25 Mayıs 2012 Cuma

ŞEKER HAMURU İLE PASTA YAPIMI




BENDEN ALTIYÜZ DİRHEM İP İSTENİYOR

 Bağdatta dul bir kadın, altı öksüz çocuğu ve bir de ihtiyar anasıyla yaşar. Kadın hafta boyu geçimini sağlamak üzere,el emeği,  göz nuru döker ve iplik eğirir. Anası ile çocuklarının rızkını pazara çıkar,  temin etmeye çalışır. Bu kadın vefat eder. Yaşlı kadın altı torunuyla kalır ve onların nafakası için ip eğirir.  Altı yüz dirhem kadar ip eğirmiştir, pazara götürmeye karar verir.

 Ya Rabbi! Bu öksüzlerin, yetimlerin rızkını ver, diyerek sabah erkenden pazarın yolunu tutar. Yolda giderken Şeyh Abdülkadir Geylani Hazretlerinin evinin önünden geçiyordu. Onu görünce durakladı. Şeyh mürüdleriyle sabah namazından çıkmıştı, yaşlı kadını görünce.

Hoş geldin bacı, nereye gidiyorsun?

Bir miktar ipliğim var, pazara götürüp satacağım.

Benden altıyüz dirhem ip isteniyor, bunu ver de ben satayım. İhtiyar kadın ipi verdi. 

Abdülkadir Geylani Hazretleri, eline aldığı ipi  mescidin damına atar. Hemen nereden geldiği belli olmayan büyük bir kuş gelip, ipi kapıp gider. Kadın bu nebiçim şaka diye kendi kendine söylenmeye başladı.

Müritler kadına itiraz etmemesi için işaret ettiler, kadında daha fazla bir şey demedi. 

Hazreti Şeyh kadına dönerek. 

Hatun canını sıkma, ipliği satmaya gönderdim, parası gelsin ne kadar etti ise alırsın. 
Pekala, diyerek gider, ertesi gün gelir. İpilik satıldı mı? 

Abdülkadir Geylani Hazretleri: 

İplik satıldı, fakat parası henüz gelmedi. Bir haftada  gelir. Kadın bir hafta sonra gelir, para henüz gelmemiştir. Kadına Yarın gel, paranı al,  bir gün daha sabret  mevla ne gösterecek, derken bu işin sade bir şaka olmadığının farkında idiler. 

Ertesi gün oldu.

Abdülkadir Geylani Hazretlerinin huzuruna o ana kadar görülmeyen bir heyet geldi. Bin altın takdim ettiler. Müritler heyete bu kadar paranın ne olduğunu, niçin Şeyhe takdim ettiklerini sordular. Gelenler biz tüccarız.

 Altınlar Hazreti Şeyhindir. Denizde yolculuk yaparken fırtına sebebiyle geminin yelkeni delindi, yol alamaz olduk, denizin ortasında kalacaktık.
 Kaptana bir çaresi yok mu diye sorduğumuzda: 

Altıyüz dirhem ip olsa geminin yelkenini onarır, yolumuza devam ederdik.  Şu anda nerede bulacağız, dedik ve ellerimizi kaldırarak Allah'a dua ettik.

Yarabbi bize altıyüz dirhem kadar ip gönder, sana bin altın vereceğiz diye yalvardık. 
Bir de baktık ki, bir kuş gelip altıyüz dirhem ipliği geminin güvertesine bırakıp uçtu gitti.
Şimdi o adağımızı yerine getirdik, dediler. 

Tüccarlar ayrıldıktan bir müddet sonra, ihtiyar kadın gelip sordu.
Para geldi mi efendim?
Şeyh bin altını kadına verdi. Benim satışım seninki kadat kârlı olmuş mu? 

Sağol, senin yardımın olmasa, ben bu öksüz torunlarımla, çooook zor bir hayat geçirecektim dedi.
Kadın bir anda zengin olmuştu. Abdülkadir Geylani Hazretleri'ne teşekkür ederek huzurdan ayrıldı. 
............................................................................................................................................


25 / 5 / 2012
CUMA

HAYIRLI GÜNLER....:)
Yeni bir güne merhaba dedik çok şükür...
Kıssadan hissemi  aldım. Dolu dolu geçen bir haftanın ardından sizlerle beraberim...
Recep Ayınız mübarek olsun.....:)
Sağlıklı sıhhatli hakkıyla geçirmeyi nasip etsin mevlam..

Recep 3 harftir Ra, Cim, Be
Ra: Allahımız'ın rahmeti
Cim: Allahımız'ın cömertliği
Be: Allahımız'ın birlik ve ihsanı...

Recep kelimesi arapçada: Tazim Hürmet ve hatırlamak manasınadır..
Şağban ve Ramazanı Şerif'e   hazırlanmaktır..

Recep ayının başından sonuna kadar 3 şey ihsan olunur.
1) Kula azapsız rahmet
2) Bahillik etmeden cömertlik
3) Eziyet etmeden birri ihsan
...........................................................................................................................................

Bu lezzetli pastada bize güzel bir ihsan şu mübarek günlerde herkese afiyet şifa olsun.....:))))
Sonsuz teşekkürler Rabbime Maşallah......



EVET ŞİMDİ GELELİM PASTAYA

3 Aşamada şeker hamurundan pasta yapacaktık.
1. Aşamada  pandispanyasını yaptık..TIK TIK



2. Aşamada şeker hamurunu yaptık. TIK TIK
Ayrıca lokumdan şeker hamuru yapımı için TIKTIK:)))


3. Aşama ganaj ve süsleme..

Haydi beyler bayanlar
Pamuk eller  mutfağa varmısınız pastaya....:)))
Gelsinmi ??? Yüksek sesle gelsinnnnn.......

ŞEKER HAMURUNDAN PASTANIN GANAJI
MALZEMELER
  2 Paket süt kreması ( 400 ml.)
  Bitter çikolata ( 120 gr.)
  2 Paket kakolu krem şanti
  1 Paket kakaolu dolgu kreması
  1 Çay bardağı süt
  Fırın kağıdı

 ARA KATLARINA
 1 Su bardağı fındık, antep fıstığı, ceviz ( ne varsa)
 Parça çikolata

ŞURUP HAZIRLAMA
  1 Su bardağı su
  1 Su bardağından az şeker( şeker ve suyu kaynatalım içine limonu koyup soğumaya bırakalım)
  Bir kaç damla limon
  
YAPILIŞI
  1)Öncelikle tencereyi ocağa koyup içine1 paket kremayı ve bitter çikolatayı koyup eriyince altını kapatıp soğumaya bırakalım.




  2) Bir kabın içine diğer kremeyı koyalım mixserle koyulaşıncaya kadar çırpalım.Krem şantileri  dolgu kremasını ve sütü ilave edip çırpalım. Nasıl gidiyor mükemmel içine soğuyan diğer çikolatalı kremayı katalım biraz daha çırpalım... Oldu ellerinize sağlık.Dolaba koyalım..
Püf noktası: Çok cıvık olmıyacak.  krema  ve dolgu kremasını koymamızın sebebi?????
Biz tek krem şantili yapsaydık, şeker hamurunu koyunca terleme yapacaktı...

 3) Kekimizi 3 eşit pat elde edecek şekilde keselim..Şekilsiz kısmı varsa, düzeltelim streç flim ile o kekleri sarıp buzluğa koyalım.geri dönüşüm pastalarında, turuflarda kullanalım.


  4) Fırın kağıdını 4 de keselim pastanın altından yanlara koyalım üstüne çemberi koyup içine 1. keki koyalım. Hazırladığımız şuruptan sürelim, ganaj kremanın üçde birini kekin üzerine kaşık yardımı ile sürelim üstüne çikolata parçacılkarı antep fıstığı serpelim. :))))

  5) 2. Kat kekede aynı işlemi uygulayalım. 3. Kat keki koyalım şurup sürelim ve çemberden çıkaralım. Kalan kremayı buzdolabı poşetine koyalım kenarlarınave üstüne sıkalım evet çok güzel hadi bitiyor.



Püf noktası:Ganajı pastanın yanına ve üstüne ne kadar düzgün sıvaya bilirseniz pastanız o kadar ustaca görünecektir...:))))



  6)Metal bir spatula yardımı ile kremayı sıvayın, düzeltin.
Püf noktası: Bu krema şeker hamurunun daha iyi yapışmasını sağlıyacaktır. Tebrikler bu işlemde bitti. Şimdi alttaki fırın kağıtlarını yavaşça çekelim ve dolapta 2 saat beklesin.
Püf noktası: fırın kağıdını koymamızın sebebi sıvama işlemibittikten sonra tabağın temiz kalması..:)))))


   7)Beyaz hazırladığımız şeker hamurunu alalım. Elimizle çalıştıralım kıvama gelince mısır nişastası serpip açalım baya büyük açalım resimdeki gibi, pastayı önümüze alalım açılan hamuru üzerine kapatalım resimdedki gibi, yumuşak hareketlerle,üstünü yanlarını düzelterek pastayı avuclarınızın içi ile pastaya yapıştırın.Pütürlükleri düzeltin, ben elimle düzelttim.

Püf noktası:Pastanın çevresini örttükten sonra 3 parmak'dan daha çook  fazlalık olmasına özen gösterelim.Kenarlarını düzgün kapatmak için.:)))



  8)Son olarak bir bıcak yardımı ile kenarlarını kesin.Kalan şeker hamurundan bir sicim yapın ve pastanın çevresine bu sicim ile çerçeveleyin.Bizim evin telefonu çalıyor, misafir gelecek hemen kızım beyza imdadıma yetişiyor.:)))))




  9) Pastanın süslenmesi
Şeker hamurundan çicek  yapımını daha önce gösterdim. TIK TIK
Küçük  bir  fırça ve su yardımı ile minik çiçekleri pastanın yan cephesine yarım ay şeklinde yapıştırın. Zil çaldı misafirimiz Hatice hanım ve eşi Alpaslan bey geldiler. Bizim iş yarım kalamaz, hamurlarımız kuruya bilir Hatice hanım mutfağa davet ettik işimize devam.
Fotoğraftaki gibi çiçeklere su sürüp yapıştırdık.
Kurdelasınıda aynı işlemi yaptık. Üstünüde çiçekleri sırayla dizdik. Çok eylenceli ve bi o kadar zevkli oldu...:)



Şimdi dolapta dinlensin. Ellerinize sağlık harika oldular. Bakın şu güzelliğe ne kadar güzel. Bir o kadarda lezzetli mmmmmmmmmmm harika yedikçe yiyesi geliyor..
Bu lezzeti deneyin mahrum olmayın..:))))))

Bu pastayı üç seferde yaptık, ayrıntıları ile harika oldu.İnanıyorum 3 seferde yaptığıma hak verdiniz. Benimle bu pasta yapımına katıldığınız için teşekkür ederim.Ben bile yazıp anlatırken çok eğlendim, umarım sizlerde eylenmişlinizdir. Bol resimli çok hoş oldu, iyi seyirler dilerim..





 AFİYET OLSUN

TEŞEKKÜRLER BENİMLE OLDUĞUNUZ İÇİN.:)))))
CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
SAĞLIK SIHHAT DOLU HAFTA SONLARI...:)





210 yorum:

«En Eski   ‹Eski   201 – 210 / 210
Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

Olur dolapta muhafaza edin havalar güzel terleme olmaaz yardımcı olduysam ne mutlu bana afiyet olsun

Adsız dedi ki...

Ellerinize saglik ...verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim..seker hamurlu pasta yapildiktan sonra oda isisinda mi dolapta mi bekletilmelidir ?

Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

Ne demek şeker hamurlu pasta dolapta muhafaza edilir bizim dolaplar terletiyo ...

arzu dedi ki...

Çok teşekkürler tarif için anlatımımıza bayıldım. Denedim muhteşem oldu özellikle kreması harika... Ince ayrıntılarına kadar çok güzel anlatmışsınız sizi tebrik ediyorum. sayenizde yaptığım pastadan çok övgü aldım. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhabalar bende tarifinizi denemeye başladım 5 tatlı kaşığı kakao yerine 5 yemek kaşığı kakao okuyunca olanca pandispanya heba oldu pes etmedim 1 saat sonra birebir tekrar denedim keki.ve sizinki kadar olmasada kalibin üstüne kadar kabardi ve guzel bi kek oldu şimdi sıra ganajda ganajla kaplayip dolaba atıcam ve sabah seker hamuruyla susleyecegim umarım başarılı olurum ☺

Adsız dedi ki...

MERHABA TARİFİ DENEDİM VE ÇOK BEĞENDİK BENİM SORUM BEN PANDİSPANYA KEKİNİ 25X27 YADA 25X30 DİKDÖRTGEN BİR KALIBA YAPICAM NASIL ARTIRMAM GEREKİYOR MALZEMELERİ MUHAKKAK YORUMLARDA VARDIR AMA ÇALIŞIYORUM VE BAKAMIYORUM CEVAP İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

Bir Kase Lezzet Ayşe Alkan dedi ki...

Afiyet olsun kalıbın ebatına göre yarı yarıya yada üçte bir arttırın...

Adsız dedi ki...

krem şanti oda sıcaklığında olursa şeker hamuru uygulanabilyormuş. Doğru mudur?
şimdiden teşekkürler..
DİLARA

Adsız dedi ki...

krem şanti oda sıcaklığında olursa şeker hamuru uygulanmasında sorun yaşanmıyormuş.
Doğru mu? şimdiden teşekkürler..
DİLARA.

Zeynep Çimenderek dedi ki...

şekilli pasta maharetli kadınların işidir bede yapacağım... inşallah o kadar maharetim vardır.

«En Eski ‹Eski   201 – 210 / 210   Yeni› En yeni»