Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Yeni Tarifler

latest

ÇİLEK REÇELİ

İYİ GÜNLER.....:) ANTALYAMDAN MERHABA..:))) DOSTLARIM BEN GELDİM... DOST; OKYANUS DİBİNDEKİ İNCİYE BENZER. ÇOK ZORDUR BULUNMASI. ...



İYİ GÜNLER.....:)
ANTALYAMDAN MERHABA..:)))
DOSTLARIM BEN GELDİM...

DOST;
OKYANUS DİBİNDEKİ İNCİYE BENZER.
ÇOK ZORDUR BULUNMASI.
BİR KERE KAYBETTİN Mİ BULAMAZSIN ONLARI..
Ben sizleri buldum asla kaybetmek istemiyorum.....

Hayırlısı ile bir güne daha başladık. Biraz geciktim biliyorum kızım bir kaç gündür kulak ağrısı çekiyor.Bizde doktorlardayız, ineler ilaçlar damlalar geçecek inşallah...
Herkese acil şifalar diliyorum..

Bu gün sizlerle çilek reçeli yapacağım. kahvaltılarda sofraya lezzet katar, çilek reçeli deyip geçmemek lazım. Hem basit hem zor bir reçel. Çilekler çok önemli, bu güne kalması, güzel tarla çileği bulamamaktan dolayı. Neredeyse ümidimi kesmiştim, çilek reçeli yapmakta.
Cumartesi günü kızım arkadaşı ile pazara gittiler. Annecim bir isteğin varmı dedi bende tek eksiğim çilek reçeli kızım dedim.


Ben alayım dedi, içimden reçelliği bilirmiki dedim. Sonra aman Ayşe, ne olacak 2 kilo çilek reçellik olmazsa yersiniz dedim. Haaaaa bu arada, bizim larada, şirin yalıdaki cumartesileri olan sosyete pazarına yolunuz düşerse, muhakkak uğrayın derim. Bütün markalar bizim pazarda Antalyanın en iyi pazarıdır orası cumartesi günü herkes oraya gelir.


Kızımda arkadaşı ile çanta bakmaya gittiler. Geldi benim gülüm çileklerle, gözüme inanamadım tam reçellik çilekler. Aferin annem ne güzel almışsın dedim. Bu arada biz o çileklerin misler gibi kokmasından ve güzelliğinden yarım kilosunu yedik. Kaldı bize bir buçuk kilo onunla da pazar günü reçelimi yaptım güneşlendirdim kavanoza koydum, kahvaltı masasında ikramı bekliyor.
Bu gün sizlerle paylaşacağım...:)))))



Önce iyi bir reçel yapmak için neler yapmalıyız..:))))
1) Reçel yapımında kalın tabanlı çelik tencere kullanmak lazım.Amaç yüksek ateşte tencerenin dibinin tutmaması.


2) Reçel kaynatılacağı zaman mümkün olduğu kadar taze bütün veya parça yapılır.Bunlardan en ufak bir çürük bulunmamalıdır.


3) Reçel kaynarken tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.


4) Reçelin üstünde kaynarken oluşan köpükler, reçelin parlak olması için alınmalı.
5) Reçelin çok köpürmesini istemeyen kimseler, reçel kaynarken içine çok küçük bir parça tereyağ atmakla bunu önleyebilirler.


6) Reçel kıvama geldikten sonra, çabuk bozulmaması için, sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara, ağzına kadar doldurulmalı ve havası alınmalı..


7) Reçel kaynatılırken şeker miktarı ne çok fazla, ne de az olmamalıdır. Her iki halde reçel sulanarak bozulur veya kaynatıldıktan kısa bir süre sonra bozulur, şekerlenir, küflenir.


8) Reçel pişince şekerleşmemesi için, altını kapatmadan limon tuzu veya limon suyu koyup, bir taşım daha kaynatıp kapatmak lazım.Bu işlem şekerleşmesini ve kristalleşmesini önler.



9) Reçel kaynatılırken şurubun kıvama gelip gelmediği, küçük bir tabak içindeki soğuk suya, şuruptan birkaç damla damlatmakla anlaşılabilir. Şurup damlaları suyun içinde yayılmayıp top top durursa kıvama gelmiş demektir.


10) Reçelin kıvamını anlamak için başka yöntem: Şerbeti baş parmağınızın tırnağına damlattığınız zaman, tırnak üzerinde duruyorsa, reçel kıvamına gelmiştir.
11)Marmelat rende ve ezme meyvelerden yapılır.


12) Reçel yapımı sırasında, kaynamakta olan reçeli fazla karıştırmayın, aksi halde reçelin şekerleşmesine neden olur.


13) Çok tatlı meyvelerin 1 kilosuna 1 kilo şeker, Az tatlı meyvelerin1 kilosuna 1,5 kilo şeker, Ekşi meyvenin 1 kilosuna 2 kilo şeker konulur.


14)Reçellerde şeker oranı yüzde 60 civarındadır.


15) Reçelleri az pişirip güneşde bekletilerekte yapılır.


16) Reçelleri soğuduğu zaman kavanozlara pay edin.


17) İçi dolu reçel kavonozlarını havadar serin bir yerde korunmalı.


18) Bazı meyvelerde kireçli suda bekletilir. Sonra su ile pişirilir süzülür. Şekere yatırılır ve tekrar pişirilir. Bunu yapmaktaki neden. Meyvelerin pişme sırasında dağılmaması


EVET UMARIM FAYDALI OLMUŞUMDUR.....
İki şekilde çilek reçeli yaparım.
Bu gün çoooook değişik bir tarif paylaşacağım. Tereyağında kavrularak yapılanı tarif edeceğim. denemenizi tavsiye ederim tereyağının çileğe verdiği lezzeti sizlerde tatmalısınız.:))))) Bu tarif lezzet ustalarının tarifi....


Gelsin tarifimiz...
Beyler Bayanlar hadi buyurun...
Pamuk eller mutfağa....:)))



MALZEMELER
Bir buçuk kilo çilek
1 Kaşık tereyağı
6 Su bardağı şeker
Bir yemek kaşığı limon suyu


YAPILIŞI
1) Öncelikle çilekleri ayıklayalım, yıkayıp suyu süzülsün...



2) Çelik tencereye tereyağını koyalım, tereyağı yanmasın ama azıcık kızarsın şimdi koyalım çilekleri. Şimdi tahta bir kaşıkla iki sefer karıştıralım.



3) Şimdi beş su bardağı şekeri üstüne koyalım , hemen sulanacak kaynasın. Ne zamana kadar resimdeki gibi tencereyi hizalanana kadar. Köpükleri alalım.
Evet çilekleri kevgirle içinden alalım.



4) Çileğin suyuna kalan bir bardak şekeri ilave edelim, Devam edecek kaynamaya.
Köpüklerini alalım..



Ne zamana kadar şerbet kıvamına gelene kadar. Şimdi çilekleri tekrar koyalım içine , az daha kaynasın şimdi limon suyunu verelim. Şimdi bir taşım daha kaynasın altını kapatalım daha çok kaynamasın.





Harika iş başardınız misler gibi kokuyor. Şimdi tencereye bone takalım bir, iki gün güneşlensin. Kavanoza koyalım...ELLERİNİZE SAĞLIK...:))


Buyurun burada
Akdeniz yöresine ait turunç reçeli tarifi var. Tıklayın.


AFİYET OLSUN .....
HAYIRLI CUMALAR .....
ÇİLEK REÇELİ TADINDA, HAFTA SONLARI GEÇİRMENİZİ DİLERİM..:)))))

78 yorum

  1. reçek kahvaltıların vazgeçilmezidir...
    çilek reçeli en sevdiğim reçel :))
    çok sevrim...
    ekmeği bana bana yemek istiyorum...
    banada 1 kase lütfen :))
    ellerine sağlık tatlım...
    kocaman sevgiler...
    hayırlı cumalar...
    güzel haftasonalrı diliyorum...

    YanıtlaSil
  2. tarif için çok teşekkürler deneyeceğim:)
    sanada hayırlı cumalar canım

    YanıtlaSil
  3. Cumartesi pazarını seviyorum. Canım bize uzak sıcaklardan gelemiyorum. Çilek çok güzel görünüyor. Tereyağ katımı biraz değişik geldi.yaptığımda denemek isterim.afiyet olsun.sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Bayılırım çilek reçeline tam zamanı,ellerine sağlık afiyetle yiyin arkadaşım....

    YanıtlaSil
  5. ellerine ve recelin kadar tatli dillerine saglik güzel antalyama ve sana sevgiler
    hayirli cumalar

    YanıtlaSil
  6. gerçekten profesyonel tarif ayşem. ellerine sağlık. sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. En sevdiğim reçeller arasında en önde gelir çilek reçeli :)
    çok güzel anlatmışsın canım ellerine emeğine sağlık harika görünüyor sevgiler :))

    YanıtlaSil
  8. Çok geçmiş olsun acil şifalar diliyorum.Reçelin rengi çok güzel olmuş elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Çok lezzetli gözüküyorlar.
    Eline sağlık bende vişne reçeli yapmak istiyorum.Tarifi varsa paylaşır mısınız.
    Çiğdem Kilcioğlu
    ( kecece)

    YanıtlaSil
  10. Harika bir şekilde anlatmışsın. Ellerine emeğine sağlık. Hoşgeldin.

    YanıtlaSil
  11. Reçel hakkında çok faydalı bilgiler yazmışsın Ayşe'cim..Birde tarif değişik,önümüzdeki hafta köye gidicez kısmetse,teyzemin çilek tarlasından topladığım çileklerle tarifteki gibi reçel yapmayı deneyeceğim..Elllerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. Mmmmm reçelin nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Hoşgeldinn canımcımm,nasılsın? keyfin yerinde belli,reçel pek nefis görünüyor birde aşama aşama resimlemişsin daha güzel olmuş yapacaklar için fikir olur,,,kavanoz kapağı örtünede bayıldım söylemeden geçemiycem,,,afiyetle yiyin reçelinizi,hayırlı cumalar selamlar,ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  14. wow look at that color..fabulous!

    YanıtlaSil
  15. Bizde reçelleri kayınvalidem yapar. Bende öğrenmeliyim artık :)
    Basit ama kıvamı tutturmak gerek :)
    Ellerne sağlık

    YanıtlaSil
  16. elelrine sağlık çok lezzetli görünüyor çok severim çilek reçelini sağolsun annemde yaptı bizlerede verecek ev reçeli gibisi yok

    YanıtlaSil
  17. Canısı en sevdiğim reçellerden biridir.Ellerine sağlık kokusu burnu
    ma geldi sanki.Hayırlı cumalar öpüyorum.

    YanıtlaSil
  18. HOŞ GELDİNİZ.
    :)
    SEFALAR GETİRDİNİZ.
    :)
    MMMMMM MİSLER GİBİ REÇELİMİZ.
    BENDE ÇOK SEVERİM DOSTLARIM...
    :)
    YAPMAYANLAR MUHAKKAK DENEMELİ.

    YanıtlaSil
  19. süpeeer ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  20. süpeeer ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  21. OFFFOFFFFFFF BU NE GÜZEL GÖRÜNTÜ.
    ELLERİNE SAĞLIK AYŞE HANIM..

    YanıtlaSil
  22. MAŞALLAH DİYORUM SANA.
    NE HAMARATSINIZ.
    BİLGİLERDE ÇOK GÜZEL FAYDALI.

    YanıtlaSil
  23. bayilirim cilek receline birde becerebilsem ne guzel olurdu. 2 kere yapdim hic istedigim kivami tutturamadim:(

    YanıtlaSil
  24. ellerinize sağlık cok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  25. Çok severim ne güzelde görünüyor...Kavanozun da çok şık buarada:)Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  26. blog star seçmeleri plaketinizi yollayabilmem için bir kargo adresi rica etmiştim acaba ben mi atladım siz mi vermediniz bilemiyorum ama teyid etmek istedim..

    lütfen bana bir bilgi verebilir misiniz?
    neyazsamacep@gmail.com

    YanıtlaSil
  27. çoook geçmiş olsun. O ne güzel bir kavanozdur:) bayıldım bayıldım:)

    YanıtlaSil
  28. Çok geçmiş olsun canım .

    En sevdiğim reçel , ellerine sağlık harika olmuş .
    Mutlu haftasonları , sevgiler.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba,blogunuzun yeni takipçisiyim:)çilek reçeli harika görünüyor,ellerinize sağlık...güzel paylaşımlarda bulunmak dileğiyle,bloguma da beklerim:)sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. teşekkür ederim.. senden 2 ricam olacak:
    1) isim Ayşe Alkan oluyor degil mi?
    2) blogmuhtar.tk linkinden kişisel bloglar segmentine girersen orada Yemek Bloglarında sana tanıtım sayfası açtım. Bir göz atarsan begenmediğin eklemek çıkarmak istediğin bir şey varsa veya göresl ile ilgili sevinirim...

    teşekkürler

    plaketi kargoya yarın vermiş oluruz...

    YanıtlaSil
  31. Ellerine sağlık, çok severim çilek reçelini:)

    YanıtlaSil
  32. mis gibi reçel koktu:) çok severim reçelin her tür meyve ile denerim:)harika bir sayfa kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
  33. merhaba ben de memnun oldum. çok güzel görünüyor elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  34. cok gecmis olsun ve acil sifalar diliyorum.
    Recel harika görünüyor, tarif icinde tesekkurler. Satir icin de Antalya'yi görünce Pür dikkat okudum yazinizi. 2 yil aradan sonra Carsamba gunu ucuyoruz Antalya'ya ve ben bekleyemiyorum. Bu yuzden yazinizi keyifle okudum. O pazar ise tatil suresince yapmaktan cok hoslandigim aktivitelerden biridir:)
    Güzel Antalyama sevgilerimi yolluyorum, bekle geliyoruz...

    YanıtlaSil
  35. Mis gibi olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  36. geçmiş olsun canım,üzüldüm.
    ama çilek gibisi de yok ,o ev ne tatlı kokmuştur,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  37. Hoş geldin canım.
    Nasıl güzel çilekler öyle kokusunu hissettim bir an ellerine sağlık..
    Mutlu pazarlar..

    YanıtlaSil
  38. ELLERİNİZE SAĞLIK ,KAVANOZ SUNUMUDA HARİKA OLMUŞ:)

    YanıtlaSil
  39. Ya kovanoz benim olsun.
    İçide dışıda harika.
    Hamaratım.

    YanıtlaSil
  40. Tam kıvamında.
    Yemek dergisi gibi bloğunuz.maşallah 41kere.

    YanıtlaSil
  41. cok faydalı bılgıler vermıssın canım harika gorunuyor

    YanıtlaSil
  42. Ellerine sağlık,aşama aşama resimlemişsin,püf noktalarını vermişsin yeni yapacak olanlara oldukça faydalı,ellerine sağlık.Bu arada kızına geçmiş olsun kulak ağrısı çok zor,umarım şimdi daha iyidir.Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  43. Muhteşem bilgiler.
    Muhteşem tarif.
    Yapip yemeliyim.

    YanıtlaSil
  44. Ellerine sağlık canım,sevgilerimi bıraktım almayı unutma:)

    YanıtlaSil
  45. şahane görünüyor. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  46. Merhabalar,

    Önce kızınızın kulak rahatsızlığı için geçmiş olsun dileklerimi iletir, Cenab-ı Hakk'tan kızınızla birlikte tüm hasta olan ümmet-i muhammede acil şifalar dilerim.

    Çileğin de çok güzel reçeli olduğunu biliyorum. Mevsimi gelince eşim de yapar.

    Sizin çilek reçeliniz de çok güzel ve enfes görünmekte. Ellerinize ve emeklerinize sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.

    YanıtlaSil
  47. en sevdiğim reçel ellerine sağlık;)

    YanıtlaSil
  48. süper görünüyor canım çileklerin kokusunu duyar gibi oldum valla ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  49. Çileğide reçelinide çok severim, gerçi kimsenin sevmeyeceğini düşünemiyorum ama :)

    O kadar ayrıntılı anlatmışsınki benim gibi çok bilmeyenler bile rahatlıkla yapabilir. Gerçekten nefis görüntüler ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  50. Mmmmmmmmmm çok severim.
    Ayrıntılı anlatmana bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  51. Mmmmmmmmmm çok severim.
    Ayrıntılı anlatmana bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  52. Çilek reçeli pişerken o kokusu var ya bayılırım, derin derin çekerim içime :) Harika olmuş rengi,kıvamı.. Ellerine sağlık tatlım..

    Hiç bilmeyenler bile senin harika anlatımınla süper yapacaklar eminim..

    YanıtlaSil
  53. Antalyadan bizlere çok tatlı ve bol çilekli bilgiler verdin canım iyi tatiller sana ve sevdiklerine

    YanıtlaSil
  54. hazır alıyodum bayılırım dur bi deneyim.
    :)

    YanıtlaSil
  55. hazır alıyodum bayılırım dur bi deneyim.
    :)

    YanıtlaSil
  56. çok lezzetli gözüküyor ellerinize sağlık ......

    YanıtlaSil
  57. HOŞ GELDİNİZ.
    :)
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    :)
    TEKER TEKER TEŞEKKÜR EDERİM.
    :)
    SEVGİLERİNİZİ KABUL ETTİM.....

    YanıtlaSil
  58. ofofffffff bu ne güzellik.
    enfes bir lazzet.
    ellerine sağlık.
    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  59. kızınıza çok geçmiş olsun.
    çilek reçelini çooooook severim.

    YanıtlaSil
  60. gül ve vişne reçeli hariç hiç reçel yiyemiyorum canım sevmiyorum..eşim çilek reçelini çok sevdiğindende kayınvaldem ve annem yapıp benı yapmaktan kurtarıyolar sağolsunlar:))ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  61. İlk önce çok geçmiş olsun. Antalya'da deprem olmuş. Resimler muhteşem. Ben güneşte bırakma işlemini pişirmeden önce diye biliyordum, bu da ilginç. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  62. Kiziniz icin gecmis olsun..recelde nefis gozukuyor ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  63. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık. Afiyetler olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  64. HOŞ GELDİNİZ..
    :)
    ELLERİNİZE SAĞLIK.
    :)

    EVET İLHAN BEY..
    DÜN ANTALYADA DEPREM OLDU.
    BİZ DÜKKANIMIZDA OTURUYORDUK, PENCERELER GICIRDADI
    EŞİM DEPREM OLUYOR DEDİ.
    BİZ DEPREMİ HİSSETTTİK.

    YanıtlaSil
  65. kızına acil şifalar dilerim ağrı çekmek zordur.
    çilek bende aldım akşam eve gidince reçel yapacağım
    seninki çok güzel olmuş allah kış boyu ağız tadıyla yemek nasip etsin canım
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  66. Elerinize saglik bayilirim cilek receline hayirli cumalar:)

    YanıtlaSil
  67. tencereye bone geçirmeyi kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi iyi fikir.muhteşem gözüküyor.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  68. ablacımm nasıl kaçırdım ben bu tarifi :( ramazanın ilk günü bende çilek reçeli yaptım başlangıç aynı senin yazdığın gibi ama kıvamını tutturamadım bu sefer hafif sulu oldu baya da kaynattım şimdi küflenir felan yazmışsın ya gözüm korkmadı degil
    senin reçel ye beni diye bagırıyor resmen tadını tahmin edebiliyorum elerine saglık ablacımmm

    YanıtlaSil
  69. CANIM MAVİM HOŞ GELDİN...
    EVİN GÜNEŞ GÖRÜYORSA KOYULAŞINCAYA KADAR GÜNEŞLENDİR..
    TEREYAĞ KOYDUNMU VEYA ŞEKERİ NASIL AZSA İLAVE EDİP ÇOK AZ KAYNATABİLİRSİN..
    ÇOK KAYNATIRSAN KARARTIR.
    İNŞALLAH YARDIMCI OLMUŞUMDUR.
    BİRDE SONRADAN TEREYAĞI KOYUNCA DAHA AZ KOY TARİFTEKİ KADAR DEĞİL.....
    SAYGILAR....

    YanıtlaSil
  70. Kahvaltının vazgeçilmesi reçel hem de çilek reçeli. Çok güzel olmuş eline sağlık ama biz çilekleri 2 ye bölüp yaparız. Büyük olmasın diye

    YanıtlaSil
  71. KİTAP DÜNYASI HOŞ GELDİN ..
    :)
    BU ÖZEL KÜÇÜK REÇELLİK ÇİLEKLER.
    ONDAN BÖLMÜYORUM..
    AMA REÇELLİK ÇİLEK BULMADIĞIM ZAMAN BENDE BÖLERİM.
    ARAYIP BULMAYA ÇALIŞIYORUM...
    SAYGILAR....

    YanıtlaSil
  72. Hoşbulduk Geç kaldım siteni keşifte. Ama buldum ya o yeterli. Paylaşımların çok güzel. Başarılısın gerçekten. Siteni takipteyim. İyi günler...

    YanıtlaSil
  73. merhabalar, güzel tarifleriniz için çok çok teşekkürler :)bilen biri olarak gördüğümden size bir sorum olacak; akşamdan şekere yatırdığım çilekler bozulmuş. bir tuhaf kokuyordu, yine de kaynattım ama pişmiş hali de normal değil ne yazık ki. garip, hoşa gitmeyen, bozuk hissi veren bir koku var. :( ilk sorum; bu haliyle sağlığa zararlı bir şey mi acaba, yemek doğru mu? ikincisi; neden bozulmuştur ki sizce?

    YanıtlaSil
  74. Şeyacim hoş geldin canım :))))
    Çilekler narindirler ayiklayip seker koyup dolapta bekletmediysen disarida kalıysa yada az sona koyarim deyip geç koyduysan yada yazın dolap isisini bi kademe soguk cevirmek lazim dolapta sogukluk yeterli gelmediyse çiçeklerin kötüleşmiştir.
    Kokusu bozuk sa yemeyin canım .

    Bunlar tecrübe hiç üzülme neyi yanlış yapdiysan onu bi daha yapmazsın.

    Sevgiler:))))

    YanıtlaSil
  75. sağolun ayşe hanım, gönülden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  76. Sekiz yıl sonra bile nefis görünüyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil