki pastamızın üzerine kabağı yayalım ve  dolaba koyalım. Biraz dursun istediğimiz  zaman, kalıptaki pastadan kelepçeyi çıkaralım istediğimiz şekilde süsleyip kesip servis yapalım.ELLERİNİZE SAĞLIK:))

AFİYET ŞİFA OLSUN EFENDİM

Bana müsaade canlar şimdiden
BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN


TEKRAR GÖRÜŞMEK ÜZERE HOŞ ÇAKALIN :)))
BİR KASE LEZZET SEVGİ SAYGI MUHABBETLER DİLER:)))

23 Eylül 2013 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI BAMYA

zeytinyağlı bamya


DUA AYNI DUA
Muhiddini Arabi  hazretlerinden


Fakirin biri, bir ağaç dibinde gölgelenmekte olan Hz. Ali (r.a.)'ya gelir, ihtiyaçlarını arz eder:
Çoluk çocuk sıkıntı içindeyim, ne olur bana biraz yardımda bulunun, der.

Hz. Ali (r.a.) hemen yerden bir avuç kum alır, üzerine okumaya başlar. Sonra da avucunu açar ki, kum tanecikleri altın külçeleri haline gelmiş.

 Al, der fakire. İhtiyacını karşıla!
Fakirin gözleri yerlerinden fırlayacak gibi olur.

Allah aşkına söyle ya Ali  ne okudun da kum tanecikleri altın oluverdi? der. 
Hz. Ali (r.a.) anlatır.

Kur'anı Kerim, Fatiha suresine gizlenmiştir. Bende  Fatiha suresini okudum bu kumlara.

Bunu öğrenen fakir durur mu? O da bir avuç kum alır ve başlar okumaya. Okur, okur, okur... Ama kumlarda bir değişiklik yoktur. Altın filan olmuyor, aynen duruyor. Tekrar gelir H.z. Ali (r.a.) 

Ben de okudum, ama bir şey değişmiyor; kumlar altın olmuyor, der. Hz. Ali (r.a.) boynunu büker, mahcup bir eda ile cevap verir.

Ne yapayım, der. Dua aynı dua ama, okuyan ağız aynı değildir! Dua tamam; lakin, okuyanın ihlası ve teveccühü tamam değildir!..

İşte bütün mesele buradadır. Okuyanın ihlasında ve teveccühünde. Aynı dua aynı iman, aynı İhlas ve aynı teveccühle okunacak ki, aynı netice elde edilebilsin. Yoksa kumu altın yapmak gibi bir iksire sahip olabilmek mümkün olmaz.
23 Eylül 2013 PAZARTESİ
................................................................................................


HAYIRLI GÜNLER CANLAR NASILSINIZ
Beni soran canlara iyiyim biraz fazla koşturuyorum nereye derseniz her yere.  Bu sene Hacca gideceğiz  az zaman kaldı kabul olan hac umre yapanlardan olalım. Rabbim sağlık huzur sevgi saygı muhabbetten ayırmasın. AMİN:)))

Kıssadan hisse alındı ihlas samimiyyet bizim için çok önemli. 

Bu gün sizlerle akşam pişirdim lezzetinden MMM dedik,bu tarifi koymalıyım dedim. Çoğu kişi bamyayı sevmez sofralarımızda sıkça yer almaz.  Sümüksü derler aslında pişirmeden dolayı farkeder. Birde tüysüz bamya almalıyız giritli bamyası ideal olandır. Limonunu güzel ayarlarsak bol domatesli yaptıkmı şifa kaynağı olur bamya. 

Birde faydalarını bilsek yemeye daha gayret ederiz:))) Televizyonda dinlemiştim kıkırdak yapısını onarmaya yardımcı olurmuş. Dizlerinde menüsküs olanların yemesi gereken bir lezzet bamya.Ben bunu duyduktan sonra daha çok önem vermeye başladım.Birde Milliyet gazetesinde bamyanın faydalarını okumuştum.

BAMYANIN FAYDALARI
1.Çözünür ve çözünmez lifler içerir. Çözünebilir lif  metabolik toksinleri yok eder. Böylece kalp hastalığı riskini azaltır ve sindirim sistemi ile vücuttan dışarı zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.

2.Ülseri önlemede önemli bir etkisi olan bamya, sindirim sistemindeki asidi nötralize eder.

3. Retinayı korur ve kataraktını önlemede büyük destek olur.

4.Stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur.

5. İçerisinde bulunan C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için önemlidir.

6. K vitamini güçlü kemikler inşa etmek ve kemik yapısını korumak için gereklidir.Vücutta herhangi bir kanama söz konusu olduğunda Kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için önemli bir etkendir.

7. Demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineraller ihtiva eder.

8. Kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi verir.

Hadi bakalım canlar faydası saymakla bitmeyen zeytinyağlı bamya yapalım aslında ben pişirsem siz yeseniz seveceğinize eminim.

Not: Derin dondurucuya bamya koymak isteyenler. Bamyayı yıkayıp suyunu süzdük kuruladık saplarını ayıkladık resimde olduğu gibi poşetlere koyup derin dondurucuya koyuyoruz bu şekilde pişiriyoruz tamam canlar:)))
zeytinyağlı bamya  yapılışı


Bayanlar baylar pamuk eller mutfağa
Bütün püfleri ile Zeytinyağlı bamya yapalım

ZEYTİNYAĞLI BAMYA MALZEMELERİ
ZEYTİNYAĞLI BAMYA MALZEMELERİ NELERDİR
Yarım çay bardağı zeytinyağı yani 6 yemek kaşığı
1 Kilo bamya
4 Adet domates
1 Adet yeşil biber
1 Adet kuru soğan
1 Tatlı kaşığı salça
1 Çay kaşığı limon tuzu 
6 Diş sarımsak
Tuz 
 Su (bamyaların üzerini 2 parmak geçinceye kadar)

ZEYTİNYAĞLI BAMYA YAPILIŞI
ZEYTİNYAĞLI BAMYA NASIL YAPILIR
1) Öncelikle bamyaları yıkayalım süzgece koyalım suyu süzün sonra kuru beze koyup kurulayalım bu önemli bir püf noktası:)

2) Bamyaların saplarını bıçak yardımı ile temizleyelim.

Püf noktası: Bamya nasıl temizlenir saplarını tamamen kesin yada benim gibi ovel honi gibi kesin tamam

3)Tencereye yağı koyalım salçayı koyup bir tık karıştıralım ve önceden soğanı soyup yıkayıp küçük doğrayalım domatesi yıkayıp rendeleyelim biberide yıkayıp küçük doğrayalım üçünüde tencereye koyalım sırada suyunu ve limon tuzunu koyalım kaynasın bamyaları koyalım.

4) Bamyaları koyduk kaynadı sarımsağı soyup ortadan bölelim bamyaya koyalım kapağını kapayalım ve altını kısalım tam 40 dakikada pişiyor ocağı kapatalım bamyamız 10 dakika dinlensin ağzını açmayalım.

Mmmmmmm mis gibi oldu canlar elimize sağlık. 
AFİYET ŞİFA OLSUN


16 Eylül 2013 Pazartesi

SUPANGLE TARİFİ





NASİPSE GELİR HİNT'TEN YEMENDEN,NASİP DEĞİLSE NE GELİR ELDEN?

Bir köyde semercilik yapan bir semerci varmış.Kazandığı paraları bir semerin içine koyarmış.Bir gün unutarak para koyduğu semeri satmış.

Alıcıda çok uzak bir şehirden gelmiş.Semerci bu duruma çok üzülmüş.Başlamış bu sözü söylemeye

"NASİPSE GELİR HİNTTEN YEMENDEN,NASİP DEĞİLSE NE GELİR ELDEN?" demeye.

Bir yandan işini yaparken bir yandan da devamlı olarak bu sözü söylermiş.Dükkanına gelen kişiler neden bu sözü söylediğini sormuşlar.Semercide hiç bir cevap vermezmiş.Bu sözü söylemeye devam edermiş.Bir yandan da giden paralarına iç geçirirmiş.

Aylar sonra, içi para dolu semeri sattığı kişi dükkanına gelmiş. 


Demiş ki semerci senin yaptığın semerler çok iyi o nedenle yine senden semer almaya geldim.Bu eskimiş semerin yerine yenisini bana verirmisin.

Semerci çok sevinir ve içinden Allah'a şükürler eder.Yine o sözü tekrar etmiş.
NASİPSE GELİR HİNT'TEN YEMENDEN,NASİP DEĞİLSE NE GELİR ELDEN? 

16. Eylül. 2013 PAZARTESİ
......................................................................................................



GÜZEL GÖNÜLLÜ DOSTLARIMA GÜNAYDIN:)))
Nasılsınız??? 

Görüşmeyeli bir hafta oluverdi zamanlar su gibi geçmekte bizlerde zamana ayak uydurmaya çalışmaktayız. Kıssadan hisse alında. Benim için hisse şöyle seneler öncesi Ayşe sen çocuklarınla okuyacaksın aşçılık usta ve usta eğiticiliğini alıp birde pastacılığa el atacaksın bloğun olacak tarif yazacaksın ve hatta ilköğretimi ve liseyi dıştan okuyacaksın deseler çok gülerdim. 

Kıssada ne diyor semerci NASİPSE GELİR HİNT'TEN YEMENDEN,NASİP DEĞİLSE NE GELİR ELDEN? Nasipmiş okudum hamdolsun ve okumaya devam ediyorum. Birde hayırlısı ile ufak kendime göre işletmem olursa daha iyi olur nasip bakalım dostlar ileriki seneler neler getirir:)))

 Lezzetliniz aşçılıktan sonra pastacılık sınavlarına  girdi,OKULUM TIKTIK:))) geçen hafta 5 tane sınavım vardı geçtim çok şükür.

O sınavın birisi pratik sınavı idi neler yaptım. Öğretmenlerim ceheesacake istediler.
Çokta leziz oldu maşAllah TIKTIK:)))  Supangle yapmamı istediler. Birde benim meşhur baharatlı kurabiyem mmmmm nefis lezzet için TIKTIK:))) 

Bu sınava girmemde bana yardımcı olan tüm dostlara teşekkürler. Hadi bakalım sırada pastacılık ustalık sınavları:)))

Bu gün sizlerle pratik sınavımda yaptığım supangle tarifi edeceğim.  Aslında bu tarifi girmek aklımdan bile geçmedi tadına bakanlar tarif istedi birde instengrama koymuştum. Bir Kase Lezzet İnstengram TIKTIK:)))  lütfen tarif dediler, sizler ve bu tarifi isteyen dostlara gelsin:)))

Canlar Bir Kase Lezzeti facebook'ta beğenmediyseniz buyurun TIKTIK:)))

Fotolar sınavdan, birde  ikramlar çok olunca özellikle ben kaseleri çok doldurmadım.




Haydi bayanlar baylar bol çikolatalı supangle yapalım:)))
Pamuk eller mutfağa buyurun çok kolay.

7 Kişilik
SUPANGLE MALZEMELERİ
SUPANGLE MALZEMELERİ NELERDİR
150 Gram mısır nişastası( 1 su bardağından biraz fazla) 
50 Gram un(2 yemek kaşığı) 
160 Gram şeker(1 su bardağı)
50 Gram kakao( 2 yemek kaşığı)
80 Gram bitter çikolata
80 Gram sütlü çikolata
50 Gram tereyağı
1 tane vanilya
6 Su bardağı süt
1 Su bardağı su
Kek yada burçak bisküvi

SUPANGLE YAPILIŞI
SUPANGLE NASIL YAPILIR
1) Tencereye un nişasta kakao konur suyla açılır üzerine süt konur karıştırılır kaynayınca şeker ilave edilir.

2)Pişen supangleye çikolatalar konur karıştırılır vanilya eklenir ve en son tereyağı konur karıştırılır ocağın altı kapatılır. Ara ara supangle karıştırılır.

Püf noktası: Supangleyi soğumaya bıraktık ve karıştırıyoruz bu işlem kaselere dökülünce üzeri kabuk bağlamaması için çok önemli.

3)Supanglemizin kıvamına bakalımını ayarlayalım ve mixserle çırpalım servis yapacağımız kaselere bir kaşık koyalım onun üzerine kek yada burçak bisküvi koyalım üzeRine supankleyi istediğimiz yere kadar koyalım. Oh maşAllah harika oldu bide süsleyelim dolapta soğusun bizde afiyetle yiyelim. Elimize sağlık canlar.

Not: Ben sınavda iki ölçü yaptım 14 adet çıktı bu fotolar sınavdan.

YAPANLARA YİYENLERE AFİYET ŞİFA OLSUN:)))


10 Eylül 2013 Salı

EV YAPIMI TARHANA TARİFİ

Tarhana tarifi
Evde tarhana nasıl yapılır
Kolay tarhana yapımı
Tarhana

AKREPLE KURBAĞA
Akrep nehrin kenarında durmuş karşı kıyıya bakmaktadır.Geçmek istemekte ama suyu geçmek için yaratılmamıştır, korkar.Dostu olan kurbağaya seslenir.Kurbağa kardeş, seninle dostuz biz, dostluğumuz hatırına beni karşı kıyıya geçirir misin?

Kurbağa kendinden emin bir şekilde

Yapamam akrep kardeş, evet seninle biz dostuz ama uzak durmalıyım senden. Sen bir akrepsin ve zalim bir iğnen var, çekinirim senden. Akrep, kurbağanın endişesini anlar, ama vazgeçmemiştir.

Bak kurbağa kardeş, şimdi sen beni sırtına alıp karşıya geçirirken seni sokabilir miyim hiç?
Bunu ancak bir aptal yapar. Ben yüzme bilmem ki, seni sokarsam ben de boğulur ölürüm.

Mantıklı gelmiştir kurbağaya.

Hem eski dosttular, neden soksun ki? Kabul eder. 

Akrep yaklaşır ve kurbağanın sırtına biner. Suyu geçmeye başlamışlardır yavaş yavaş.

Derken, tam da suyun ortasında, kurbağa sırtında bir yanma hisseder. Akrep sokmuştur. Acı içerisinde başını çevirir.

Neden? Neden yaptın bunu, bak şimdi sen de boğulup öleceksin...

Akrep üzgün ve pişman bir şekilde şöyle der,Elimde değil.
İŞTE BENİM TABİATIM BU...
10 Eylül 2013 SALI

......................................................................................

HAYIRLI GÜNLER
NASILSINIZ CANLAR:)))
Sizlerle buluşmak harika beni sorarsanız lezzetliniz iyi yoğun,koşturuyor bu hafta ful sınavlarım var inşAllah beni için hayırlısı olur. Dileyen isteyen herkese Rabbim hayırlıları nasip etsin:)))
Dualarınıza talibim:)))

Kıssadan hisse alındı canlar. Rabbim bizlere bizi bizden daha çok düşünen hayırlı dostlar versin. Bende birkaç tane dost gibi dostlar var. İnsanın zor anında hızır gibi yetişirler.  Rabbim onlardan razi olsun.

Bu koşturma'mın arasında kışlık hazırlıklarda devam etmekte. Tarhanam oldu, ovdum kurudu Rabbim ağız tadıyla yedirmeyi nasip etsin.Bu gün sizlerle evdekolay tarhana yapmanın püflerini paylaşacağım. Eskiden Annem yaparken bana tarhana yapmak çok zor gelirdi, ama zamanla tarhanamı kendim yapmaya başladım.

Bu tarifi sizler için, ayrıca kızım Beyza için yazıyorum. Tarhanayı çok seviyor,şimdi küçük ileride belki bir gün kendisi yapmak ister. Anneden kızına hatıra kalsın:))) 

ev yapımı tarhana yapılışı


Bayanlar baylar hadi buyurun
Pamuk eller mutfağa

TARHANANIN MALZEMELERİ
TARHANANIN MALZEMELERİ NELERDİR
1 Demet fesleğen
1 Demet nane
1 Kilo soğan
5 Adet kırmızı kapya biber
2 Kilo domates
1 Dolu kase nohut(haşlanmış)
1,5 kilo yoğurt
500 Gram süzme yoğurt
400 Gram salça
4 Kilo un
Tuz

TARHANANIN YAPILIŞI
TARHANA NASIL YAPILIR
1)Evet canlarım öncelikle soğanların kabuklarını soyalım doğrayalım. Biberleri yıkayıp çekirdekli kısımlarını çıkaralım doğrayalım düdüklüye soğan biber haşlanan nohudu ve üstünü 2 parmak çıkıncaya kadar su koyalım 10 dakika pişirelim. 

Not: diyeceksiniz haşlanan nohudu neye koyduk  ovarken diri nohut olmasın zorlanmıyalım iyice erisin diye.

2) Fesleğen naneyi yıkayıp ince doğrayalım haşlanan soğan biber nohudun içine koyalım blendırdan ezilene dek karıştıralım bu hazır. Şimdi domatesi yıkayıp rendeleyelim her şey hazır.

3) Şimdi canlar büyük leğen lazım ben bu işler için büyük hamur leğeni aldım böyle işler için kullanıyorum. Leğenin içine domatesi, blendırdan geçirdiğimiz soğan nohut biber ve yeşillikleri koyalım, şimdi yoğurtların ikisini de ve salçayı ilave edelim karıştıralım. Sırada unu var ununu da koyup yoğuralım tuzunu koyalım iyice yoğurunca leğenin üzerine sofra bezi kapatalım.

Püf noktası: Tarhanamız koyu hamur kıvamında olacak 4 kilo un tam geldi. 

4) Leğendeki tarhanayı gidin gelin karıştırın sıcaklarla biraz cıvıyacak korkmayın tamam.

Püf noktası: Ağustos ayında tarhana yoğurduysanız leğende 7 gün kalsın. Eylül ayında yoğurduysanız 10 gün leğende kalsın.

5) Leğende tarhananın bekleme süresi dolunca leğenden keseye aktaralım.

Püf noktası:Keseye koyunca Ağustos veya Eylül ayında keseye koyduysanız toplam kalma süresi 7 gün.Keseyi leğene değilde başka küçük leğeni ters çevirin resimdeki gibi öyle üstüne koyun.

Püf noktası:Tarhananız kesedeyken dışına her gün evirin çevirin tuz serpin çünkü tuz dışının porlanmasını önlüyor. Arada leğenin altına biriken suyu süzüp leğeni yıkayıp kurulayın tekrar keseyi koyun.

6,7) Kesede bekleme süresi bitince müsait bir yere bez sofra veya temiz çarşaf serin bol un serpin tarhanayı azar azar serin havalansın. Kurumaya başlayınca ovalayın tekrar serin azar azar ovalayın bir yandan ovalarken diğer taraf kurur orayı yaparsınız ve böylece iyice küçülene dek bu işlem devam.

8) Evet sona geldik iyice küçülen tarhanaları robottan çekin iyice inceldi temiz sofraya serin kurusun 2 günde kuruyor sonra keseye yada şişeye koyun. Yoruldunuz ama deydi canlar. Bu tarifeden 4 kilo tarhana çıkıyor.  

Bütün püfleri ve fotoğrafları ile tarhana yapımını paylaştım.

AFİYET  ŞİFALAR OLSUN CANLARIM:)))
Saygılar sevgiler:)))




5 Eylül 2013 Perşembe

DOMATES SOSU



Şükredenler ve Sabredenler

Hifa Hatun kadın sahabelerdendir. Tevekkül sahibi kazaya rıza gösteren H.z.Rasulüllaha bağlı olup hep sözünü dinlerdi. Öylesine sıcakkanlı ve öylesine samimidir ki kadınlar onu canları gibi severler. Oğlu, abisi, erkek kardeşi olanlar akraba olmaya kalkar, hatta bazıları beylerine ister. Onu ciddi ciddi sıkıştırır, araya hatırlıları koyup, izdivaç teklif ederler.

Hifa Hatun′un methi hızla yayılır ve çoook uzaklara gider. Bırakın hekimleri, tüccarları, vezirler, sultanlar sıraya girer. Ancak o Necaşi gibi bir İmparatoru bile reddeder sadece ve sadece Allah′ın rızasını diler. 

Ama taliplerin ardı arkası kesilmez. Kimi ayaklarına halılar serer... Kimi cevahirler döker... Yüz kızıl tüylü deveyi getirip kapısına bağlayanları mı sorarsınız, yoksa saray anahtarlarını önüne atanları mı? 

Hifa Hatun bütün bunlara dönüp bakmaz bile, Efendimiz(sas)′in huzuruna çıkıp "Ey Allah′ın Rasûlü" der, bana cennete götürecek bir şeyler öğretsene. Doğrusu o, Peygamber Efendimiz′in (s.a.v) gündüzleri oruç tut′ ya da geceleri namaz kıl gibi bir tavsiyede bulunacağını sanır ama Server-i Kâinat Önce evlenmen lâzım buyururlar. 

"Zira bununla dininin yarısını emniyete alırsın!" Hifa, büyük bir teslimiyetle boynunu büker ve siz kimi münasip görürseniz ben ona razıyım der.

Mâlum, o sıradan bir hanım değildir ve onu nikahına alacak erkeğin de özel olması gerekir.

Lâkin Rasûlullah (s.a.v.) ne kimseye ümid verir, ne de kimsenin ümidini kırar. Her zamanki gibi basit ve pratik bir çare bulur yarın sabah mescide ilk gelenle evlen buyururlar. Bu teklifi herkesin hoşuna gider, talipler erken kalkmak için tedbirler düşünür, kendilerince hazırlık yaparlar. 

Bu haberi elbette Hazret-i Suheyb de duyar ama dikkate almaz. Zira o fakir ve kimsesiz biridir. Evi yurdu yoktur ve karnını zor doyurur.  Ağaç altlarına uzanır, mescid gölgelerine kıvrılır. Uzun boyuna rağmen o kadar zayıftır ki, rüzgar sert esse ayaklarını yerden kaldırır. 

Ama bakın şu işe ki o gece Allahü teâlâ bütün sahabelere derin bir uyku verir, Hifa Hatun′un talipleri gözlerine çöken ağırlığa yenilirler. Rasulullah Efendimiz (s.a.v.) her zamanki gibi imsak sökerken mescide gelir ve büyük bir merakla talihli sahabeyi bekler. 

Nitekim mescidin eşiğinde bir gölge uzar ve Süheyb içeri girer.

Rasulullah Efendimiz(s.a.v.) namazdan sonra Hifa Hatunu çağırtıp neticeyi bildirir. Hazret-i Hifa büyük bir teslimiyetle kabul eder.

Efendimiz(s.a.v.) güzel bir hutbe okur ve nikah akidlerini yaparlar. Sonra şanslı sahabeye döner Ey Süheyb buyururlar, şimdi hanımına bir hediye al ve tut elinden evine götür.Suheyb (r.anh) ellerini çaresizlikle iki yana açar. 

Benim ne bir dirhem gümüşüm, ne de sığınacak evim var.

Hifa Hatun kocasının boynunu büktürmez, ona içinde on bin dirhem gümüş olan süslü bir heybe gönderir ve filanca yerdeki köşkümü sana hediye ettim der. Alemlerin Efendisi(s.a.v.) onlara hayır dualar ederler. 

Süheyb, o gün Medine sokaklarında dolanır durur, akşama doğru utana sıkıla konağa gelir.

Kendisi için hazırlanan muhteşem sofradan ya bir, ya iki hurma alır ve Ya Hifa der, biliyorum sen benim için bulunmaz bir nimetsin, ben ise senin için sadece mihnetim.

Ben şükretsem gerek, sen sabretsen gerek. İster misin şu geceyi taat ve ibadetle geçirelim zira Efendimiz (s.a.v.) Cennette yüksek bir çardak vardır. Orada yalnız şükredenlerle sabredenler otururlar. buyurdular.

Seccadelerini gözyaşları ile ıslatır, kalplerini zikir ile aydınlatırlar. Cebrail a.s. olup biteni Rasulullah Efendimiz(s.a.v)′e anlatır ve onları Allahü teâlânın cenneti ve cemaliyle müjdeler. 

Ertesi sabah, namazdan sonra Efendimiz(s.a.v.), Suheyb′i yanlarına oturtur. Ey Süheyb buyururlar. Geceki halini sen mi anlatırsın ben mi anlatayım? Süheyb gözlerini kucağına indirir, zor duyulan bir sesle Allah′ın Rasulü en iyisini bilir cevabını verir. 

Efendimiz(s.a.v.) onlara ne mutlu size gibilerinden bakar, İkiniz de cennetliksiniz buyururlar,  ve Allahü teâlâyı göreceksiniz Süheyb derhal secdeye kapanır ve Ya Rabbi diye yalvarır, "o ki beni mağfiret ettin, günahlara bulaşmadan canımı al!

Allahü teâlâ bu yanık duayı kabul eder, Suheyb, secdede kalakalır. Mescidde bulunanlar ağlamaklı olurlar. Rasulullah Efendimiz (s.a.v. ) Size daha şaşılacak bir şey söyliyeyim mi?

Şu anda Hifa Hatun da ruhunu Hakka teslim etti buyururlar. 

Namazlarını, yüzü suyu hürmetine yaratıldığımız o yüce server kıldırır. İkisini yan yana toprağa bırakırlar. Baş uçlarına küçük bir tahta çakar.

Birine "Şükredenlerden Suheyb" yazarlar, öbürüne "Sabredenlerden Hifa!"
5.9.2013 PERŞEMBE
..............................................................................................................


GÜNAYDIN NASILSINIZ DOSTLAR:)))
Huzurlu mutlu, sağlıklı,neşeli geçireceğiniz güzel bir gün diliyorum değerli Dostlarıma... 
Hayırlı Sabahlar olsun:)))

Kıssadan hisse alındı yeni güne günaydın denildi hamdolsun. Sizleri özledi lezzetliniz biraz fazla koşturmam oldu kusuruma bakmayın, sizleride ihmal etmek istemiyorum...

Lezzetliniz her geçen gün kendini geliştirmek için bilgilerine ve belgelerine yenilerini eklemek için koşturuyor. Sınavlar başladı zorda olsa bazı sorunları aştım çok şükür. Pastacılık sınavlarım var olsun bunlarda bir bir aşılacak inşAllah:)))

Bu arada evde de boş durmuyorum kışlık hazırlıklarım turşular reçeller soslar yapılıyor. Tarhanamı da kardım hayırlısıyla ovalayıp kurutup kaldırırsam ne mutlu bana:)))

Bu gün sizlerle domates sosu paylaşacağım. Domates sosu yemeklerde kullanılır soslarda kullanılır, güzel menemenler yaparsınız,ayrıca kısırı yaptım domates sosunun içine biraz cin biberi turşusu kıyıyorum ve afiyetle kısırın yanında ikram ediyorum. Muhakkak az da olsa domates sosu yapın derim.




Haydi bayanlar baylar buyurun
Pamuk eller mutfağa
Domates sosu yapalım kışın afiyetle tüketelim.

DOMATES SOSU MALZEMELERİ
DOMATES SOSU MALZEMELERİ NELERDİR
2 Kilo ankon domates
2 Kilo yayla domates
5 Adet yeşil biber
3 Adet kırmızı biber
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı silme limon tuzu
1 Yemek kaşığı tuz( tuzunu bakıp ayarlayın)
2 adet sarımsak
1 Tutam fesleğen
3 Adet kapaklı 1 litrelik kavanoz

DOMATES SOSUNUN YAPILIŞI
DOMATES SOSU NASIL YAPILIR
1) Domateslerimizi yıkayıp rendeleyelim.
Püf noktası: Rende ile rendeledim. Robottan geçirmedim çok su salıyor.

2) Tencereye yağı koyup ocağa alalım biberleri yıkayıp küçük doğrayalım yağda çok az kavuralım rendelediimiz domatesleri ve doğradığımız kapya kırmızı biberleri  koyalım kaynasın altını kısalım tuzunu, limon tuzunu sarımsağı koyalım. Kendi kendine fıkırdasın.
Püf noktası: Altını kısmamızın sebebi kaynarken heryere sıçramaması için.

3) Koyulaşıp sos kıvamına gelince fesleğenleri içine koyalım ve altını kapatalım.

4) Şişeler  kuru olmalı sosu sıcakken koyup ağzını kapatıp iyice sıkın ve ters çevirelim sabaha kadar dursun soğumadan ellemeyelim. Benim şişelerim olduğu yerde 2 gün bekledi ondan sonra yerine kaldırdım. Elinize sağlık:)))

Not: Şişeyi ters çevirince akan yada sızan şişenin kapağını değiştirmeniz lazım eğer sos soğuduysa tekrar ısıtıp kapatın.
  Not: Bu tarifi arttırmak elinizde 4 kilo domates'den 3 şişe çıktı.

Not: Eğer ki benim bunu yapmaya vaktim yok derseniz domatesleri ve biberleri küçük doğrayın ayrı poşetlerle buzluğa koyun yemeklerde kullanırsınız sos olarak kullanılmaz:))) 

AFİYET ŞİFA OLSUN
Damağınızdan kalbinize düşen Bir Kase Lezzet
Sevdiklerinizle mutlu huzurlu günler diler:)))