26 Nisan 2013 Cuma

İNCİR REÇELİ TARİFİ

İNCİR REÇELİ,İNCİR REÇELİ NASIL YAPILIR,REÇEL TARİFLERİ,TAZE İNCİR REÇELİ TARİFİ


BİR BİLENE SORMUŞLAR...

Sormuşlar bir bilgine: HAYAT ne? Diye
Demiş bilgin; iki yönlü bir yol devam eder bilinmeze.
Sen görmemezlikten gelsen devardır bir yoldaş her köşesinde
Bazen çıkarsın zorlukla dar bir yokuştan bazen de aşarsın dertleri
sanki uçuyormuş gibi inerek buradan.



Peki, SEVGİ nedir? Demiş biri
Kalbine sığmayacak kadar geniş Dedikodusunu yapamayacağın kadar temiz,

kokusunu alamayacağın kadar uzak hayal edemeyeceğin kadar yakın...

Ya KORKU nedir? Diye atılmış diğeri
Bir yağmur damlasındaki barut kokusu.Belki de saklanılan bir hayal yontusu
ya bir miniğin haykırırışı, ya da yüreği yaralı bir kuşun feryadı....


Peki ya UMUT nerededir? Diye atılmış bir umut avcısı.
Bilinmezde değildir bilirim, demiş yerini kaygılı ve tasalı.
Aradın boşuna her yeri ama unuttun en kolay yeri besbelli
bunu derken işaret etti insanın en derinden yaralanan yerini...


Peki DOST kimdir? Diye sormuş biri.
Demiş; paylaştın mı sevgini, korkunu, ümidini ve yenilgini, verdin mi desteğini, sordun mu halini,yolladın mı yüreğini, ağladın mı onun gibi.

Hissettin mi DOSTLUĞU? Demiş diğeri.

Bilgin demiş:
Karşılığı olmadan verilir mi hiç yürekteki sevgi?
Dostluk dediğin tek bir ruhun, iki ayrı bedende dirilmesi...

26. 4. 2013 CUMA
..........................................................................................................




HAYIRLI GÜNLER 
Sevgiler saygılar ANTALYAM'DAN nasılsınız???
Bilge ne güzel demiş okuyunca duygulandım. Bizlere de dostluğu, sevgiyi, saygıyı en güzellerini nasip etsin Rabbim AMİN:)))

Evet canlar bu gün sizlerle olmamış, yeşil, ham incir reçeli tarif edeceğim unutulmaya yüz tutan çooook eski bir tarif 2 şekilde yeşil incir reçeli yapmasını biliyorum.Bu gün birini paylaşacağım. Her reçelin tadı ayrı lezzeti farklı bu reçeli bol karanfilli yaparsanız güzel oluyor o kekremsiliği karanfilin lezzeti ile buluşunca değişik lezzet ortaya çıkıyor:)))

Haydi Bayanlar Baylar gelsin yeşil incir reçeli yapılışı
Pamuk eller mutfağa



İNCİR REÇELİ İÇİN MALZEMELER
35 ila 40 adet olmamış yeşil incir
3 ila 4 Su bardağı şeker ( isteğinize göre tadını ayarlayın )
4 Su bardağı su
Mercimek tanesi kadar gök taşı veya diğer adı göz taşı
10 Adet karanfil
2 Dolu yemek kaşığı kireç ve 10 su bardağı suda eritelim
2 Kaşık limon suyu

İNCİR REÇELİNİN YAPILIŞI
 1,2 )  Kireci suya ıslayalım kireçler eriyince süzelim. İncirleri yıkayıp alalı soyalım ve kireçli suda 2 saat bekletelim.Kireçli suda bekleyen incirleri bol suda yıkayalım.

3,4) Tencereye tekrar bol su koyalım gök taşınıda elimiz değmeden koyalım kaynasın incirleri biraz yumuşayana dek kaynatalım süzelim ve bol suda bir kaç sefer yıkayalım. Tencereye şeker ve su koyup kaynatalım. Şerbet biraz koyulunca incirleri hafif ezmeden sıkalım şerbetin içine atalım kaynasın karanfilleri ekleyelim.

Püf noktası: Burda bol suyla haşlama işlemini yapın dönüp dönüp süzüp tekrar haşlamanıza gerek yok çünkü çokta haşlarsanız şerbete atınca oradada kaynayacak dağılır:)))

Bir püf daha: Benim tecrübelerim neticesinde gök taşı yeşil renginin daha iyi oturmasını sağlıyor.Gök taşını çocuklardan uzak tutun elinizle ellemeyin:)))

5) Tencerenin altını kısın kendi kendine dert etmeden kaynasın arada bakın reçel kıvamına geldi ise 2 kaşık limon suyunu koyun bir taşım daha kaynasın tamamdır misler gibi reçeliniz hazır:))) 

6) Lezzetliniz güneşlendirmeden yapmıyor tencereye bone takın bir gün güneşlendirin reçelinizi kavanoza koyun. ELİNİZE SAĞLIK NEFİS OLDU:)))

AFİYET ŞİFA OLSUN DOSTLAR
Damağınızdan Kalbinize düşen Bir Kase Lezzet sevgilerini gönderdi:)))
Mutlu haftalar:)))







23 Nisan 2013 Salı

ŞEKER HAMURU İLE PASTA YAPIMI ( BAHAR PASTASI )





KRALIN MUTSUZ KIZI

Bir varmış, bir yokmuş... Çok büyük bir ülkede, çok zengin bir kralın mutsuz bir kızı varmış. Kralın kizi istediği her şeye sahipmiş ancak hiçbir zaman mutlu olamıyormuş. Kral bu duruma daha fazla dayanamayıp kızına mutsuzluğunun sebebini sormuş. Kızı ise çok yalnız olduğunu söylemiş ve babasından bu duruma bir çare bulmasını istemiş.

Kral dünyanın en değerli, en güzel yiyeceklerini, giyeceklerini ve dahasını kızına getirtmiş ama kız yine mutlu olmamış. Ardından kral kızını başka bir ülkeye amcasının yanına göndermiş. Küçük prenses amcasının yanında da mutluluuu yakalayamamış. Kız, amcasından onu tekrar kendi ülkesine göndermesini istemiş. Amcası onun yanında kalmasını istiyormuş ve göndermek istememiş.Küçük kız amcasının yanından kaçmış ve kocaman bir ormanda kaybolmuş. Üzgün ve yaptıklarına pişman bir şekilde, bilmediği bir yöne doğru yürüyormuş. Tam o sırada küçük bir oduncu kızının kendisine doğru yürüdüğünü görmüş. Oduncu kizi prensesin yanına yaklaşarak:

Sen de kimsin? diye sormuş.

Prenses ağlamayı keserek. Ben büyük kralın kızı, küçük prensesim demiş. Oduncunun kizi şaşkın bir ifadeyle. Küçük prensesin ormanda ne isi olabilir ki? demiş.

Ben çok mutsuzdum ve bu sebepten saraydan kaçtım, kayboldum ve çok korkuyorum demiş. Oduncunun kızı, küçük prensese kendisi ile küçük dağ evlerine gelebileceğini söylemiş. Prenses bu duruma çok sevinmiş ve vakit kaybetmeden eve gitmişler.

Oduncu, kızı ve annesi onlar için yemek hazırlarken, küçük prenses de dağ evini gezedurmuş.

Oduncu, kizinin odasına girince gözlerine inanamamış. Kocaman kocaman raflarda yüzlerce kitap. Fakat prenses kralın kızı olmasına rağmen bunlara sahip değilmiş ve oduncu kizinin yanına giderek kitaplarından birini alabilir miyim diye sormuş. Oduncu kızı ise bunu kabul etmiş ve en çok sevdiği kitaplardan birini küçük prensese vermiş.

Küçük prenses kitabi okuduktan sonra kendisine sunulan diğer tüm güzelliklerin bu kitap kadar tat vermediğini görmüş ve anlamış ki mutsuzluğunun tek sebebi şimdiye kadar bir kitabinin olmamasıymış.

Sonraki gün oduncu küçük prensesi sarayına götürmüş. Kızını gören kral çok sevinmiş ve onu kendisine getiren oduncuyu ödüllendirmiş.

Ardından kızının çok mutlu olduğunu görmüş ve bunun sebebini sormuş, kızı ise kitap okumanın onu çok mutlu ettiğini söylemiş.

Kral kızının bu mutluluğunun sona ermemesi için dünyanın tüm kitaplarını ülkesinde toplattırmış ve prenses ömrünün sonuna kadar mutlu ve mesut yaşamış... 

23. 4. 2013. SALI
......................................................................................................................


HAYIRLI GÜNLER NASILSINIZ DOSTLAR:))))
Bu gün 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı bütün çocuklarımızada hayırlı günler.Rabbim zihin açıklığı, sağlık,sıhhat, huzur şans ve nasip açıklığı versin. Anne Babasına vatana millete hayırlı evlat olsunlar. Ecdadımızdan Allah razi olsun onların sayesinde bu günleri gördük. Bizlere düşen hayırlı vatanına milletine sadık nesil yetiştirmek. Çocuklar, bizlere birer emanet.

Hadisi şeriflerde çocuklar için beyan buyurulduğu üzere: Cennet çiçekleri,kalp meyveleri,ilâhî ihsân ve rızıklardır. demiş peygamberimiz.

Bu itibarla çocuklar, Rabbimizin bize en güzel lütfu ihsanı ve emanetidir.  Çocuklarımızı bizlere emanet etmiştir mes'ulüz. Akşam televizyonda çocuğunu pazarcıya emanet edip,koyup kaçan anneyi duyunca yüreğim parçalandı dostlar. Hepimiz evimizde eşimizle,çocuklarımızla, anne,  babamızla, dostlarla mutlu olalım.  

Bu gün sizleri mutlu edecek bir tarif paylaşacağım. Organik tariflere devam,pastayı yapmaya başlayınca bu güzelliğin çıkacağını hiç akıl edemezdim. Evet özel tarif şeker hamurundan pasta yapacağız kalpler güller çiçekler harika, Bahar pastası olacak. Rabbime sonsuz şükürler olsun. MAŞALLAH bana:)))


BİR KASE LEZZETİN ÖZEL TARİFLERİ
1.Tarif özel kreması ile çilekli pasta idi TIKTIK:)))
2. Tarif Medovik ballı rus pastası Türk usulüyle kaymaklı cevizli ballı pasta idi TIKTIK:)))
3. Tarif ise iki aşamalı şeker hamurundan pasta olacak tüm detayları ile lezzetliniz tarif edecek. Önce lokumdan şeker hamuru yaptık TIKTIK:)))
Bu gün ise şeker hamuru ile pasta kaplaması nasıl olur bakalım canlar:)))

Haydi bayanlar baylar pamuk eller mutfağa 
Gelsin şeker hamuru ile pasta yapımı tarifi:)))

  
NOT: Bu tarifi sonuna kadar okumadan yapmayın:)

ŞEKER HAMURUNDAN PASTA YAPMAK İÇİN 
MALZEMELERİ
Öncelikle pandispanyasını yapalım.Sünger pandispanya tarif için TIKTIK:)))

Ev uslü çikolatalı krema tarifi için malzemeleri:)
6 Su bardağı süt
1 Su bardağı un
3 Yemek kaşığı nişasta
2 Yemek kaşığı kakao
2 Su bardağı su
150 Gram tereyağı
1 Su bardağı şeker
1 Vanilya yada çubuk vanilya
300 Gram bitter kuvertür  işlenmemiş çikolata
Not: İşlenmiş  yani mat çikolatalar organik.

Ara katları için: Ne isterseniz fındık, fıstık,krokan,çikolata ne koyarsanız
İsterseniz 1küçük pakette kakaolu bisküvi

Pastamızın üzerini kaplamak için: Şeker hamuru ve açmak için nişasta.
Marşmelovdan şeker hamuru yapımı için TIKTIK:)))
Lokumdan şeker hamuru yapımı için TIKTIK:)))  

Pembe renk vermek için yarım pancar. 



ŞEKER HAMURUNDAN PASTA
YAPIMI
1) Öncelikle fotoğrafları takip edin:)))
Pandispanyasını yapalım tarif detayları için TIKTIK:))) Kekimizi yaptık soğusun kalıbından çıkarıp  4 parçaya bölelim.

2,3) Şimdi tencereye sütü koyalım suyla un nişasta ve kakaoyu açalım süte ilave edelim karıştırın şeker ve vanilyayıda koyalım kaynadı kıvam aldı şimdi çikolatanın yarısını koyalım karıştıralım altını kapatalım. Mixserle çırpalım. Şimdi kalıba kekin bir katını koy 3 kaşık pişen kremadan koy fındık serp bisküviden serp ve bu işlemi diğer katlar için yap. Dolaba koy biraz donsun.

4) Dolaptan çıkar kelepçeli kalıbı aç ve hafifçe çıkar kalan kremaya yarısını ayırdığımız çikolatayı benmari erit ve karıştır dışına sıva tekrar dolaba bu sefer  dışı deyince eline yapışmayana kadar kalsın.

5,6,7 ) Şimdi sırada lokumlu şeker hamurunu yaptık  TIKTIK:))) beyaz olanı nişasta serperek açalım dolaptaki pastamızı alıp üzerine açtığımız lokumlu şeker hamurunu koyalım yanları düzeltip fazlasını keselim.

Püf noktası: Çok ince açmayın lokumdan şeker hamurunda buna dikkat edin kalın ekmek yada kaba ekmek kalınlığında olsun çünki erime yapabilir birde beyaz astar olacak. Her zaman lokumdan şeker hamuru yaparken alta bir kat kapatın üste işlemi tekrar uyguluyalım neden eriyor bunu engellemek için:)))Her güzelin bir huyu var lokumdan şeker hamurunun huyu bu bu püflere dikkat ederseniz sorun çıkmaz gönül rahatlığı ile yapın:)))

8,9,10 ) Şimdi pembe renkten alıp nişasta serpip açalım çiçekler yapalım daha önce yapılışını vermiştim burada TIKTIK:)))  Kolay gül tarifi:) Şeker hamurunu açalım ağzı küçük bardak olur tırtıl kurabiye küçük honi gibi olan onunla yuvarlak kesin az nişasta serpip azıcık inceltin 1 tanesini alın elinize rulo yapın 2.yi etrafına sarın düzeltin 3. yuvarlağıda onun az yanına sarın bu şekilde istediğiniz büyüklükte yapın şekil verin fazlasını koparın alttan :)))

11,12) Şimdi koyu pembe çin pancarı rendeleyelim pembe renkten alalım içine pancar suyu koyun yuğurun ele yapışacak pudra şekeri az nişasta koyun yoğurun kıvam alınca açın kalpler yapın ve dizayn edin:)))


AFİYET ŞİFA OLSUN:)))
Damağınızdan kalbinize düşen Bir Kase Lezzet bu pastayı herkese gönderiyor kabul buyurun:)))

19 Nisan 2013 Cuma

ŞEKER HAMURU YAPIMI LOKUMDAN





CUMA DUASI

Yarabbi iman ile özümüzü, haya ile yüzümüzü,edep ile sözümüzü güzel bakışlarla yüzümüzü tezyin eyle.
Halk arasında mahçup sana karşı mes'ul olmaktan muhafaza eyle. 
Dünya ve ahirette saltanat ve saadetini ihsaneyle.Hakkımızda hayırlı olanı gönlümüze razı eyle.
Bildiğimiz veya bilmediğimiz bütün kötülüklerden sana sığınırız bizleri muhafaza eyle.
Bildiğimiz veya bilmediğimiz iyilikleri senden isteriz bizlere nasip eyle.

Hasta kullarına şifa dertli kullarına deva borçlu kullarınada en kısa zamanda ödemeyi nasip eyle.
Kaldıramıyacağımız yükü, taşıyamıyacağımız derdi,aşamıyacağımız engelleri,cevap veremiyeceğimiz soruları bizlere nasip etme.Bizleri evlatlarımızı soyumuzdan gelmiş ve gelecekleri hayırlı eyle.
Allahım itikatı sahih amellerimizi salih Ahlakımızı kerim eyle.
Allahım bizleri akıllı fikirli ilimli ibadetli ihlaslı nurlu bereketli eyle.

Son nefeste  dahil  akıl nimetini elimizden alma.Hak ve hukuka riayet edenlerden eyle. 
Son nefes dahil imandan ayırma.
Leilehe illallah yüzü suyu hürmetine dualarımızı kabul, bizleri af eyle. 
Kabul olan ve rızana muvaffak olacak ameller, ibadetler, hayırlar haç ve umreler nasip eyle.
Allahım herkesin evlerine bloklarına sağlık, sıhhat, afiyet huzur ihsan eyle.

Ya rabbi Annemizle, Babamızla, Evlatlarımızla Eşimizle Dostlarımızla ve Akrabalarımızla sınama
Kabre girdiğimiz zaman sual meleklerini asan eyle.
Devletimizi milletimizi mehmetçikleri karada, denizde, havada, muzaffer eyle.
Ve dualarımızı
Duası kabul olan dostların dualarıyla bizlerin dualarını şu Cuma günü hürmetine kabul eyle AMİN:))))
19. 4. 2013 CUMA
AYŞE ALKAN
......................................................................................................



HAYIRLI GÜNLER 
ANTALYAMDAN SEVGİLER SAYGILAR NASILSINIZ????
Yeni bir güne merhaba dedik ne güzel gülerek sevinçle kalkıp sizlerle buluşmak sohbet etmek. Bu gün cuma olduğu için dualarla başlamak istedi lezzetliniz. Dua benim için çok önemlidir.

Dua: Arapça bir kelime olup çağırmak, birisine mesaj vermek, onunla irtibat kurmak manalarına gelir. Kulun Allah'a yalvarması, halini arzetmesi, içini dökmesi, ihtiyaçlarını dile getirmesi demektir. Duâ, Allah ile kul arasında kuvvetli bir bağdır.

Evet çok konuştum tarife geçelim bu gün sizlerle üçüncü tarifimi paylaşmak istiyorum. Bu tarifi iki seferde tarif edicem çünkü çok özel şeker hamurlu bir tarif ama lokumdan yapılıyor.

 Şeker hamuru benim bildiğim, 3 değişik şekilde hazırlanır demiştim hatırlayalım ..
1. Glikoz,tylose,toz jelatin, pudra şekeri,su kullanılır.( bazıları yumurtada koyuyor)
2. Marsmallow,pudra şekeri,su kullanılır.

Tüm detayları ile tarif ettim  ve çok sevildi tıklandı Marsmelovdan şeker hamuru yapımı tıktık:)))
3. Türk lokumu, pudra şekeri kullanılır.Bu tarifte sevilecek:))


Bu günde türk lokumundan paylaşacağım. Bu tarife  istekler çok evde basit ve kolay bir şekilde şeker hamuru yapmak istiyoruz lokumdan yapıyormuşsun ne zaman gelecek tarif. İşte bu gün o gün lokumlu şeker hamuru yapıcaz. Gidilip Akdeniz lokumdan tıktık  alındı içinde ne var yok soruldu  ve yapıldı gönül rahatlığı ile nefis şeker hamurum oldu. Sonrada pastamız kaplandı o kadar güzel oldu ki anlatamam. Hadi çok konuştun, tarif, foto derken akşam oluyor şeker hamurunu tarif et.

BİR KASE LEZZETİN ÖZEL TARİFİ
1.Tarif özel kreması ile çilekli pasta idi TIKTIK:)))
2. Tarif Medovik ballı rus pastası Türk usulüyle kaymaklı cevizli ballı pasta idi TIKTIK:)))
3. Tarif ise iki aşamalı şeker hamurundan pasta olacak tüm detayları ile lezzetliniz tarif edecek.

Haydi bayanlar baylar pamuk eller mutfağa 
gelsin şeker hamuru tarifimiz.

MALZEMELERİ
300 Gram sade lokum
300 Gram güllü lokum
330 Gram pudra şekeri ( yarısı sade lokum için yarısı güllü lokum için ayıralım)
5 Yemek kaşığı nişasta ( yarısı sade lokum için yarısı güllü lokum için ayıralım)

YAPILIŞI
1) Öncelikle benmari kuralım yani bir kaba sıcak su koyalım. Sade lokumu ortadan ikiye keselim kaba koyalım ve kaynayan suyun üzerine koyalım. Su  kısık kaynasın spatulayla lokumu karıştıralım ne zamana kadar lokumu alınca elimizde yumuşayana kadar. ocağın altını işlem bitince kapatmayı unutmayın:)))



2) Lokumlar yumuşadı şimdi tezgaha biraz pudra şekeri koyalım ve yumuşayan lokumu tezgahtaki pudra şekerine koyalım ve bir elimizle toparlamaya çalışalım. Tekrar pudra şekeri koyalım böyle azar azar ilave edelim nişastayı da ekleyip iki elimizle yoğuralım.



3) Bu şekilde hamur toparlanana kadar işleme devam yoğuralım. NASIL GİDİYOR HARİKA:)))
Hamurumuz tamam.

Püf noktası: Bu şeker hamurunu yaparken hiç korkmayın çok güzel oluyor sadece kıvam alana dek yoğurun. sade lokum biraz geç şekil alacak. Güllü lokum hemen yoğruluyor.

4) Şimdi güllü lokumu yoğurmak için tezgaha pudra şekeri serpelim ve güllü lokumu aynı şekilde yoğuralım. Yoğurma işlemi bitince kurumaması için hemen poşete koyup kapatın.


Püf noktası: Burda bir püf noktası paylaşayım güllü lokum yumuşak olduğu için benmariyle yumuşatmadık direk yoğuracağız tamam dostlar anladık çok kolay:)))

 5) Evet dostlar bu kadar kolay şeker hamurumuz oldu.
Püf noktası:Pastamızı kaplayacağımız gün yapalım çünkü organik olduğu için hemen kullanmak lazım heleki güllü lokumdan yapılan şeker hamuru dayanmıyor. Sadeden yapılan bir kaç gün dayanıyor. ELİNİZE SAĞLIK:)))

Afiyet olsun diyemiyorum tarifi bekleyin dostlar:)))
HAYIRLI HAFTA  SONLARI



16 Nisan 2013 Salı

MEDOVİK BALLI PASTA




Mal benim borç Resulullah’ın
 
Peygamberimiz yoksullara yardım etmeyi çok severdi. Yine bir gün ihtiyaç sahiplerini davet eder  ve önceden hazırladığı yardımı sırayla kendi elleri ile dağıtır.Hediyeleri alanlar sevinçle  dağılıp gitmişlerdi. Tam o sırada bir başka yoksul, soluk soluğa kalmış, yorgun, uzaklardan koşarak  gelir. Kendisine verilecek bir şey kalıp  kalmadığını sorar. Hiç bir şeyin kalmadığını anlayınca da çok  üzülür. Boynunu büker Peygamberimiz ( s.a.v.) üzülen bu yoksula, üzülme dedi. Sana da bir çare bulabiliriz. Bulduğu çareyi de şöyle açıkladı. Şimdi buradan doğruca Medine çarşısına git, ihtiyaçlarını satan dükkanlara gir, ne lazımsa al, sonra da de ki:


Mal benim, borç Resulullah’ındır! 

Yeter ki çocuklarını sevindir, sen de üzülme!

Adam Olur mu böyle bir şey?  efendim der.  Adamcağız ikna olur ve  demek  sizin gönder diğinizi söyleyince  her şeyi alabileceğim der. Efendimiz onu dükkanlara doğru yönlendirirken tembihini tekrarladı.

“Unutma!” dedi, Mal benim borç Resulullah’ın, diyeceksin.

Mal sana, ödemesi bana ait olacaktır.” buyurdu. Adamcağız Rasulümüzün dediklerini yaptı ve ihtiyaçlarını aldı. Borç Rasulüllahın deyince hiç bir kimse terettüt etmeden adamın ihtiyaçlarını verdiler. Yoksul Adam mutlu bir şekilde evinin yolunu tutar:)))

15.4.2013 SALI

.......................................................................................................................



HAYIRLI GÜNLER NASILSINIZ CANLAR?????

Antalyamdan sevgiler saygılar bir haftaya daha merhaba dedik ne mutlu bizlere. Kıssadan hisse alındı, Lezzetliniz okudu ve kutlu doğum haftası olması sebebi ile paylaşmak istedim. İki Cihan Serveri Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamber Efendimizin Doğum Günü münasebetiyle kutlanan  Kutlu Doğum Haftasının herkese kutlu olmasını dilerim.Rasülümüzün şefaatlerine nail olmayı Mevlam nasip etsin:)))

Bir çok mesajlar aldım ve etrafımda da soran çok oldu sadece evdeki malzemelerden  tarifler oluştursan dediler  tamam dedim.  Doğal bir gıdaya ulaşmak için ,üretmek için zaman ayıramıyoruz.Raflarda olanı alıp, kullanmaya başlıyoruz.Tabi ki yediklerimiz vücudumuzda hastalık yapana kadar. Ondan bende kolları sıvadım.

3 tarif hazırladım peş peşe 1. TARİFİM ÇİLEKLİ PASTAYDI yayınladım bu gün ikinci tarifi paylaşmak istiyorum inşAllah. Bu pastayıda  hepsi pandispanya hamurundan olmasın değişik doğal olsun diye özen gösterdim. Özel gidip sütçüden süt aldım sütünü kaymağını da ayırdım onuda bu  tarife  kullanacak.

 lezzetliniz krem şanti pasta kreması ve kremasız bu defa çok özel pasta yapacak ballı pasta bir çok blokta var. Diğer ismide medovik Rus pastası Lezzetliniz Türk versiyonlusunu yaptı ballı, kaymaklı, cevizli pasta oldu

Ben Petunyalarimda gördüm canım ablam çok güzel deyince bu pasta günün önemini anlatan bir tarif oldu. Lezzetliniz değiştirdi organik lezzet haline getirdi kaymak, bal, tereyağı üçlüsü ile muhteşem oldu.

Bu 3 pastayı özel istek üzerine, yaptım vesile olanlardan Rabbim razi olsun çok güzel oldular krem şantisiz, kremasız nasıl olur dedim ama mükemmel oldu,yiyenlere şifa olsun:)))



BİR KASE LEZZET'İN  ÖZEL TARİFi 

1. Tarif Çilekli pasta için TIKTIK:)))
2.Tarif'im Medovik ballı pasta tarifi malzemeleri hadi gelsin.


MALZEMELERİ
3 adet orta boy oda sıcaklığında yumurta
120 gram tereyağ
1 çay bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı bal (dolu, dolu)
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı kadar un
1 paket vanilya veya çubuk vanilya

Ev usulü pratik , kolay kaymaklı krema için malzemeleri:
7 Su bardağı günlük süt
2 Su bardağı su
1 Su bardağı un
1 Su bardağı + 2 kaşık şeker
4 Kaşık buğday nişastası
100 gram tereyağı
2 Paket vanilya yada çubuk vanilya
200 gram kaymak 
1 Su bardağı ufalanmış ceviz
 
Not: Su bardakları tariflerimde her zaman klasik paşabahçe bardağı


Üzerine süslemek için:
Pişen kremadan 1 çay bardağı ayrılır ve 120 gram bitter kuvertür işlenmemiş çikolata
Not: İşlenmiş  yani mat çikolatalar organik.

YAPILIŞI 
1) Öncelikle, tereyağını eritip, ılınmaya bırakalım. Yumurtalara, şeker ve vanilya ile krema kıvamına gelene kadar  çırpalım. 3 çorba kaşığı dolusu balı bir tavada ısıtıp, kabartma tozunu katalım ve köpürene kadar karıştırarak pişirelim ( en fazla 1 dk). Köpüren karışımı, ardından ılınan tereyağını, çırpmaya devam ederek yumurtalara ilave edelim. Son olarak azar azar unu  ekleyip, hafif sert bir hamur hazırlayalım.




2) Hamuru altı veya sekiz eşit parçaya bölüp, her birini yapmak istediğimiz şekil ölçüsünde merdane ile açıp, yağlı kağıt yaydığımız tepsimize birer birer koyalım  (çatalla birkaç yerinden delelim) ve önceden 175°  ısıttiğımız  fırınımızda, yaklaşık 2-3 dk pişirelim. Hepsine aynı işlemi uygulayalım.
Püf noktası: Hamuru isteğinize göre eşit parçaya bölün çünki ince açarsanız çatalla bir kaç yerinden delmenize gerek yok pişerken hafif topluyor. Bu sizi tedirgin etmesin:))) 
Püf noktası:Fırından çıkan kurabiye kıtırlığındaki katları üst üste koyun gelişi güzel şekil almasın:)

3) Ev usulü pratikkremamız için tencereye sütü koyalım kaynasın. kaseyede un nişastayı koyup 2 bardak suyla açalım kaynayan süte karıştırarak ekleyelim şekerini koyalım koyulaşan kremaya tereyağını ilave edelim ve altını kapatalım. İçine vanilyayıda koyup mixserle çırpalım.

4) Pişen kremamızdan bir çay bardağı ayıralım kalan kremaya kaymağı ekleyelim ve çırpalım kremamız hazır.


5) Evet pastamızı birleştirme zamanı şimdi her katı kalıptan küçük keselim. Aralarına kremadan koyup bir kaç katına ceviz serpelim diğer katı koyalım böylelikle ballı pastamızın ön işlemleri bitti. Çok katlı pastamız dolapta bir kaç saat beklesin.

Püf noktası: Her katı kalıptan küçük kesnemizin sebebi çünki katlar şişince kalıpla bir keserseniz büzüşme oluyor.

6) Pastamızı dolaptan çıkaralım kalıptan yavaşça çıkaralım veya kelepçeli kalıpsa açalım. Kalan krema ile etrafını üstünü kaplayalım. Kalan kırıntıları rondodan çekelim etrafına serpelim. Bir çay bardağı ayırdığımız kremaya çikolatayı rendeleyelim birazını üzerine süslemek için ayıralım kısık ateşte hafifçikolata erisin mixserle çırpalım soğusun sıkma torbasına koyalım  duyu takıp çizgiler çekelim ayırdığımız rende çikolataylada süsleyelim.
7) Gerçekten dinlendikçe güzelleşen pasta tadını biliyorum kendimizede küçük yaptım nefis bir lezzet farklı lezzet arıyorum diyenlere tavsiye ederim. ELLERİNİZE SAĞLIK :)))

AFİYET OLSUN
Damağınızdan kalbinize düşen bir kase lezzet sevgilerini gönderir :)))



 

12 Nisan 2013 Cuma

ÇİLEKLİ PASTA




MEVLANA H.Z. BUYRUYOR Kİ;
İnsanın kalbinde saklı öyle şeyler vardır ki verdikçe çoğalır.
Bu hazinelerin başında sevgi gelir:)))

İşte bir dostun bir dosta verebileceği hediyelerden bazıları şunlardır.

Gönlünü rahatlatabilecek bir TEBESSÜM:)))
Kalbe kuvvet verebilecek bir TATLI SÖZ...
Morali düzeltecek bir TAKDİR...
Neşesini yerine getirecek bir ŞAKA...
Kızgınlığını söndürecek bir HOŞ GÖRÜ...
Hoşa gidecek güzel bir DAVRANIŞ...
ALLAH'IN Rahmetini çekebilecek bir HAYIR DUA...

Dualarınıza talibim güzel dostlar:)))
12. 4.2013 CUMA
...........................................................................................................


SABAHINIZ HAYIRLI CUMANIZ MÜBAREK OLSUN DOSTLAR...

Gününüz aydın, Yüzünüz neşeli,eviniz bereketli ve  huzurlarla dolu olsun:)))
Gözümün görmediği ama yüreğimin hissettiği yüreklere GÜNAYDIN:)))
Güzel Antalyamdan hayırlı günler. Nasılsınız, sevgiler saygılar hepimize:)))

Lezzetliniz daha iyi olacak inşAllah, arayan soran bütün dostlara kucak dolusu güller gönderiyorum sağolun Rabbim razi olsun hepimizden. Evet bu gün sizlerle ne zamandır yapıp paylaşmak ve yandada böyle bir kategori oluşturmak istediğim lezzet. İsmini nasıl koyarız, sizdende fikir istiyorum benim aklıma katkı maddesiz tarifler olarak geldi.

Bir çok mesajlar aldım ve etrafımda da soran çok oldu sadace evdeki malzemelerden  tarifler oluştursan dediler  tamam dedim.   3 tarif hazırladım peş peşe yayınlıcam inşAllah. Doğal olsun diye özel gidip sütçüden süt aldım sütünü kaymağını da ayırdım onuda bu 3 tariften birinde kullanacaz eee merak ettiniz demi dostlar buyurun hadi tarif etsin lezzetliniz krem şanti pasta kreması ve krema olmadanda yaş pasta güzel oluyormuş.

Bu 3 pastayı özel istek üzerine, yaptım vesile olanlardan Rabbim razi olsun çok güzel oldular krem şantisiz, kremasız nasıl olur dedim ama mükemmel oldu,yiyenlere şifa olsun:)))

Haydi bayanlar baylar pamuk eller mutfağa
Mmmmmm lezzetli çilekli pasta yapalım:)))

BİR KASE LEZZET'İN  ÖZEL TARİFi
Evet  1. Tarif'in malzemeleri hadi gelsin.

MALZEMELERİ
Kolay , pratik pandispanya için:
5 Adet oda sıcaklığında yumurta( yumurta akının birini ev usulü krem şanti için ayırıyoruz )
4 Kahve fincanı şeker
4 Kahve fincanı un
1 Kaşık limon suyu
1 Paket kabartma tozu yada 1 tatlı kaşığı karbonat
1 Paket vanilya yada çubuk vanilya
1 Çay bardağı yarısı ılık su yarısı fındık yağı

Ev usulü pratik , kolay krema için malzemeleri:
5 Su bardağı günlük süt
1 Su bardağı su
1 Su bardağı un
1 Su bardağı şeker
3 Kaşık buğday nişastası
150 gram tereyağı
2 Paket vanilya yada çubuk vanilya
Not: Su bardakları tariflerimde her zaman klasik paşabahçe bardağı

Ev usulü krem şanti yapımı:
1 Yumurta akı( pandispanyasının yumurta akının biri)
1 Kahve fincanı su
1 Kahve fincanı şeker
Not: Kahve fincanları her zaman tariflerimde klasik türk kahvesi fincanı

Ara katı  ve üzeri için  fındık fıstık ne varsa
Üzeri için 400 gram çilek 

Üzerine doğal jöle için:
5 Kaşık çilek reçelininin suyu veya 6 adet çilek
1 Kaşık buğday nişastası
bir kaç damla limon
1 Çay bardağı su

YAPILIŞI
1) Öncelikle yumurtaları kırın bir kaba koyun içine şekeri ekleyin. Birisinin yumurta akını bir kaseye ayırın. Ketıla su koyun ılısın ılıyan suyu geniş kaba koyun yumurta tabağını suyun içine koyun köpürtün ne zamana kadar beyaz kabarana kadar.

2)Unu eleyip ekleyin koyun unun üzerine karbonatı üzerine limon suyu koyun karbonat kabaracak şimdi vanilyayı, çubuk vanilya kullandıysanız bıçakla 2 ayırın içindeki özünü koyun. Çırpın kalıbı yağlayıp pandispanya hamurunu kalıba koyup 170 derce  fırında pişirin yaklaşık 30 dakikada pişiyor:)))



3) Kekimize kürdanla bakın kürdanda kek yoksa tamamdır iyi pişirin sonra çökmesin. Pişince çıkarın soğuyunca kalıptan çıkarım 3 yada 4 kesin ne kadar kabardıysa neye müsaitse:)

4) Kremamızı pişirelim. öncelikle tencereye tereyağını koyalım kokusu çıkıncaya kadar kavurup unu ekleyelim bir tık karıştırıp içine sütü koyalım karıştırın toparlanmasın suyla nişastayı açıp onuda koyalım kaynasın şekeri ekleyelim şimdi vanilya altını kapatalım mixserle 10 dakika çırpalım:)))



5) Evet şimdi evde krem şanti yapalım: 1 yumurta akını orta devirde çırpalım ne zamana kadar ters çevirince dökülmeyene kadar,  cezvede şeker ve suyu kaynatalım ve azar azar yumurtaya dökelim mixser yüksek devirde olacak çırpın ve soğuyan kremaya azar azar karıştırarak yedirelim.

Püf noktası: Yumurta akından krem şantiyi tek başına kullanamazsınız ancak koyu krema yapın içine yavaş yavaş ekleyin kıvamını açıyor yeteri kadar ekleyin bunu akıcılık ve berraklık kazansın diye yaptık:)))

6) Kremamız kekimiz hazır: Şimdi kelepçeli kalıbı bir tabağa koyun içine 1. keki kremayı koyup yayın üzerine fındık serpin şimdi 2. kat kek krema  fıstık  serpin. 3. ve 4. katlarda aynı. Dinlenmesi için dolaba koyun.


7) Şimdi pastamızı çıkarın kalıptan kalan kremayı biraz ayırın ve  her yerine sürün. Ayrılan kremayı sıkma poşetine koyun duyu takın resimdeki gibi süsleyin ortasına çilekleri dizin kenarlarına fıstıkları serpin ve dolaba koyun:)))



8) Şimdi jölesini hazırlayalım: tavaya çilek reçeli suyu yoksa 6 adet çileği ezin içine suyu ve nişastayı reçel suyu koymazsanız 1 kaşık şeker koyun pişirin limon suyu ekleyip blendırdan geçirin ve çileklerin üzerine kaşıkla koyun:))) Yorulduk ama deydi canlar. ELİNİZE SAĞLIK  ŞİMDİ SEYREDELİM TABLO GİBİ OLDU:)))

 Lezzetliniz çilek reçelini yaptı şu anda balkonda güneşleniyor.

Reçel yapmanın püf noktaları ve Çilek reçeli tarifi için TIKTIK:)))

AFİYET OLSUN 
Damağınızdan kalbinize düşen Bir Kase Lezzet sevgi ve saygılarını gönderdi
Mutluluklarla geçireceğiniz hafta sonu dilerim:)))






9 Nisan 2013 Salı

YOĞURTLU KABAK SALATASI VE MİSAFİR SOFRAM



Nasreddin Hoca, eşrafdan birisi ile beraber piknik yapmak üzere bağlara gitmiş. Büyük ağaçların altında yemeklerini, meyvelerini yemişler. Bu zengin zat, zenginliği ve cimriliği ile nam salmış. Yerinden kalmış bağda dolaşmağa başlamış. Bir yandan ağaçların üzerindeki meyveleri koparıp yiyor, bir yandan da dallara bakıp olgun meyve arayarak yürüyormuş.

Bastığı yerlere pek bakmadığından önündeki bostan kuyusuna düşüvermiş. Kurtarın diye bağırmağa başlamış. Bu zengin kişi bostan kuyusundan çıkarabilmek için kenardaki arkadaşları;
Çabuk ver elini boğulacaksın! diyerek ellerini uzatmışlar. Çırpınmakta olan bu kişi kimsenin elini tutmuyormuş. Hoca koşup gelmiş. Bir eliyle kenardaki sağlam bir yere tutunarak, adama öbür elini uzatmış.

Al elimi demiş Hoca.

Bu kişi hemen Hoca’nın eline sıkı sıkıya tutunmuş ve bostan kuyusundan çıkarılmış. Diğerleri biraz şaşkınca.  Neden hiçbirimizin elini tutmadı da senin elini tuttu Hocam demişler.O vermeye değil, almaya alışıktır, demiş Hoca. ( Siz ver elini dediniz, bense al elimi dedim! )
4. 9. 2013 SALI
.................................................................................................


HAYIRLI GÜNLER.
SEVGİLER SAYGILAR ANTALYAMDAN NASILSINIZ?????

Kıssadan hisse her zaman vardır ne güzel söylemiş Nasrettin hoca verenlerden olalım inşAllah. Sizlerden benim için dua etmenizi istiyorum bu günlerde biraz rahatsızlandım rabbim şafi isminden tüm hastalara ve bana şifa versin. Başımın ağrısı bu günlerde atak yaptı bende incelenmesi için hastaneye gidip geliyorum. Bu gün hastaneye gitmeden, sizlerle misafir soframı paylaşmak istiyorum. Misafirlerim için çok güzel lezzetler hazırladım sohbetler eşliğinde ikramlar yapıldı çok güzel bir gündü.

Masada neler vardı yaptığım lezzetlerden bir çoğu vardı öncelikle linklerini vereyim:)))
Baharatlı kurabiye için TIKTIK:)))
Nefis kısır tarifim için TIKTIK:)))
Üstü bol çikolatalı kremalı kek tarifim için TIKTIK:)))
Mozaik pastam için TIKTIK:)))
Turşularım için TIKTIK:)))
Çikolatalı pudingli kulp tarifi veririn inşAllah bir gün:)))
Ve bu gün yoğurtlu kabak salatası yayında olacak:)))

Ayrıca derya  ablacım aylar önce,
bana masa örtüsü, peçete halkaları şekerlik göndermişti.Telefonla teşekkür ettim, ama burdanda teşekkür etmek istedim. Şimdiye kadar paylaşmamamın sebebi masada kullanırken görmesi, Ayşeniz hepinize teşekkür eder çok sağolun:)))

Evet herkes bilir kabaklı havuçlu yoğurtlamayı birde, Lezzetliniz tarif etsin muhakkak vardır farkı.

Haydi bayanlar baylar
 Pamuk eller mutfağa gelsin yoğurtlu kabak salatası tarifi:)))


MALZEMELERİ
2 Adet kabak
2 Adet havuç
1 Çay bardağı zeytinyağı
3 Diş sarımsak
1 Kase yoğurt
7 Adet ceviz
3 Kaşık galeta unu
Yarım bağ dereotu
Pul biber

YAPILIŞI
1) Havuç ve kabakları yıkayıp kabuklarını kazıyıp rendeleyelim.Tavaya zeytinyağını koyup kabak ve havuç tavaya koyup kavuralım içine tuzunu koyalım kavrulan harcımızın altını kapatalım:)

Püf noktası: Burada dikkat edilecek husus kısık ateşte kavrulmaması ve ağzının kapatılmaması çünkü sulanır....

2) Dereotumuzu doğrayalım, sarımsakları soyup rendeleyelim ve yoğurda karıştıralım soğuyan kabaklı havuca yoğurtlu karışımı ekleyip karıştıralım şimdi galeta ununu ve ufaladığımız cevizleri ekleyip servis tabağına koyalım üstüne dereotu ve pul biber serpelim...


3) MMMMM diyet yapanlara hafif, harika lezzet elinize sağlık dostlar:)))
AFİYET OLSUN:)))
Sağlıklı, sıhhatlı, günler diler lezzetliniz:))







5 Nisan 2013 Cuma

ETLİ ENGİNAR DOLMASI




NİYYET
İyi yürekli bir vezir, yoksul ve muhtaçlara devlet hazinesinden borç para veriyor. Borç alanlar, bunu ne zaman geriye ödeyeceğiz? diye sorduklarında. Padişahımız ölünce ödersiniz diye cevap veriyordu. Bu duruma tanık olan bir adam bir gün, Padişaha Efendimiz sizin veziriniz devletinizin hazinesinden muhtaçlılara borç para veriyor, vadesini de sizin ölümünüze bağlıyor. 

Demek ki niyeti kötü, sizin bir an önce ölmenizi istiyor, siz ölünce de paraları zimmetine geçirecek diye gammazladı. Bu gammazlık üzerine padişahın vezirine karşı kalbi bozuldu. Kendisini huzuruna çağırıp söylenenlerin doğruluk derecesini ve maksadının ne olduğunu sordu. Vezir sıradan bir vezir değildi. Görevinin dışındaki bir takım incelikleri de biliyor ve yerinde bunlardan yararlanıyordu. Padişahı yatıştıran ve yüreğini ferahlatan su açıklamada bulundu.


Padişahım, söylenen doğrudur. Ben hazineden muhtaçlara borç para veriyor, vadesini de sizin ölümünüze bağlıyorum. Ama bunu sizin ölmenizi değil, tersine daha çok yaşamanızı istediğim için yapıyorum. Bilirsiniz ki her borçluya borcunun vadesi kısa gelir, vade dolmasın diye bakar, bunun için dua eder. Bu demektir ki borçlarını size ölünce verecek olanlar, borçlarının vadesi dolmasın diye sizin ölmemeniz için dua edeceklerdir.

 Allah katında en makbul dualardan biri de borç altındaki kullarının duasıdır. Benim de maksadım ömrünüzün uzunluğu, sağlık ve afiyetinizdir, Padişahım der.

5.4.2013 CUMA
Ayşe Alkan
...................................................................................................................................




HAYIRLI GÜNLER
GÜNAYDIN GÖNÜL DOSTLARIMA NASILSINIZ ???
Sıcacık Antalyamdan sevgiler saygılar...

Cumanız mübarek gününüz aydın olsun. Kıssadan dersler alındı. Cenabı Hak, mü’minlere niyetlerine göre ikram eder.:))) İyi olalım iyi konuşalım dostlar. Güzel, güzel tariflerde paylaşalım. Paylaştıkça güzelleşir her şey, aklıma gelmişken şu sözleride paylaşayım.

Sağlık istersen çok yeme,
Saygı istersen çok deme.
 
Oturmakla varlık olmaz,
Çalışana darlık olmaz.
 
Niyeti halis olunca kişinin,
Hayır olur, akıbeti her işinin. 

Deyip  tarifimize geçelim. Bu gün sizlerle enginar dolması tarifini paylaşmak istiyorum. Vitamin değeri çok yüksek. Biz çok sevdik enginar dolmasını. Pazardan alındı ve yapıldı. Yapraklarındaki liflerle beraber kıymalı iç harcını yemek çok güzel. Hadi Ayşecim çok konuştun enginar dolmasını tarif et. Kıssa bulmakla resim seçmekle çok oyalandın.





Haydi bayanlar baylar buyurun etli enginar dolması tarifini yapmaya:))
Pamuk eller mutfağa


MALZEMELERİ
4 Adet enginar( bulabilirseniz tercihiniz İzmir enginarı olsun )
250 Gr. kıyma
1 Adet soğan ( küçük doğrayalım )
2 Adet domates ( küp doğrayalım )
3 Kaşık pirinç
4 Kaşık zeytinyağı
1 Kaşık salça
1 Tatlı kaşığı kırmızı biber
3 Su bardağı su
Karabiber, tuz ve limon

YAPILIŞI
1,2,3,4,5) Resimdeki fotoğrafları takip edelim.
Enginarların kenarlarından birer sıra yapraklarını koparalım. İçini oyabilmek için başından biraz keselim bıçakla ortasından oyalım sonra kaşıkla içini çıkaralım hemen limon sıkalım ve limonlu suya koyalım. Diğer enginarlarıda aynı işlemi yapalım ve limonlu suda bekletelim:)))

6) Şimdi  içini hazırlayalım: Tavaya kıymayı koyalım hafif kavurup zeytinyağı soğanı ekleyelim az kavuralım salçasını bir tık kavuralım şimdi domates, kırmızı biber, karabiber, tuz ekleyip karıştıralım biraz su koyup altını kapatalım:)

7) Ayıkladığımız enginarı tencereye koyalım kıymalı harçtan 4 kaşık her yerine koyalım. Şimdi pirinci yıkayıp kıymalı harcın kalanına koyup karıştıralım ve enginarların içine dolduralım 3 su bardağı suyu koyalım. Şimdi enginar dolmamız hazır pişmesi için ocağa koyalım kapağını da kapayalım pişsin.

8) Enginarların kokusu müthiş pişmek üzere mmmmmmm elinize sağlık:)))

Püf noktası: Enginarların piştiğini nasıl anlarız ????
Pişen enginarların yaprağından asılın kolayca koptuysa enginarlarımız pişmiş demektir.

 AFİYET ŞİFA OLSUN
Damağınızdan kalbinize tüşen Bir Kase Lezzet
HAYIRLI HAFTA SONLARI DİLER:)))



2 Nisan 2013 Salı

PORTAKAL REÇELİ ( PORTAKALIN FAYDALARI)




GÜNAYDIN
Mutluluklar bizimle olsun, Huzursuzluklar bizlerden uzak olsun, Bloklarımız evlerimiz içimiz dışımız şenlensin,Nisan ayı herkesin evine, bloğuna, iş yerlerine huzur getirsin. Amin???
Sağlıklı nefesler alalım İNŞALLAH:)))

 Dünyada bir çok insan var. Kimi mutlu kimi mutsuz,Kimi ağlayıp kimi gülüyor, güzelliklere ve mutluluğa layık olan güzel dostlarım hayırlı günler. Nasılsınız ???

Günlük güneşlik Antalyamdan merhaba dostlar. Olumlamalarıda yaptık ne güzel. Bu gün sizlerle portakal kabuğundan reçel yapmayı paylaşmak istiyorum. Hafta sonu cumartesi pazarında yafa portakalları buldum hiç kaçırırmı lezzetliniz hemen yaptı sıcağı sıcağına paylaşacak. Yumuşacık lezzetli reçelim oldu, evim mis gibi koktu püfleri ve ayrıntıları ile az sonra paylaşacağım,şimdi portakal hakkında azıcık sohbet edelim :)))


Not: Yafa portakala yaz portakalı derler. Kalın kabuklu oluşunda sıcakta daha çok dayanır. Aslında bir çok arkadaşlar, portakal reçelinin zamanı geçti diye, yayınlamak istemiyorlar. Yafa portakaldan yapacaklar için şimdi zamanı çünkü kabuğu kalın olunca reçel için idealdir.

PORTAKAL: Başta C vitamini olmak üzere P, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali açısından zengindir. Bakır, çinko, demir ve manganez mineralleri ile protein de bulunur. Söz konusu  meyveler olunca faydalarıda saymakla bitmiyor.

Peki meyveleri ne kadar doğru tükettiğimiz hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz.Meyve tüketmeyen insan yok gibidir.Herkesin sevdiği bir meyve kesinlikle vardır. Ancak meyvenin en güzel yeri neresidir denildiği zaman buna cevap olarak kabuklarıdır, diye cevap verecek insan sayısı çok azdır. Haklı da sayılırlar…

Ancak meyvelerinin ve kabuklarının da sağlığa ne kadar faydalı olduğunu bilmek için portakal ve portakal kabuğunun faydalarına bakmak herhalde yeterli olacaktır.

Florida Üniversitesinde Beslenme Profesörü olan Doktor Susan Percival bazı önemli antioksidanların kabukta bulunduğunu belirtiyor.


Portakal  ve portakal kabuğunun faydaları

1) Portakal vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Enerji verir. İyileşmeyi hızlandırır.

2) Kabuğun üst kısmında bulunan dlimonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır. Bundan dolayı kozmetik sektörü portakal kabuğunu kullanır.

3) Arizona Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay  kasığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüş. Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çeşni yerine serpebilirsiniz ya da salatana sosla birlikte karıştırabilirsiniz.

4)  Portakal kolesterolü önemli ölçüde azaltabilir. Kabukların içerisinde bulunan güçlü antioksidanlar, suyundan 20 kat daha fazla fayda sağlıyor. Lezzetli bir kek yaptığınızda içine koyacağınız portakal suyu ve kabukları bu sağlıklı yiyecek için altarnetif olacaktır.

Aslında pek bilinmeyen ve genelde meyve olarak tükettiğimiz portakal kabuğunun ne denli faydalı bir bitkisel şifa maddesi olduğunu daha çok anlıyorum. 

  5) Selülit tedavisinde kullanılır. Portakal kabuğu yüzde 5 oranında minarel tuzlar, organik asitler, yüzde 5-8 oranında flavonoidler ve yüzde 1-2 esansiyel yağlar içerir.

6) Portakal kabuğunda bulunan citrus aurantium un kanser ve damar tıkanıklıkları gibi birçok hastalıkta kullanılır.Bundan dolayı kan dolaşımını hızlandırır,  damar tıkanıklıklarında ve vücuttaki sarkmalara karşı kullanılır. :)))
7) Portakal sinirleri yatıştırır ve yorgunluğu giderir. Damarları güçlendirir. Grip ve nezle gibi soğuk algınlığına iyi gelir ve öksürüğü azaltır.

8) Portakal cilt kırışıklıklarını önler, cildin taze ve pürüzsüz görünmesi sağlar. 

9) Portakal  karaciğeri çalıştırır. Vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Kansızlığa iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır.

10) Portakal  içerdiği folik asit özellikle hamileler ve bebek için çok yararlıdır.
Ne kadar faydası çok demi dostlar. Şükürler olsun bu nimetlerin yokluğuyla terbiye etmesin bizleri:)))

Çok konuştun Ayşe hadi artık tarif et bol resimli hiç kimse zorlanmadan yapsın.Püflerini söyle önemli notları yaz şöyle güzel kokulu mis portakal reçeli yapalım.

Haydi baylar bayanlar
Pamuk eller mutfağa:)))
Gelsin portakal kabuğu reçeli tarifi...




MALZEMELERİ
2 Kilo yafa portakalı yada kalın kabuklu portakal ( benim portakallar büyüktü 5 tane )
6 Su bardağı şeker( klasik paşabahçe bardağı)
6 Su bardağı su ( klasik paşabahçe bardağı )
1 Adet portakalın suyu ( benim portakalım büyüktü küçükse 2 adet kullanın )
1 Yemek kaşığı limon suyu
1 Çay kaşığı tereyağı
4 Litre kaynamış su 
5 Tane karanfil

YAPILIŞI
1, 2, 3, 4) Sıralamayı üstteki resimlerdeki sayılarla takip edin. 
Öncelikle portakalları yıkayalım dış kabuğunu rendelemeden olduğu gibi kabuklarını 4 de bölelim. Kalın etinden biraz alalım ve daha sonra her bir dilim kabuğu 6 keselim uzunlamasına ve kesme şekerinden daha küçük doğrayalım.

5 ) Ocağa tencereyi koyalım kaynayan suyun yarısını koyalım doğradığımız portakal kabuklarını koyup bir taşım kaynasın süzün. Tekrar kalan kaynamış suyu koyalım portakal kabuğunu koyalım bir taşım kaynatıp süzelim.

Püf noktası: Burada dikkat edeceğiniz husus çok kaynatıp portakal kabuklarını eritmeyin ondan birer taşım kaynatıp kapatın. Bu işlemi portakalların acısını almak için yapıyoruz.
Dikkat: Bu işlemi 3. sefer yapmayın 2 sefer yapmak yetiyor:)))

6) Şimdi süzdüğümüz portakal kabuklarına normal çeşme suyu koyalım. Birer saat arayla 3 sefer süzüp tekrar çeşmeden su koyalım. 

7) Acısını aldığımız portakal kabuklarını süzün ve tencereye koyun üzerine 6 Su bardağı şekeri ilave edin sulansın yani 2 saat beklesin. Şimdi şekere yatırdığımız portakal kabuklarına 6 su bardağı suyu koyun ve kaynaması için ocağın üzerine alın.

Püf noktası: Kaynayan reçelimizin üzerindeki beyaz köpükleri yavaşça alın.

8 ) Koyulaşmaya başlayan reçelimize portakal suyunu ve karanfili ilave edin kaynamaya devam. Portakal suyunu ekleyince üzerinde köpürmeler başladı demi onlarıda alın ama bu devam edecek bunun sona ermesi için bu esnada bir çay kaşığı tereyağı koyun ve köpürme sona erdi:)))

Püf noktası: Tereyağı koymassanız köpürme devam edecek. Tereyağı reçelinize parlaklık verecek. Tereyağı lezzetinin daha güzel olmasına vesile oluyor canlar :)))

Evet kokular müthiş koyuluğunu kontrol edin iyiyse limonunu ekleyin 5 dakika daha kaynatın tamamdır portakal reçelimiz yemeye hazır:))) Harikasınız canlar:)))

Püf noktası: Koyuluğunu nasıl anlarız biraz tabağa koyun hemen buzluğa koyun soğusun bakın şerbetin kıvamı koyuysa tamamdır:) 

Turun reçeli tarifim için Turuç reçeli tıktık:)))
Çilek reçeli tarifim için Çilek reçeli tıktıtk:)))
Kayısı reçeli tarifim için Kayısı reçeli tıktıtk:)))
Patlıcan reçeli tarifim için Patlıcan reçeli tıktıtk:)))
Ve elma reçeli tarifim için Elma reçeli tıktıtk:)))

Birde derya ablacığımın bloğu 6 yaşına girmiş. Canı gönülden teprik eder, hep beraber daha nice senelere inşAllah:) Bizleri bahar çekilşine davet ediyor buyurun dostlar Deryayla lezzetler tıktık:)))





AFİYET ŞİFA OLSUN.
Nisan ayı herkesin evlerine sağlık, sıhhat, huzur ,aş, iş ve mutluluk getirsin:)))