29 Mayıs 2012 Salı

FIRIN KÖFTE ( B 12 VİTAMİNİ )









HAYIRLI GÜNLER.:)))

Biraz işlerim vardı halledip netin başına geçtim..
Nasılsınız , iyi haberlerinizi sayfamda yazmış olduğunuz yorumlardan ve benim sizlere ziyaretlerimden görünce çooook seviniyorum.
Bir haftaya daha merhaba dedik. Herkeze yeni haftanın.
Sağlık sıhhat, huzur mutluluk getirmesini dilerim..:)))))

Bazen canım sıkılıyor neden diyeceksiniz?
Sanki birisi eliyle uzanıp benim ayarlarımla oynuyor buda beni üzüyor.
Bende neylerse Rabbim güzel eyler, kimseye fırsat vermesin diyorum ...
Bakalım gelecek günler bana ne getirecek...:))
İyi şeyler olsun hepimizede....

Bu gün sizlerle fırın köfte paylaşacağım, Önce etin içinde B 12 vitamini çok ...
Zaman zaman bu B12 vitamini eksikliğinden vücudumuzda harabiyetler oluşmakta.
Ne gibi faydaları var.Ben doğumlardan sonra çok kansızlık çektim. Elbetteki sizlerde yaşamışsınızdır acaba nelere dikkat etmeliyiz, benim hala kansızlık problemim var.
İzninizle önce B12  vitamininin öneminden bahsedelim..

B12 VİTAMİNİ...........
   Kobalamin olarak ta adlandırılan B12  suda eriyen bir vitamindir. Diğer suda eriyen vitaminlerden farklı olarak vücut dokularında depolanabilir. Bu yüzden eksiklik belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir. 

1) Vitamin B12 hayvansal gıdalarda bulunur.Karbonhidratlar, protein ve yağların işleme tabi tutulması için gereklidir. Özellikle sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynamaktadır.

2) Protein oluşumunda aminoasitlerin işlevinde rol oynamaktadır. Folic asit ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir; sinir iletilerini kolaylaştırır. 

3) B12 vitamini ince barsaklarda emilir. Diyetle yetersiz alınım, bazı hastalıklar sebebi ile ince barsaklardan yetersiz emilim B12 vitamin eksikliğini oluşturur.

4) Hafif derecede B12 eksikliği çok sık görülür. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler verir.

5) Ağır vitamin B12 eksikliğinde ise sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır. alıcı sinir harabiyetine yol açabilir.

6) Yaş ilerledikçe vitamin B12 eksikliğinin görülme sıklığı artmaktadır. Araştırmalar 65 yaşın üstündeki kişilerin yaklaşık % 40 ında vitamin B12 eksikliği olduğunu göstermektedir. Bu yaşlarda görülen bazı zihinsel bozukluklar ve depresyonun bu nedenle oluşabileceği düşünülmektedir. Alzheimer hastalığına benzer belirtiler verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye dönüşümsüz hale gelebilir.

7) Asetilkolin üretimini arttırdığı ve beyinde sinir iletimini düzenlediği için Alzheimer hastalığında koruyucu rolü olabileceği düşünülmektedir.

8) Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır.

9) Çocuklarda görülen astımların, depresyonun, şeker hastalığına bağlı nöropatilerin, düşük sperm sayısı ve spermlerdeki hareket yetersizliğinin tedavisinde de B12 vitamini kullanılmaktadır.


Vitamin B12 Kaynakları:
Dana eti, dana karaciğeri,böbrek,süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, midye, dil balığı, ringa balığı, uskumru, sardalya B12 vitamini içeren yiyeceklerdir. Sebzelerde ise B12 vitamini bulunmaz.Birde hayatımızda kuru bakliyatlada önemli.
Et yemeyenler, sık sık mercimek yemeliler....:))))
Burada bir bilgimi paylaşayım. Nesrin arkadaşım hatırlattı.Teşekkürler.
Hurmada bayanların, beylerin, herkezin ihtiyacı olan bütün vitaminler mevcut..
Bir gün hurma hakkındada konuşalım...:)))

B 12 EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ
1) Kulak çınlaması
2) Unutkanlık
3) Elde ve ayakta karıncalanma
4) Ağız içinde af (küçük yaralar)
5) Yorgunluk
6) Nefes darlığı
7) Baş ağrısı
8) Bulanık görüş
9) Kilo kaybı
10)Kansızlık

Herşeyin fazlası zarardır. B12 Doktorun önerdiği dozda kullanmak lazım.


Evet ... çoook güzel oldu geçelim yemeğimize.
Bizim evde severek yenen bir lezzet. Lezzetini söylememe gerek yok. Harika..
Bakalım Ayşenin köftesinde ne farklılıklar var...:)
İlk defa köfte tarifi vereceğim...







Hazırmısınız beyler bayanlar gelsin tarifimiz..
Pamuk eller mutfağa.

  MALZEMELER
  500 Gr dana kıyma
  1 Su bardağı kuru ekmek ufalanmış
  1 Çay bardağı et suyu
  1 Yumurta
  1 Soğan 2 diş sarımsak rendelenmiş
  Kimyon, karabiber, pul biber, tuz
 10 Tel maydanoz ince doğranmış
  3 Tane patetes
  1 Kaşık salça
  Domates, biber
  1 Tane fırın poşeti

  YAPILIŞI
  1) Bir kaba köfte malzemelerini koyalım, et suyuda dahil maydanoz en son..
 Püf noktası: Neden et suyu kullanıyoruz, çünki et suyu köfteye yumuşaklık ve lezzet katacak.

  2)Güzelce yuğuralım birbirine özleşsin, şimdi maydanozu koyalım biraz daha yuğuralım.
Şekil verelim,evet köftemiz hazır.

  3) Şimdi patetesleri soyup halka doğrayalım onunda içine tuz, kimyon, karabiber, pul biber koyalım karıştıralım. Şimdi borcamı alalım ve resimdeki gibi bir köfte bir patetes dizelim.
Püf noktası: burada 2 işlemli yapabilirsiniz
1. işlem: Ya köfteleri az kızartıp patetesle dizin borcama.yada..

2. işlem: Köfteleri kızartmadan patetesle dizin en son aralardan köfteleri hafif çıkarıp üstü kızarsın size kalmış. Bunu niye yapıyoruz köftelerde pişmemiş görüntüsü olmasın diye.

 3) Evet bu püf noktası çoook önemli, şimdi biber ve domatesleri sıralayalım üzerine fırın poşetini kesip strec film gibi kapatalım ve ısınmış 180 derece  fırında 15 pişsin.

 4) Evet son işlem. Tavaya az yağ ve salça koyalım az kavrulsun 2 bardak su koy kaynasın, şimdi fırından tepsiyi çıkar ve yandan dök tekrar gönder fırına pişince çıkar.
Püf noktası: Salçayı baştan koymadık neden? çünki patetesler çi baştan koysaydık patetesler sertleşecekti..:)))

5) Hadi canlarım yanına birde pilav ve salata oldu size bir menü... EVET FIRINDAN GELEN KOKULAR MUHTEŞEM. ŞÜKÜRLER OLSUN :)))))

Çıkarıp servis yapabiliriz...:))))))







AFİYET OLSUN.




HAYIRLI HAFTALAR GEÇİRMENİZİ DİLERİM.:))))))

25 Mayıs 2012 Cuma

ŞEKER HAMURU İLE PASTA YAPIMI




BENDEN ALTIYÜZ DİRHEM İP İSTENİYOR

 Bağdatta dul bir kadın, altı öksüz çocuğu ve bir de ihtiyar anasıyla yaşar. Kadın hafta boyu geçimini sağlamak üzere,el emeği,  göz nuru döker ve iplik eğirir. Anası ile çocuklarının rızkını pazara çıkar,  temin etmeye çalışır. Bu kadın vefat eder. Yaşlı kadın altı torunuyla kalır ve onların nafakası için ip eğirir.  Altı yüz dirhem kadar ip eğirmiştir, pazara götürmeye karar verir.

 Ya Rabbi! Bu öksüzlerin, yetimlerin rızkını ver, diyerek sabah erkenden pazarın yolunu tutar. Yolda giderken Şeyh Abdülkadir Geylani Hazretlerinin evinin önünden geçiyordu. Onu görünce durakladı. Şeyh mürüdleriyle sabah namazından çıkmıştı, yaşlı kadını görünce.

Hoş geldin bacı, nereye gidiyorsun?

Bir miktar ipliğim var, pazara götürüp satacağım.

Benden altıyüz dirhem ip isteniyor, bunu ver de ben satayım. İhtiyar kadın ipi verdi. 

Abdülkadir Geylani Hazretleri, eline aldığı ipi  mescidin damına atar. Hemen nereden geldiği belli olmayan büyük bir kuş gelip, ipi kapıp gider. Kadın bu nebiçim şaka diye kendi kendine söylenmeye başladı.

Müritler kadına itiraz etmemesi için işaret ettiler, kadında daha fazla bir şey demedi. 

Hazreti Şeyh kadına dönerek. 

Hatun canını sıkma, ipliği satmaya gönderdim, parası gelsin ne kadar etti ise alırsın. 
Pekala, diyerek gider, ertesi gün gelir. İpilik satıldı mı? 

Abdülkadir Geylani Hazretleri: 

İplik satıldı, fakat parası henüz gelmedi. Bir haftada  gelir. Kadın bir hafta sonra gelir, para henüz gelmemiştir. Kadına Yarın gel, paranı al,  bir gün daha sabret  mevla ne gösterecek, derken bu işin sade bir şaka olmadığının farkında idiler. 

Ertesi gün oldu.

Abdülkadir Geylani Hazretlerinin huzuruna o ana kadar görülmeyen bir heyet geldi. Bin altın takdim ettiler. Müritler heyete bu kadar paranın ne olduğunu, niçin Şeyhe takdim ettiklerini sordular. Gelenler biz tüccarız.

 Altınlar Hazreti Şeyhindir. Denizde yolculuk yaparken fırtına sebebiyle geminin yelkeni delindi, yol alamaz olduk, denizin ortasında kalacaktık.
 Kaptana bir çaresi yok mu diye sorduğumuzda: 

Altıyüz dirhem ip olsa geminin yelkenini onarır, yolumuza devam ederdik.  Şu anda nerede bulacağız, dedik ve ellerimizi kaldırarak Allah'a dua ettik.

Yarabbi bize altıyüz dirhem kadar ip gönder, sana bin altın vereceğiz diye yalvardık. 
Bir de baktık ki, bir kuş gelip altıyüz dirhem ipliği geminin güvertesine bırakıp uçtu gitti.
Şimdi o adağımızı yerine getirdik, dediler. 

Tüccarlar ayrıldıktan bir müddet sonra, ihtiyar kadın gelip sordu.
Para geldi mi efendim?
Şeyh bin altını kadına verdi. Benim satışım seninki kadat kârlı olmuş mu? 

Sağol, senin yardımın olmasa, ben bu öksüz torunlarımla, çooook zor bir hayat geçirecektim dedi.
Kadın bir anda zengin olmuştu. Abdülkadir Geylani Hazretleri'ne teşekkür ederek huzurdan ayrıldı. 
............................................................................................................................................


25 / 5 / 2012
CUMA

HAYIRLI GÜNLER....:)
Yeni bir güne merhaba dedik çok şükür...
Kıssadan hissemi  aldım. Dolu dolu geçen bir haftanın ardından sizlerle beraberim...
Recep Ayınız mübarek olsun.....:)
Sağlıklı sıhhatli hakkıyla geçirmeyi nasip etsin mevlam..

Recep 3 harftir Ra, Cim, Be
Ra: Allahımız'ın rahmeti
Cim: Allahımız'ın cömertliği
Be: Allahımız'ın birlik ve ihsanı...

Recep kelimesi arapçada: Tazim Hürmet ve hatırlamak manasınadır..
Şağban ve Ramazanı Şerif'e   hazırlanmaktır..

Recep ayının başından sonuna kadar 3 şey ihsan olunur.
1) Kula azapsız rahmet
2) Bahillik etmeden cömertlik
3) Eziyet etmeden birri ihsan
...........................................................................................................................................

Bu lezzetli pastada bize güzel bir ihsan şu mübarek günlerde herkese afiyet şifa olsun.....:))))
Sonsuz teşekkürler Rabbime Maşallah......



EVET ŞİMDİ GELELİM PASTAYA

3 Aşamada şeker hamurundan pasta yapacaktık.
1. Aşamada  pandispanyasını yaptık..TIK TIK



2. Aşamada şeker hamurunu yaptık. TIK TIK
Ayrıca lokumdan şeker hamuru yapımı için TIKTIK:)))


3. Aşama ganaj ve süsleme..

Haydi beyler bayanlar
Pamuk eller  mutfağa varmısınız pastaya....:)))
Gelsinmi ??? Yüksek sesle gelsinnnnn.......

ŞEKER HAMURUNDAN PASTANIN GANAJI
MALZEMELER
  2 Paket süt kreması ( 400 ml.)
  Bitter çikolata ( 120 gr.)
  2 Paket kakolu krem şanti
  1 Paket kakaolu dolgu kreması
  1 Çay bardağı süt
  Fırın kağıdı

 ARA KATLARINA
 1 Su bardağı fındık, antep fıstığı, ceviz ( ne varsa)
 Parça çikolata

ŞURUP HAZIRLAMA
  1 Su bardağı su
  1 Su bardağından az şeker( şeker ve suyu kaynatalım içine limonu koyup soğumaya bırakalım)
  Bir kaç damla limon
  
YAPILIŞI
  1)Öncelikle tencereyi ocağa koyup içine1 paket kremayı ve bitter çikolatayı koyup eriyince altını kapatıp soğumaya bırakalım.




  2) Bir kabın içine diğer kremeyı koyalım mixserle koyulaşıncaya kadar çırpalım.Krem şantileri  dolgu kremasını ve sütü ilave edip çırpalım. Nasıl gidiyor mükemmel içine soğuyan diğer çikolatalı kremayı katalım biraz daha çırpalım... Oldu ellerinize sağlık.Dolaba koyalım..
Püf noktası: Çok cıvık olmıyacak.  krema  ve dolgu kremasını koymamızın sebebi?????
Biz tek krem şantili yapsaydık, şeker hamurunu koyunca terleme yapacaktı...

 3) Kekimizi 3 eşit pat elde edecek şekilde keselim..Şekilsiz kısmı varsa, düzeltelim streç flim ile o kekleri sarıp buzluğa koyalım.geri dönüşüm pastalarında, turuflarda kullanalım.


  4) Fırın kağıdını 4 de keselim pastanın altından yanlara koyalım üstüne çemberi koyup içine 1. keki koyalım. Hazırladığımız şuruptan sürelim, ganaj kremanın üçde birini kekin üzerine kaşık yardımı ile sürelim üstüne çikolata parçacılkarı antep fıstığı serpelim. :))))

  5) 2. Kat kekede aynı işlemi uygulayalım. 3. Kat keki koyalım şurup sürelim ve çemberden çıkaralım. Kalan kremayı buzdolabı poşetine koyalım kenarlarınave üstüne sıkalım evet çok güzel hadi bitiyor.



Püf noktası:Ganajı pastanın yanına ve üstüne ne kadar düzgün sıvaya bilirseniz pastanız o kadar ustaca görünecektir...:))))



  6)Metal bir spatula yardımı ile kremayı sıvayın, düzeltin.
Püf noktası: Bu krema şeker hamurunun daha iyi yapışmasını sağlıyacaktır. Tebrikler bu işlemde bitti. Şimdi alttaki fırın kağıtlarını yavaşça çekelim ve dolapta 2 saat beklesin.
Püf noktası: fırın kağıdını koymamızın sebebi sıvama işlemibittikten sonra tabağın temiz kalması..:)))))


   7)Beyaz hazırladığımız şeker hamurunu alalım. Elimizle çalıştıralım kıvama gelince mısır nişastası serpip açalım baya büyük açalım resimdeki gibi, pastayı önümüze alalım açılan hamuru üzerine kapatalım resimdedki gibi, yumuşak hareketlerle,üstünü yanlarını düzelterek pastayı avuclarınızın içi ile pastaya yapıştırın.Pütürlükleri düzeltin, ben elimle düzelttim.

Püf noktası:Pastanın çevresini örttükten sonra 3 parmak'dan daha çook  fazlalık olmasına özen gösterelim.Kenarlarını düzgün kapatmak için.:)))



  8)Son olarak bir bıcak yardımı ile kenarlarını kesin.Kalan şeker hamurundan bir sicim yapın ve pastanın çevresine bu sicim ile çerçeveleyin.Bizim evin telefonu çalıyor, misafir gelecek hemen kızım beyza imdadıma yetişiyor.:)))))




  9) Pastanın süslenmesi
Şeker hamurundan çicek  yapımını daha önce gösterdim. TIK TIK
Küçük  bir  fırça ve su yardımı ile minik çiçekleri pastanın yan cephesine yarım ay şeklinde yapıştırın. Zil çaldı misafirimiz Hatice hanım ve eşi Alpaslan bey geldiler. Bizim iş yarım kalamaz, hamurlarımız kuruya bilir Hatice hanım mutfağa davet ettik işimize devam.
Fotoğraftaki gibi çiçeklere su sürüp yapıştırdık.
Kurdelasınıda aynı işlemi yaptık. Üstünüde çiçekleri sırayla dizdik. Çok eylenceli ve bi o kadar zevkli oldu...:)



Şimdi dolapta dinlensin. Ellerinize sağlık harika oldular. Bakın şu güzelliğe ne kadar güzel. Bir o kadarda lezzetli mmmmmmmmmmm harika yedikçe yiyesi geliyor..
Bu lezzeti deneyin mahrum olmayın..:))))))

Bu pastayı üç seferde yaptık, ayrıntıları ile harika oldu.İnanıyorum 3 seferde yaptığıma hak verdiniz. Benimle bu pasta yapımına katıldığınız için teşekkür ederim.Ben bile yazıp anlatırken çok eğlendim, umarım sizlerde eylenmişlinizdir. Bol resimli çok hoş oldu, iyi seyirler dilerim..





 AFİYET OLSUN

TEŞEKKÜRLER BENİMLE OLDUĞUNUZ İÇİN.:)))))
CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
SAĞLIK SIHHAT DOLU HAFTA SONLARI...:)





22 Mayıs 2012 Salı

ŞEKER HAMURU YAPIMI




22 / 5 / 2012
SALI

GÜNAYDIN.....:)
BEN GELDİM...:)))
ENERJİMLE VE SAYGILARIMLA GELDİM..:)

Evet enerji olmadan şeker hamuru yapılırmı? bakın şu güzelliklere hiç enerji vermezmi bu marsmallowlar al beni ye diyor... Yeni bir haftaya merhaba dedik. Hafta sonu gene yoğun bir maratonla vardı, kızlar ders çalıştı.Biz annelerde sohbet çaylar pastalar eşliğinde vaktin nasıl geçtiğini anlamadık.

Üç aşamada şeker hamurundan pasta yapıcaz demiştim...
1. Aşamada kekini ( pandispanyasını ) yaptık.


   Sünger pandispanya kek için tıktık


2. Aşama şeker hamuru yapımı demiştim. Evet bu gün yapıcaz inşallah...
3. Aşamada ganajı ve şeker hamuru ile pasta kapatılıp süslicez işimiz çok.
Pastamızı yaptık harika oldu TIKTI:)))

Şeker hamuru benim bildiğim, 3 değişik şekilde hazırlanır..
1.  Glikoz,tylose,toz jelatin, pudra şekeri,su kullanılır.( bazıları yumurtada koyuyor)
2.  Marsmallow,pudra şekeri,su kullanılır.
3. Türk lokumu, pudra şekeri kullanılır.Lokumdan şeker hamuru yapımı için tıtık:)))

Ben birinci tarifi yapacaktım. Antalya'da  pasta malzemesi satılan yerlere gittim, glikoz ve tylose istedim. Onlar olmadığını söylediler veya az satmıyorlar. Sana şeker hamuru satalım dediler.Ben hazırları tercih etmiyorum dedim. Şeker hamuru yapan çok olmayınca malzemeyi getirmiyoruz veya az malzeme satmıyoruz dediler . Bende ikinci sini yapmayı tercih ettim..



Haydi beyler bayanlar gelsin tarifimiz...:)))
Pamuk eller mutfağa....:)))
Hazırmısınız  yapalımmı şeker hamurunu ...:)
Sesiniz az geliyor, evet hazırız, şimdi oldu gelsin malzemeler..

MARSMALLOW'DAN  ŞEKER HAMURU YAPIMI
 MALZEMELERİ
 2 Paket masmallow ( haribo ) 1 paket 175 gram
 3 Paket pudra şekeri ( 2 sefer eleyelim )
 3 Kaşık su
 1 Çimtik tuz
 Gıda boyası
Mısır nişastası( mısır nişastası şeker hamurunu açarken kullanacağız)
 Strech flim  ve sana yağı

Gıda boyaları :  Toz,sıvı ve jel halinde satılır. Üç ana renk  almanızı öneririm. Bunlar ; kırmızı,sarı ve mavi. Bu üç ana renkten ara renkleri elde edebiliriz.:)))))


 kırmızı +sarı'dan: turuncu
sarı +mavi'den: yeşil
kırmızı + mavi'den : mor
elde edilir, denedikçe renkler ortaya çıkar...


YAPILIŞI
  1) Öncelikle şekerlerin renklerini beyaz ve pembe olarak ayıralım. Bir çelik kase içine kaynar su koyalım içine bir borcam oturtalım ocağa koyalım ve altını yakalım..



  2) İçine tek beyaz renk şekerleri koyalım, hiç telaş etmeyin o kendi eriyecek. İyice eriyince içine 3 kaşık suyu ekliyelim, tuzunu,biraz pudra şekeri koyayalım bir kaşık yardımı ile karıştıralım...




Püf noktası: Bu arada erirken hiç telaşlanmayın çok karıştırmaya çalışmayın sıcaklık yükseldikçe eriyor.:)

 3) Şu aşamada hiç elinizi bulaştırmayın. Biraz daha pudra şekeri karıştırın, tezgaha pudra şekeri bol dökün ve tabağı kaşık yardımı ile pudra şekerinin üstüne boşaltın.





Ellerinizin hepsini batırmayın üç parmak ve kaşık yardımı ile biraz koyulaşıncaya kadar karıştırın.
Püf noktası: Hemen elimizi daldırırsak bütün şeker elimize yapışır ve ayırması zor olur..:)))


3) Şimdi koyulaşmaya başladı elinizle karıştırabilirsiniz biraz daha pudra şekeri koyun ne çok sert ne çok yumuşak bir kıvamda yuğurun, nasıl alıştınız hamurunuz baya güzel oldu az daha yuğurun tamamdır.
Başardınız birinci renk oldu. Aynı işlemi aynı borcamda yıkamadan pembe rengide aynı şekilde yapın.




Resimdeki gibi, bir pembe bir beyaz hamurunuz oldu. ELLERİNİZE SAĞLIK HARİKA OLDU..
Şimdi filim strece sana sürün ve şeker hamurunu sarın bir gün beklesin....

Püf noktası:Şeker hamuru buz dolabında bekletilmez. Artanlarda buz dolabında saklanmaz, strec flim yağlanır sarılır konur  tekrar poşete geçirilir kapaklı bir kap içinde muhafaza edilir. İhtiyaç olunca, ihtiyaç kadar çıkarılıp kullanılır yosa kurur:)





 4) Bir gün bekleyen şeker hamurunu önce pembenin yarısını alalım ve yavaş hareketlerle onu yumuşatalım evet oluyor .Şimdi hızlanabilirsiniz çok güzel ellerinize sağlık hamurumuz şekle giriyor...


Püf noktası: Hamuru ilk aldığımızda biraz sert  elimizin sıcaklığı ile ısınıp açılacak.:)))
Veya yumuşak olabilir o zamanda elimize yapışır açarken merdaneye yapışır, o zaman pudra şekeri ile yuğuralım, bunları unutmayın.:)))))

 5)OOOO çok başarılı oldu şimdi şekil verme zamanı.Beyaz şeker hamurunu üstünü kaplıyacağız, onu şimdi ellemiyeceğiz. Tezgaha, Mısır nişastası serpelim ve  pembe şeker hamuru'nun yarısını alalım merdane ile açalım arada üstüne mısır nişastası serpelim.Yufkadan az kalın açın.
Püf noktası: Açarken yufka açar gibi , alt üst çevirmeyelim. Üst yüzü her zaman üst olacak.:)))







 6) Evet şimdi kalıpları alalım ve şekiller elde edelim, çok güzel oluyor harika ..pembe çiçekler oldu.
Şimdi o pembenin içine biraz kırmızı ve mavi boya koyalım mor renk elde edelim az pudra şekeri atalım.
Püf noktası: Boya koyunca hamur biraz ele yapışmaya başladı pudra şekeri koyuyoruz...:)Hadi çok güzel oluyor yapıcaz...Telaş etmeyin..




 7)Çok güzel bir mor renk elde ettik. Şimdi gene mısır nişastası serp tezgaha, hamuru aç.
Püf noktası: Nişastayı abartmadan garelince koyalım mor renk bembeyaz olmasın.
Bundanda kalıplarla büyüklü küçüklü çiçekler yapalım.
Şimdi yaprak için kalan mor hamurun içine sarı ve mavi boya koyalım gene az pudra şekeri ile biraz katılaştır yuğur oldu. nişasta serpip açalım ve yaprakları kalıplar yardımı ile yapalım, harika oldu.
Şimdi pembe hamur alalım önce elimizle çalıştıralım, onuda dikdörtgen açalım ve resimdeki gibi kurdela yapalım...:))) Çok güzel görüntü süper ayrıntıları ile yaptık ellerinize sağlık, sizlerle olmak çooook güzeldi.



Bir dahaki sefere bu güzel çiçeklerle güzel pastamızı hep beraber yapıcaz..:)))))  


NOT: Bu gün pastamızı kaplamadık, çünki bu gün kaplasaydım , şeker hamurunu bu tedayda veremezdim, üzülürdüm, herkes öğrenmeli..:))
Herkez keki ayrıntılarıyla yapacak, ardından şeker hamurunu yapacak ve en son final .........:)
 Bir günde olmazdı bunların hepsi....


HAYIRLI HAFTALAR..:))))
İzninizle dostlarım, derse yetişmem lazım.
Bir daha ki sefere pastayla karşınızdayım..









18 Mayıs 2012 Cuma

SÜNGER PANDİSPANYA KEK ( YUMURTANIN FAYDALARI )



HAYIRLI GÜNLER ....:)))
TÜM DÜNYAYA  GÜZEL TÜRKİYEM'E...:)
BAHAR SABAHINA MERHABA DEDİK...:)) 

Kuşlar süper, cıvıl cıvıl, bizler için, terapi yapmakta, hadi mutlu olun demekte.
Bu gün sizlerle epeydir yaş pasta yapmadım. 3 Aşamada yapacağız bu yaş pastayı.
1. Aşama kekini yapalım.( pandispanyası)
2. Aşamada Şeker hamuru yapımı.:)))
3. Aşamada ganaj ( kreması), Şeker hamuru ile pasta yapımı.:))) kaplama ve süsleme......

Tek tek fotoğrafları ve püf noktaları ile inşallah yapacağız. Bu pasta bitince ben bilmiyordum yapamadım diyen kalmıyacak..  Tek tek vermemin sebebi bir seferde yaparsam çok tetaylı anlatım olmıyacağı için...:)))))) 
Hepimize kolay gelsin....Takibe devam ne hoş bir yaş pasta olacak mmmmmmmmm diyeceğiz............:)))))

Bu kekte yumurta çok kullandım.Öncelikle her gün kahvaltılarda, yemeklerde, pastalarda çokça kullandığımız bizimde severek yediğimiz, yumurtanın faydalarından bahsedelim.
Bakalım ne kadarını biliyoruz...:))))))))

YUMURTANIN FAYDALARI
1) Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir. Yeni bir yaşamın özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin yüksek olması hiç de şaşırtıcı değildir.
 
PROTEİN DEĞERİ
2) Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir. Çünkü yumurta proteinin de insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.
Uzmanlar; yeterli ve dengeli beslenmede, hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önermektedirler. Bu nedenle çocuk beslenmesinde protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem mutlaka verilmelidir.

VİTAMİN DEĞERİ
3) Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir. Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesini sağlar, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir.

4)  Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. 

5) Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.

6) D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.

7) Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur.

8) B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir.
Ayrıca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır.

MİNERAL DEĞERİ
9) Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. 

10) Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır.

11) Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış olursunuz.

12) Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olduğu için çok önemlidir.

BUNLARA DİKKAT EDİYOR MUSUNUZ?
1) Yumurtanın marketlerde soğuk bölümlerde muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.

2) Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır; çünkü bu yumurtalar çok çabuk bozulur ve ayrıca mikroorganizmaların oluşmasına meydan verirler. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır.

3)Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. 

4) Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden önce yani 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
1) Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur.

2) Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.

3) Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Taze ve bayat 
yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz.

4) Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.

5) Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı yüksek görünümdedir.
Kaynak : T.C. Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü.
........................................................................................................................

Çok bilgilendim. Harika faydaları var mutfağımdan hiç eksik etmem...:))))
Şimdi geçelim kekimize...Muhteşem kabarık bir kek Maşallah......

Hazırmısınız yaş pastanın 1. aşamasına başlayalım....
Beyler bayanlar...
Haydi pamuk eller mutfağa...:)))
Şu muhteşem sünger kek için gelsin malzemeler....


Sünger Pandispanya
   MALZEMELERİ
  5 Yumurta (oda sıcaklığında)
  1 Su bardağı toz şeker (200 gr.)
  1 Su bardağından az eksik un (165 gr.)
  1 Türk kahve fincanı ılık su (80 ml.)
  5 Tatlı kaşığı kakao (50 gr.)
  1 Paket vanilya
  Yarım paket kabartma tozu
  Fırın kağıdı
  22 cm. çember kalıp. Yüksekliği 7cm.

  YAPILIŞI
  1) Öncelikle kek kalıbına yağlı kağıttan zemin hazırlayalım fotoğraftaki gibi.Kakaoyu, unu ve kabartma tozunu 2 kere eleyelim.
 Püf noktası:Ununu 2 kere elememizin sebebi kabarması için.
 İki kap alalım birine yumurta aklarını diğerine yumurta sarılasını koyalım. Şimdi yumurta aklarına şekerin yarısını koyup resimdeki gibi 3 kat oluncaya kadar köpürtelim.....

2) Şimdi yumurta sarısına kalan şekeri koyup, yumurtanın rengi açılana kadar çırpalım. İçine suyu ve vanilyayı koyup 20 saniye daha çırpalım. HARİKASINIZ...:)))  Elenmiş kuru malzemeleri yumurta sarısına katalım, tüm malzemeler birbirine karışana kadar çırpalım. Bu aşamadan sonra mikseri kaldıralım.....





 3)Kakao karışımı yumurta beyazının içine spatula yardımı ile boşaltalım.
 Püf noktası: mikser'le karıştırmıyoruz homejen kıvam elde edip kabarması için..:)
Bu karıştırma işlemi çok önemli.
Püf noktası:Kekimizin kabarmasını sağlayacak yumurta aklarının sönmemesi için aşağıdan yukarıya doğru nazik yumuşak bir şekilde karıştırma işlemi yapmalıyız..:)






4) Fırını 170 dereceye ayarlayalım. Kalıbı tepsiye koyalım ve karışımı kalıba koyalım hadi çoook güzel bitiyor. tepsiyi bir kaç sefer tezgaha vurun.
Püf noktası:Hamurun içinde büyük hava kabarcıkları kalmasın.....:)

5) Evet şimdi fırın yolculuğu başlasın.......... RAHAT BİR NEFES ALIN gülün başardınız..:)))
Püf noktası: İlk 20 dakika hiç fırını açmayın...:)))
Kekin kaç dakikada pişeceği fırından fırına değişir ..... Kokular misss gibi ......
Kürdan kontrolü yapılır daha pişmedi 150 dereceye indirin fırını şimdi oldu içi pişince çıkarın Telin üstüne koyun soğusun...  


   Bu hali ilede harika...)))  40 bin kere maşallah sizde deneyin......:))))



6) Şimdi kalıptan çıkarma zamanı bir bıçak yardımı ile kalıbı kenarler'ını ayırın ters çevirin.
Kağıdından ayırın tada dadam....... Mükemmelsiniz hiç yazarken bu kadar eylenmemiştim sonuç mükemmel yüzlerinizdeki mutluluğu görebiliyorum.


7) Teşekkürler benimle bu terapi programına katıldığınız için..............
Bir dahaki tarifimiz şeker hamuru yapımı olacak görüşürüz.....:)))))



 AFİYET OLSUN...


Arkadaşım şükranın bana gönderdiği cuma mesajı ile yazıma son veriyorum..
Kabirde sorgudan.
Mahşerde sırattan.
Cehennemdeki azaptan.
Dünyadaki yalandan.
Kul'un iftirasından.
Rabbim hepimizi korusun.....:)
Cumanız mübarek olsun...)
İyi hafta sonları.
Mutlu olun mutlu kalın.......:)





15 Mayıs 2012 Salı

TUZLU SİMİT TARİFİ





Üç kadın ellerinde sepetleriyle pazardan dönüyorlardı. Dinlenmek için yolun kenarındaki kanepeye oturdular. Çocukları hakkında sohbet etmeye başladılar.

 Birinci kadın
 Oğlunun çok hareketli olduğunu, ellerinin üzerinde dakikalarca yürüyebileceğini söyledi.

 İkinci kadın
 Bülbül sesli oğlunun şarkılarına herkesin bayıldığını anlattı.

  Üçü ve dördüncü kadın onları dinlemekle yetindi.
 Niçin konuşmadığını sorduklarında.Benimkinin anlatılacak bir marifeti yok, dedi.

  Bu konuşmalara kulak misafiri olan bir ihtiyar, kadınların peşinden yürüdü.

 Sokağın başında kadınlar sepetlerini yere bırakıp yorulan kollarını, ağrıyan bellerini ovuşturmaya başladılar.
 Onları gören çocukları koşarak geldiler.

Birinci kadının oğlu perendeler atarak ellerinin üzerinde yürüyordu. İkinci kadının oğlu bir taşın üzerine oturup annesinin sevdiği şarkılardan birini söylemeye başladı. Diğer kadınlar onu coşkuyla alkışladılar.

  Üçüncü kadının oğlu ise 

 Sana yardım edeyim anneciğim, diyerek sepetin kulpuna yapıştı. Kadınlar oradan geçmekte olan yaşlı adama, çocuklarının marifetini nasıl bulduğunu sordular.

Ben marifetli bir çocuk gördüm, dedi ihtiyar.
O da annesine yardıma koşan şu çocuk.0, Peygamber (s.a.v.) Efendimiz'in şu hadis-i şerifine uygun davrandı:
( Herkesi Annesinin hizmetinde bulunmayı tavsiye ederim. )
  
...............................................................................................................................................


15 / 5 / 2012
SALI


HAYIRLI GÜNLER :)
SAYGI SEVGİ MUHABBETLE GELDİM....:)
HEPİMİZ ÇOK İYİYİZ NEŞEMİZ YERİNDE HAMDOLSUN....:)


Sizlerden aldığım enerji ile bir güne daha başladım. Önce güzel bir kıssa ile başladım...
Hafta sonu anneler günüydü herkes güzel dileklerini diledi, hediyelerini aldı...
Bende herkese sağlık, sıhhat, mutluluk, huzur dolu günler dilerim.... Bizim her günümüz özel...

Yeter ki mutlu olmasını bilelim... Kıssadan hissemi aldım........
Hiç bir zaman kim olursa olsun hürmette, saygıda kusur yok ve evlatlarımıza da bunu öğreteceğiz.. Biz nasıl davranırsak o örnek alınacak.....:)))) Benim Annem için herkes den dua istiyorum. Alzaymır hastalığına yakalandı.İlerlemeden kendi işlerini görebilsin....İlerleyen senelerde bana kızım diyebilsin, tanısın... AMİN..

Evet bu kadar sohbet yeter canlarım, mimim var onurlandırdılar arkadaşlarım teşekkürler..

1. MİM
Yeni tanıştım çok hoş arkadaşım beyaz sayfam ayrıca  sade ve derin
Silmeden mim başlığı altında mim yapmış... Gerçekten canım daha hiç silmeden yazdım.....:)


2. OLARAK 
 
Blog Star Ödülleri

Sevgili Dayatmalarda Kayboluş bir Blog Star yarışması düzenlemiş. Bence çokta iyi etmiş, bilmediğimiz, tanımadığımız bloglar'ı bu sayede tanımış olacağız. Verdiğim adresten kendisine ulaşabilir, sevdiğiniz, okuduğunuz bloglar'ı herkesin tanımasını sağlayabilir,yeni bloglar tanıyabilir ve oy verebilirsiniz. Detay'ı  arkadaşlardan öğrenebilirsiniz......







  Bu yarışmadanda Sevgili Sade ve derin sayesinde haberim oldu, ona da çok teşekkür ederim beni aday gösterdiği için. huzursuz ruhum
Aslımda beni layık görmüş teşekkür canlarım... Ben isim yazmadan herkese gönderiyorum... Bu günlerde bilgisayara oturamıyorum malum........Eşim daha iyi, Teşekkürler  dostlarım iyi ki varsınız...
Bu ödülü kabul buyurun ....:)))))

Geçelim tarife, eşim hastaneden çıkınca benden tuzlu simit istedi.Bende yakında yapmamıştım hemen mutfağa girdim. Bu lezzetli simitleri yaptım. Misafirlerle beraber afiyetle yedik.... Çoook eski bir   tarif.  Aysel yengemin, canım yengem teşekkür ederim sana.....
 Ben Yengelerimi çoook küçükken, mutfakta onlar iş yaparken sandalyeden  izlerdim.
 Eve gidince Annemden gizli, o tarifleri yapmaya çalışırdım...:)))))))
Çok güzel günlerdi....:)))))))))
Haydi beyler bayanlar gelsin tarifimiz....
Pamuk eller mutfağa..



   MALZEMELER
  125 Gram margarin yada tereyağı ( oda sıcaklığında yumuşak )
  1 Yumurta sarısı içine beyazı üstüne
  1 Çay bardağı sıvı yağı
  2 Yemek kaşık elma sirkesi
  2 Yemek kaşığı pudra şekeri
  1 Tatlı kaşığı tuz
  1 Tatlı kaşığı karbonat
  Aldığı kadar un
Üzeri için: susam çörek otu 

  
  YAPILIŞI

  1) Geniş kaba  margarin yada tereyağı koy içine sıvıları koy karıştır...
  2) Unu karbonatla beraber ele karışımın içine koy . Güzelce yoğur 10 dakika dinlensin...

Püf noktası:Unu koyarken azar azar koyun kurabiye hamuruna benzediği için söz dinlemeyen dağılan hamur yoğuracaksınız toparlarken elinizi suyla ıslayın çok toparlanan bir hamur değil.

  3) Şimdi istediğiniz şekli verebilirsiniz.. Ben küçük simitler yaptım çokta zevkli oldu...
 Püf noktası: Şekil verirken de elinize az alın yuvarlayın ortasına parmakla basın:))
  4) Şimdi simitleri önce yumurta akına sonra susamlı çörek otu karışımına bandır çıkar ..
  5) Tepsiye fırın kağıdı koyalım yerleştirelim... 180 derece fırında pişirelim...
  6) Harikasınız ellerinize sağlık harika iş oldu.... Bakın fırından gelen kokulara..
  7) Hadi çayı demleyelim pişmek üzere....:))))))))
  9) Mmmmmmm çıkaralım servis yapalım.......
  






AFİYET OLSUN
HAYIRLI HAFTALAR
BANA MÜSADE....:)))))










11 Mayıs 2012 Cuma

İSTANBUL LALE FESTİVALİ ,TEŞEKKÜRÜM , MİM




Teşekkürler
Çok mutluyum içim kıpır kıpır bugün

En sonunda benimde sayfama konmuş bir çok uğur böcekleri

Siz benim bir tanelerimsiniz..:))))

Ne mutlu artık bana, böyle dostlarım var.
Teşekkürler.....

Ey sevenlerim, sizler verdiniz bu lütfu inanın bana

Hepinize çok teşekkür ederim iyiki varsınız. 


Bana kol kanat olduğunuz  icin,

Benimle  sevinçlerimi, hüzünlerimi  paylaştığınız için 

Beni hayata bağladığınız için

Benden sevginizi eksik etmediğiniz için

Beni bloglarınıza, evinize kabul ettiğiniz için

Çok güzel mailleriniz için

Bu aciz Ayşeyi onurlandırdığınız için.:)))

Çooooook teşekkür ederim.... 
................................................................................................................




11 / 5 / 2012
 CUMA


HAYIRLI GÜNLER...:)
NASILSINIZ DOSTLARIM.....:)
BEN İYİYİM ..... HAMDOLSUN....:)))




Biraz sizlerden uzak kaldım ve özledim.....:)
Bilgisayarda arıza oldu ve eşim amaliyyat oldu. Yoğun günler geçirmekteyim desteklerinize, Beni yalnız bırakmadığınız için teşekkür yazımla başladım ........
Şöyle bir kendimi süzgeçten geçirdim. Geçmişe  baktım ve çok duygulandım. 
Onun için bu gün teşekkür'e ayırdım ne mutlu bize dedim........Maşallah...:)







23 Nisan'da İstanbuldayken lale festivaline gittiğimi söylemiştim o resimler tam bu güne uygundur dedim....Bütün arkadaşlarımı dostlarımı bu lalelerle kucaklıyorum....:))) 
Haydi bakalım iyi seyirler.......
İki tane mimim var onları da cevaplayıp huzurlarınızdan ayrılayım......:)




biricitinyeri ve  umay  Arkadaşlarım ne olmak istersin mimi yapmış....
Teşekkürler canlarım............:)







Lalelere doyamadım bakmaya sizlere gönderiyorum...:)))








 MİM............:)
 NE OLMAK İSTERDİN?

 Ben ne olmak isterdim....Olmak istediğimi oldum, Aşçıyım, Güzel bir anneyim ve eşim.
Çok bir şey istemiyorum....:)
Huzurum ve sağlıkğım olsun, Ailemle olayım yeter...:))
Ve etrafımdakilere, dostlarıma , sizlerde dahilsiniz.
Herkesin bir ışığı vardır, benim ışığımla, sıkmadan herkesi ışıtabileyim. 

 ASLA YAPAMAM, BENDEN OLMAZ DEDİĞİN MESLEKLER NELER?
 Şarkıcı olmazdım........

 ÇOCUK MU? KARİYER Mİ?
 Çocuklarım var sağlık sıhhat huzurlu olsunlar....Kariyere gelince o da zamanla oluyor...:))
Yeter ki istemesini ve elimizde kinlerle mutlu olmasını bilelim....:)))

 EŞİNİN HANGİ MESLEĞİ YAPMASINI İSTERDİN?
 Eşimin ne olmasını isterdim...:)))
Bu istemeyle olan bir şey değil ki.....
Ne yazıldıysa, onun en güzeli, en iyisi olmasını istedim...:))) 

Çok sağ olun canlarım güzel bir sözle noktalayalım....





Arkadaşım Nurgül'üm telefonu'ma mesaj atmış sizlerle paylaşayım.......
Teşekkür ederim canım...:)))

Mutluluk insanı tatlı yapar.....
Başarı ışıltı yapar....
Zorluklar güçlü yapar....
Hüzün insanı insan yapar...
Yenilgi mütevazi yapar...
ASLA'' NEDEN BEN''
Diye sormasın....
Ne olacaksa zaten olur....



Sizleri çoook ama çoook seviyorum.....:)
Sağlık....
Sıhhat....
Huzur....
Mutluluk....:))))
Hepimize olsun...
Hayırlı hafta sonları dileklerimle......
Benim bu yoğunluğuma sınav eklenecek bana müsade....
 







Bir kase lezzet hürmetlerini sundu.....:)))))
 Teşekkürler..............:)))))