2 Ağustos 2013 Cuma

VİŞNE REÇELİ

   


HAYIRLI GÜNLER CANLAR NASILSINIZ???

Eve yeni girdim hadi Ayşe akşam olmadan dostlarınla sohbet et biraz dedim. Çok şükür bu gün sakalı şerifi ziyarete gittim Rabbim kabul etsin çok güzeldi. Ramazanı şerifi çok seviyorum içinde huzur, bereket, muhabbet var.BİRDE KADİR GECESİ VAR :)))

RABBİM HEPİMİZİN BU MÜBAREK GECESİNİ HAYIRLARA VESİLE KILSIN KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN:)) Kadir gecesinin fazileti geçen sene paylaşmıştım TIKTIK:)))

 Ramazanı şerif sebebiyle İstanbul'da çok durunca, Bu sene her halde vişne reçeli yapamayacağım dedim. Antalya ya gelince ilk işim vişne almak için araştırmalara girdim ama yok:( kalmamış:( Dün iftar yemeğimiz vardı. Korku delideki dostumuz yemeğimize gelirken, sağ olsun  elleri ile toplamış bir kasa vişne geldi. Çok sevindim çünkü geçen senede yapamamıştım. 

Hatta geçen sene vişne reçeli tarifi isteyenler olmuştu nasip olmadı ....

Hem reçelimi yaptım hemde dondurucuya vişnelerimi koydum neler yapar lezzetliniz  vişneli parfeler, vişneli sütlü tatlılar vişneli yaş pastaları döktürür artık hadi bakalım:)))

Bu gün iftar menüsü paylaşacaktım vişne reçeli beni gir ben daha tazeciğim Ayşem dedi bende söz dinledim:))))




Haydi bayanlar baylar buyurun nefis vişne reçeli yapalım. Vişnenin o ekşi lezzeti sizleride sarsın:)))
Pamuk eller mutfağa :)))

VİŞNE REÇELİ MALZEMELERİ
VİŞNE REÇELİ MALZEMELERİ NELERDİR
4,300 Kg vişne
8 Su bardağı şeker
1 Su bardağı su

VİŞNE REÇELİ YAPILIŞI
VİŞNE REÇELİ NASIL YAPILIR
1) Öncelikle vişneleri yıkayıp saplarını ayıklayalım tencereye koyalım.
Not: Vişnelerimizi ayıklayınca 4 kilo vişnemiz oldu

2) Vişnelerin üzerine şekerini koyalım, yada ara katlara biraz vişne biraz şeker serpelim ve yaz olunca dolaba koyalım beklesin ne kadar? ya sabaha kadar yada benim gibi sahura kadar yaparım derseniz 5 saat yeterlidir:)))

3) Dolaptan şekere yatırdığımız vişneleri çıkaralım içine bir su bardağı şekeri koyalım ocağa yolculuk başlasın.

4) Kaynayan vişnelerin üzerine biriken köpükleri alalım.
Püf noktası:  Neden alınır köpükler berrak olsun diye.

5) 45 Dakika kaynasın altını kapatalım ama bu daha olmadı diyeceksiniz birazda güneşte kıvam alacak:))
Püf noktası: Vişne reçelini çok kaynatırsanız kararır.

6) Tencereye bone geçirin ve 3 gün güneşlensin kıvamına bir bakın ve olmuşsa tamamdır kavanoza koyabilirsiniz. Elinize sağlık nefis oldu:)))

Püf noktası: Güneşlendiğimiz reçelimizi kavanoza koyarken kıvamı cıvık gelebilir bir kaseye az koyun dolapta bir kaç saat dursun kıvamının koyulaştığını göreceksiniz. Hatta bir iki gün sonra dahada dolapta kıvam alacak tamam canlar:))))

AFİYET ŞİFALAR OLSUN EFENDİM
DUALARINIZA TALİBİM 
HAYIRLI KANDİLLER:)))

27 yorum:

Cicideko dedi ki...

Ay reçel harika görünüyor ! Nasıl güzel bir rengi var. Valla canım çekti. Benim de vişne reçelim yapasım geldi. Hiç denemedim ama içimden geldi,deneyeceğim valla. Hem vişne reçeline de bayılırım. :)) Ramazanı ben de çok seviyorum. Paylaşımınız için çok teşekkürler. Bende az önce yoğurt mayalamak üzere sütü kaynattım. Bu gidişle sizin gibi hamaratlı hanımlar sayesinde herşeyi evde yapmaya başlayacağım. İnsanın kendi yaptıklarını yemesi de ayrı bir güzel oluyor. Katkısız el nuru güzellikleri yemek ayrı bir şifa veriyor. Sevgiler :)

Mehtap Kaya dedi ki...

Ellerine sağlık Ayşe'ciğim nefis gözüküyor çokta severim.Sevgilerimle..

Beşparasız - Ayşegül dedi ki...

Mmmm nefis gözüküyor canım..Reçel yemem pek yersemde vişne yerim :))
Ellerine sağlık canım afiyetle yiyin inşallah :)

bülbülünyeri dedi ki...

Canım,
ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Reçelin her türlüsünü severim ama en sevdiğim çilek ve vişnedir.
Tereyağının üzerine miss gibi vişne reçelinden of, of can mı dayanır.
İyi bayramlar dileğiyle,
Sevgiyle kal.

Turuncu Tatlar dedi ki...

Ablacim ellerine saglik tam kivaminda ;-)sevgiler..

çatlakkafe dedi ki...

ellerine sağlık, sevgiler

Başak dedi ki...

Vişne reçelini çok severim. Ellerine sağlık canım:)

Bugün pazarımızdan bostan patlıcan almış videonu izledim. Bayram menümüze yapacağım.İyi ki varsın marifetli arkadaşım. Sevgilerimle...

Sema'dan Lezzetler dedi ki...

Eline sağlık canım Çok nefis görünüyor reçelinin rengine de bayıldım afiyetle yiyin şifa olsun İnşaAllah sevgilerimle..

Bakır tencerem dedi ki...

ayşem her zamanki gibi pırıl pırıl kıvamı yerinde bir reçel yapmışsın.ellerine sağlık afiyetle inşllah..

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Ayşecim; biz ailecek o kadar "reçel yemiyoruz" ki:)) ben yıllardır neredeyse hiç yapmıyorum, annem biraz veriyor her sene.. O da misafire rezil olmayayım diye:)) Ne güzel yapıp yiyorsanız. Ellerine sağlık canım..

Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

Hos geldiniz canlarim.
Tesekkür ederim.
Hayirli kandiller:)))

fadinin sanati dedi ki...

canım nasılsın iyisin maşallah istanbulda olmana sevindim keşke görüşme imkanı olsaydı, çok isterdim kısmet birdahakı gelmenize... bende bu gün pazarda çok aradım bulamadım bende yapamdım kısmet eline sağlık sevgiler çok öptüm...

Tombul Tarifler dedi ki...

Ne güzel gezip görmüşsün mukaddes emanetleri
Allah kabul etsin canım
Reçelin de harika olmuş tabiki
dolaplar vişnesiz olmuyor malum
hayırlı kandiller

derya SEZGİN dedi ki...

Kuzum ellerin dert görmesin nefis olmuş renk ve kıvamı afiyetle tüketin öpüyorum...

oya taşkın dedi ki...

en sevdiğim reçel vişne reçeli elinize sağlık :)

anne eli gibi dedi ki...

harika görünüyor ablacım,mis olmuş miss :) eline sağlık...

Emel YILMAZ AKAN dedi ki...

Çok güzel olmuş ellerinize sağlık...
Sevgilerimle...

selma tamer dedi ki...

elıne sağlık bende yapım ama daa koymadım

özlem dedi ki...

ellerine sağlık ben çok severim vişne reçelini.
kandiliniz mübarek olsun hayırlı kandiller

Marifetane Hobi dedi ki...

Her geceye bir sabah veren, elbette her sabaha bir umut verir.Her dile dua etme kabiliyeti veren de elbette o duayı kabul etme iradesi gösterir.Rabbim dilinizi duasız, dualrınızı cevapsız bırakmasın.Dualarımız kabul gecemiz mübarek olsun

Vişnap Macide dedi ki...

Canımm ellerine sağlık kandilin kutlu olsun..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

yemiyeceğim varsa da ye diyor bana :)))
bu ne çok güzellik ayşecim

Aslı Aslı dedi ki...

Kadir gecemiz mübarek olsun Lezzetim.
Reçeli çok seven biri olarak elbetteki bayıldım tarifine, ellerine sağlık.

Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

Hoş geldiniz sefalar getirdiniz sağolun ne kadar iyi ettiniz ben gelemedim sizlere.
Bu sene bayram temizliğine erken başladım çünkü annemin evide beni bekler :)))
Selametle kalın canlar:))

Meliha Çalışkan dedi ki...

Bende geçen hafta yaptım:)
Ellerine sağlık canım.
Afiyetle yemek nasip olsun inşallah:)

Gonul Kalemi dedi ki...

Ne güzelmiş o eski bayramlar

Şehrin hamamları sabaha kadar açık olurmuş; bir de şekercileri. Temizlik, bayrama tertemiz ve kokulanmış olarak girmek bayramın ilk şartı ise şeker sözlerle, şeker sofralarla, şeker tadında ruhlarla tatlı yiyip tatlı konuşma da ikinci şartı imiş.

Iyd-ı Fıtır (Fitre/iftar bayramı) ismiyle müsemma fitreler verilir, bir ay imsak edildi diye sevinç içinde iftar edilirmiş. Sevgilinin fermanına, dertlinin dermanına koşulur, borçlunun borcu, suçlunun suçu bağışlanırmış. Ayak takımından eşrafa, zenginden dilenciye en mütevazı çatılardan kaşanelere kadar ihtiyar genç, kadın erkek herkes bir bayram ruhuyla harman olur, bayramı ağız tadı diye sofralara koyup lezzet bulurmuş. En gariban insanın bile bayramlık bir urbası bulunur, bu urbayı bayramın ruhu gibi giyinir ve artık zamanın bayram olduğu bilinciyle oturur, yürür, konuşur, yaşarmış. Mehmet Akif diliyle “Pür handedir âfâk, cihan başka cihandır / Bayram ne kadar hoş, ne şetaretli zamandır”.

Ne güzelmiş o eski bayramlar!..

Şehrin hamamları sabaha kadar açık olurmuş; bir de şekercileri. Temizlik, bayrama tertemiz ve kokulanmış olarak girmek bayramın ilk şartı ise şeker sözlerle, şeker sofralarla, şeker tadında ruhlarla tatlı yiyip tatlı konuşma da ikinci şartı imiş. Bayram, bir namaz ile başlarmış, şimdiki gibi. Minarelerden yükselen lahuti sedaların ardından, abdest nuru ile parlayan yüzlerin sokakları bir şafak aydınlığı gibi doldurduğu rahmani bir namazmış o. Başların kulluk için eğildiği, alınların kulluk için yere değdiği bir namaz. Kalpleri coşturan tekbir ve tehliller ile pırıl pırıl yüzlerin biriktiği bir namaz… Şimdiki gibi…

Ne güzelmiş o eski bayramlar!..

Bayram namazından sonra kabristana gidilip önce atalar ve dedelerin ruhlarıyla bayramlaşılır, belki derinden derine Yasinler ve Fatihalar ile zaman aşılır, selvilerin hazin hışırtıları altında titreşen yanık sadalar ile evlere ulaşılırmış. Evde bir telaş, bir telaş… Ailenin en kıdemli evinde kahvaltı yapılacak ve ailenin bütün fertleri burada birbiriyle buluşacak. Küskünler barışmaya, çocuklar bahşiş kapıp yarışmaya gelmişlerdir mutlaka. Az sonra bekçi baba ve tulumbacı takımına mendiller sunulacak, amir-memur ziyaretleri için uygun hediyyeler bulunacak. Şimdi olmadığı gibi…

Ne güzelmiş o eski bayramlar!..

Önce şeker ikram edilirmiş, ardından kahve… Ama kahve mutlaka sade olacaktır. Güler yüz ile herkesin gönlü yapılacak, elbette ayak da yorgana göre uzatılacaktır. Hatırlı bir ziyaretçi geldiyse -aman ha- diğerlerini küstürmeyeceksiniz, zor da olsa mihman mihman üstüne ağırlamayı bileceksiniz. Çekinmeyin, teşrifat kaideleri zaten birinci derecede kıymetli misafirleri ilk gün, diğerlerini kıymetlerine göre ikinci veya son gün ziyarete imkan tanımaktadır. Birinci gün gelenlerle sarmaş dolaş olmayı, ikinci gün gelenlere ayağa kalkıp bir adım geride durmayı ihmal etmeyiniz. Üçüncü gün gelenlerin de hediyesi nispetinde kıymeti vardır demeyin sakın, onlar hakiki bayram çiçekleridir, belki Nedim’den bir beyit ile gönüllerini almanız gerekebilir: “Pek umar teşrîf-i ıydın ah ikinci gün Nedim / Gündüzün olmazsa akşam olsa da mani değil (Nedim bayram ziyareti için ikinci günde teşrif etmeni ne kadar umar, ah bir bilsen; hatta gündüzünde olmazsa akşamında olsa da razıdır)”.

Ramazan-ı şerif günleri gidiyor, şevval-i mübarek ile bayram geliyor. Sahi ne güzelmiş o eski bayramlar!... Allah bayramı ümmet-i Muhammed’e, bütün İslam ülkelerine uğurlu, kademli eylesin.

Berceste

El vereydi nimet-i vaslın eğer bayramda

Gam yemezdi sâim-i hicranın ol eyyâma dek

(Şeyhülislam Yahya)

Ey sevgili! Senin ayrılık orucunu tutan âşıkın, eğer vuslat nimetine bayramda ulaşacağını bilseydi o güne kadar gam yiyerek orucunu bozmazdı.

Selam ve dua ile hayırlı bayramlar......

Sevil Aslan dedi ki...

hiç reçel sevmememe rağmen vişne ve gül reçeline bayılıyorum..çok güzel görünüyor Ayşe ablacım ellerine sağlık..