31 Aralık 2011 Cumartesi

DİKENLİ KABAK


Hayırlı günler sizlerle görüşmeye başlayalı tam bir hafta oldu.Benim için değişik, güzel, biraz acemi olunca zor oldu.Hiç yazmak konuşmaya benzemiyor.İnsanın elinde olmadan devrik cümleler kullanıyor.
Mütevazi evimde bunun ayrıntılarına alışmaya çalışıyorum.Sizin de desteklerinizle çok kolay olur inşallah.

Bugün ingilizce kursum vardı.Eşime kahvaltıyı hazırlayıp hemen çıktım.Neyse ki ders başlamadan yetiştim, bağlaçları işledik.After,till,until,since,as soon as,when,while v.s.O kadar çok ders gördük ki 12 sayfa.
Son dersin zilinin çalmasına yakın  herkes  ağız birliği etmişçesine yeter dedik.

Bu ingilizce merakımı soracak olursanız, kızım bana bir gün anne beraber okuyalım dedi.Biraz şaşırdım acaba yapabilir miyim dedim, okumak artık bana uzak diyordum.Eşime hiç bahsetmedim çünkü beni caydırır, kızımla gittim ilköğretimin 6. sınıfına kaydoldum.Kızımla dersleri çalıştık benim  evladım öğretmenim oldu.

Şu an çok duygulandım, annecim haydi başaracaksın derken hep çalıştık.Ben ona arkadaş oldum oda bana, seneler su gibi geçti.Her sene bir sınıf geçtim, 8. sınıfta matematik ve ingilizcede kaldım.Böyle olmaz ayşe dedim,İngilizceye başladım.Asmeğin kurslarına iki senedir devam ediyorum çok memnunum.

3. kurdayım yani en sonundayım, ilköğretim bitti maşallah.Şimdi sıra lisede kızımla okuyacağım, kaydımı yaptırdım.Ocağın sonuna doğru sınavlarım var, burdan sizler aracılığı ile.

Kızıma çoook teşekkür ederim ,iyi ki varsın birtanem.Oğlum bunları okuyunca üzülmesin iyi ki sende varsın birtanem.Sizlere de teşekkür ederim benim hayat mücadeleme ortak oldunuz.Hala bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz.

Evet sizlerle ılıkta soğukta yiyebileceğiniz bir tarif.Bizim bahçemizde vardı, kışın bulunur.Bir kökten  sezon içinde 150 ile 200 tane verir.Küçükken ben ondan korkardım.Annem iskelenin üzerine ağ dırmıştı altında duramazdım.
Sanki başıma düşecek zannederdim.:) :)Her zaman yaparım pazarımızdan alıp sizler için yapmak istedim.
Hem kolay hem pratik hem lezzetli hem değişik.

MALZEMELER
1 adet dikenli kabak
Kızartmak için sıvı yağ
Tuz
1 çay bardağı ceviz
3 diş sarımsak
Yarım limon
Süslemek için dereotu ve kırmızı biber

YAPILIŞI
1) Kabak yıkanır kabukları soyulur ve ince elma dilimi doğranır.
2)Kabaklara tuz serpilir, kızartılır servis tabağına konur.
3)Ceviz ve sarımsak ron dodan çekilir limonla karıştırılır.
4)Kabakların üzerine konur ve süslenir.



AFİYET OLSUN :)
MUTLU OLUN MUTLU KALIN :)


.

30 Aralık 2011 Cuma

GÜNEŞ YÜZLÜM


Bugün sizlerle buluştuğum için çok mutluyum.:) :)
Dün interneti açmaya hiç fırsatım olmadı yoğun bir gün geçirdim.
Bugün işlerimi yapıp heyecanla sizlerle buluşmak ve yeni tarifimi yazmak için oturdum.
Tarifimden önce okuduğum  çok beğendiğim ve ibret aldığım hikayeyi paylaşmak istiyorum.
Hepinizin cuması mübarek olsun.


HİKAYE

Şöyle anlatıldı:
İsrailloğullarından birine,babasından çokça mal mirası kaldı.
Bu malla, bağ bahçe alıp yoksullara verdi.
Şöyle dedi:
İşte Allah katında bağım bahçem budur.
Daha sonra ellerindeki paralarla kadın köle erkek köle satın aldı.
Bunlardan çoğunu hürriyetine kavuşturdu.
Şöyle dedi:
İşte Allah katında hizmetçilerim bunlardır.
Günlerden bir gün bir ama gördü.
Bir yürüyor, bir tökezleyip düşüyor hemen ona bir binek satın aldı.
Üzerine binip gitsin rahat etsin diye.
Şöyle dedi:
İşte Allah katında bineğimde budur.
Rasululah efendimiz, üstte durumu anlatılan kimse için.
Şöyle buyurdu:
Vallahi, sanki onu bineği üzerinde görüyor gibiyim...
Bineği kendisine eğerli, gemli olarak getirildi.
O da  bunun üzerine binip mahşer meydanına gitti.
Ruh'ül-Beyan, tevsirinden.

Bir şiir
Girilmeli  hayır  taat  yoluna;
Ama  herkezin  gücü  yetmez  buna.

Şimdi tarifimize geçelim.
Bahçemiz de portakalları görünce çocuklukta yaptığım bir tarif aklıma geldi.
Jölemsi kıvamda muhteşem bir tatlı.
Yaşımı merak ettiniz değil mi?
8 yaşındaydım, maşallah.
Annem hiç karışmazdı  bahçemiz vardı.
Orayla   ilgilenirken ben tencereyi çıkarıp tarifler denerdim.
Ben o zaman kaselere koyardım,  şimdi size özel kaseler yaptım.
Çünki şimdi büyüdüm anneyim eşim ve tariflerimi yazıyorum daha güzel sunmalıyım.
Çok basit zevkli bu erken yaştaki yemek yapma merakımı daha sonra paylaşırım.
Adınıda güneş yüzlüm koydum, sizler baktıkça veya yaptıkça içinize güneşin  parlaklığı yansısın.
Çünki ben bu tatlıyı yapınca bu duyguları yaşıyorum ve gülüyorum:)
Allahıma şükrediyorum.
Çok uzatmadım inşallah benim de ingilizce kursum var.
Sizlerden ayrılamıyorum.

Gerekli malzemeler
Hamuru için
100 gr tereyağı
4 yemek kaşığı soğuk su
1 yumurta
2 yemek kaşığı toz şeker
1çay kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un

Peltesi için
1 su bardağı sıkılmış portakal suyu
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
3 kaşık nişasta

Yapılışı
1) Un,şeker,tere yağ,su ve kabartma tozu derin bir kaba konur yoğrulur.
2) Yoğrulan hamur 20 dakika dinlendirilir.
3) Hamuru altına un serperek açalım, fırına dayanıklı kaseleri yağlayıp yerleştirelim.
4) 170 derece fırında pişirelim ve soğumaya bırakalım.
5) Tencereye nişastayı portakal suyunu koyun karıştırın suyunu şekerini koyun pişirin.
6)  koyuluğuna bakın portakal kabuğu rendesini koyun ılımaya bırakın.
7) Kaselerin içinden pişen kaseleri çıkarın, pelteyi doldurun portakal dilim leri ile süsleyin.

Afiyet olsun:) :)
Ağzınızdan  tat
Yüreğinizden sevgi
Evinizden huzur
Bedeninizden sağlık
Bloklarımız da misafirler
Hoş sohbetler
Eksik olmasın
Bana da misafir olun
Yorumlarınızı bekliyorum.......

28 Aralık 2011 Çarşamba

SÜSLÜ TARTOLET





Hayırlı günler:):):)
Sabah telefonun uyandırma zili öyle hızlı çalıyor ki haydi uyanın.
Gün başladı telefon bile benim işimi çok olduğunu söylüyor.


Kızın okula gitti hala yatıyorsun saat geç değil 8.
İşin çok hadi kalkmalısın çayını koy eşini kaldır diyor:)


Kahvaltımızı hazırladım  eşimle bir güzel yaptık onu uğurladım.
Kendime motor takmış gibi evde koşturmaya başladım.


Yemeğimi yaptım,evimi toparladım blogda tarifini paylaşacaksın.
Bir yandan telefon trafiği öğleden sonra arkadaşlarla toplanacağız.


Yirmi beş senedir toplanırız  iki haftada bir öyle alıştık ki inşallah bir ömür sürer.
Orası bana bayram gibi gelir sizlerle de öyle oluruz.


Bu kadar yeter Ayşe benim heyecanım sayfa da yansıdı affınıza sığınırım.
Evet görünce içinde çok güzel lezzetler barındıran süslü tartolet geçelim.


İsmini ben koydum görünce sizde hak vereceksiniz haydi tarif edelim.    

MALZEMELER

  1. HAMURU İÇİN  


3 kaşık tereyağı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı yoğurt
Yarım paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un


KREMASI İÇİN
2/5  su bardağı süt
1 çay bardağı şeker
Yarım çay bardağı un
1 tatlı kaşığı nişasta


YAPILIŞI
1) Unu derin ve geniş bir kaba eleyin üzerine pudra şekeri,vanilya, kabartma tozunu koyun.
2) Tereyağını,yoğurdu ve yumurtasını  ekleyin  yoğurun buzdolabında 15 dakika bekletin.
3) Tart kalıplarını yağLayın hamurları kalıplara ince küçük keserek yerleştirin.
4) 170 derece fırında pişirip soğuması için bekletin.
5) Kreması için bir tencereye süt,şeker,un,nişasta koyu bir kıvam alıncaya kadar pişirin.
6) soğuyan kremayı tartoletlerin üzerine yayın isteğinize göre meyvelerle süsleyin.


şimdiden sizlere afiyet olsun mutlaka deneyin.
muhallebinin ve meyvenin lezzetinin tadını çıkarın:) :) :)      









27 Aralık 2011 Salı

MANTAR SALATASI ( MANTARIN FAYDALARI )



Merhabalar arkadaşlar...
Sizlere mantar salatamın tarifini vermek istiyorum...
Biz ailecek mantara çok alışamamıştık taki?
Bir gezide hafta sonu tanıştım mantarla.
Çok leziz iştah açan görüntüsü beni cezbetti.
Çocuklarımda çok sevdi kızımın favori salatası.
Bende bu güzelliği sizinle paylaşmak istedim.
Umarım sizinde hoşunuza gider.


MANTAR
Tüm dünyada onbinlerce çeşidi var.
Besin değeri yüksek bir gıdadır.
Özellikle , protein ve demir açısından çok zengindir.
A,B,D,P ve K vitaminleri ile kalsiyum,potasyum,fosfor 
ve bakır mineralleri de bulunur.


MANTARIN FAYDALARI
  1. bağışıklık sistemini güçlendirir.
  2. hastalıklara karşı direnci arttırır. 
  3. göze ve vücuda kuvvet verir.
  4. öğrenme yeteneğini arttırır.
  5. yorgunluğu giderir.
  6. kansızlığa iyi gelir.
  7. kandaki kollesterol oranını düşürür.
  8. kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir.
  9. daha bir çok fay daları var saymakla bitmez.
Malzemeler
  • 10 adet mantar
  • 2 adet havuç
  • 4 adet salatalık turşusu
  • 1 kase mısır
  • tutam maydanoz


    hazırlanışı
    1. tencereye su koyup kaynadıktan sonra içine tuz ve mantarı koyup haşlayalım.
    2. mantarları doğrayalım geniş bir kaseye koyalım.
    3. havuç ve salatalığı kibrit çöpünden küçük doğrayalım.
    4. maydanozu doğrayıp  hepsini kasede buşturalım.
    5. yağını tuzunu limonunu ve mısırını ekleyip servis yapalım. 
    afiyet olsun...





    sizlere bir fıkra paylaşarak veda etmek istiyorum:)


    Temel uçakla Trabzona gidecekmis. Oturmus bir yere rasgele... Asil yer sahibi gelmis; 


    Yer sahibi: Beyfendi burasi benim yerim kalkarmisiniz? 


    Temel: Hayir 


    Yer sahibi : Beyfendi burasi benim yerim kalkin 


    Temel: Hayir 


    Yer sahibi gider hostese basvurur. 


    Hostes: Beyefendi burasi sizin yeriniz degil kalkarmisiniz lütfen 


    Temel: Kalkmam 


    Hostes çare bulamayinca kaptana basvurur. Kaptan, Temel'in kulagina bisey fisildar ve Temel gecer arka tarafa oturur. Herkes hayret etmis biz bu kadar ugrastik kalkmadi acaba Kaptan nasil kaldirdi bunu. Dayanamayıp sormuslar kaptana: 


    Kaptan: 
    -Dedim ki Burasi Trabzon'a Gitmez.

      26 Aralık 2011 Pazartesi

      ÇİKOLATA SOSLU İRMİK TATLISI







      Merhaba sevgili arkadaşlarım...:)
      geçen akşam otururken,eşim sütlü bir tatlı olsa ne iyi olurdu dedi...
      ertesi günü ilk iş, bu tatlımı yapıp buzdolabına dinlenmesi için attım...
      tatlım oldukça pratik bir tatlı...
      pratik olduğu kadar lezzetli bir tatlı...
      kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim:)






      malzemeler

      • 1 lt süt
      • 1 nescafe fincanı irmik
      • 1 su bardağı şeker
      • 1 paket vanilya
      • 1 paket jöle(küçük paket) veya 1 kaşık nişasta
      • 1 krem şanti
      • 1 çay bardağı süt
      çikolata sosu için
      • yarım paket çikolata sosu
      • bir buçuk su bardağı süt
      • 1 kaşık tereyağı
      • 1 kaşık sarelle
      hazırlanışı 
      1. sütümüzü tencere alıp,şekeri ve irmiği pişirmeye başlıyoruz.
      2. pişirdiğimiz muhallebiyi,ocaktan alıp,içine vanilyasını ve jölesini ilave edip,iyice karıştıyoruz.
      3. ayrı bir kapta,krem şanti ve bir çay bardağı sütü çırpıyoruz.
      4. daha soğuyan muhallebiye,krem şantimizi  ilave ediyor.
      5. bir kaseye streç film seriyoruz.
      6. soğuyan muhallebimizi bu kaseye düzgün bir şekilde yayıyoruz.
      7. muhallebimizi dolapta donuncaya kadar bekletiyoruz.
      8. bu arada çikolata sosumuzu pişirip,ocaktan aldıktan sonra,içine tereyağı ve sarellesini ilave edip karıştırıyoruz.bunlar sosumuza parlaklık veriyor..
      9. soğuyan muhallebimizi bir servis tabağına ters çevirip,üzerine hazırlağımız ve ılıttığımız çikolata sosunu ilave ediyoruz.
      10. arzuladığımız boyutta dilimleyip servise sunuyoruz..

      NOT: Sütünü 7 bardak yaparsanız biraz daha fazla olur.






      AFİYET OLSUN:))))





      24 Aralık 2011 Cumartesi

      TARHANA ÇORBASI



      Yaz mevsiminde hazırlamış olduğum tarhananın önce yapılışını sonra da bu soğuk kış günleri için birebir protein deposu olan,mikroplara karşı dirençli olmamızı sağlayan; kolestrol, kalp krizi ve daha birçok hastalığa iyi gelen tarhana çorbasının tarifini vereceğim.

      TARHANANIN MALZEMELERİ:
      1 demet fesleğen(doğranacak)
      1 demet nane(doğranacak)
      1 kilo soğan(pişirilmiş)
      5 adet kırmızı biber(pişirilmiş)
      2 kilo domates(rendelenmiş)
      1 dolu kase nohut(haşlanmış)
      1,5 kilo yoğurt
      Rengini alana kadar salça
      Un
      Tuz





      YAPILIŞI:
      Bunların hepsi karıştırılacak.(sırası önemli değil)Koyu kıvamını alıncaya kadar un konulacak. 1 hafta üstü örtülü bekletilecek.10 gün kesede bekliyecek. Çıkan suyu süzülecek.Kesenin dışı nemli bezle silinmeyecek. Akan sulardan dolayı dışının porlanmaması için suyu süzülürken dışına kalın tuz serpilecek.Daha sonra bir sofra bezine un serpilip tarhanalar serilir. Kurudukça ovalanır. Kuruyunca kavanozlara konulur

      4 kişilik
      TARHANA ÇORBASI İÇİN (EŞİMİN FAVORİSİ :))
      MALZEMALER:

      3 yemek kaşığı tarhana
      7 su bardağı su veya tavuk/et suyu veya 1 bulyon
      1 kaşık salça
      yarım çay bardağı zeytin yağı
      1 tatlı kaşığı kuru nane
      3 diş sarımsak(rendelenir)
      1 tatlı kaşığı pulbiber(isteğe göre)
      tuz

      YAPILIŞI:
      Yağ,salça kavrulur.
      Suyu konur.
      Tarhanası katılır.
      Dibi tutmasın diye kaynayıncaya kadar karıştırılır.
      Diğer bütün malzemeler katılır.
      Biraz daha kaynatılır.




      AFİYET OLSUN...

      KADINBUDU KÖFTE

      ilk tarifim olduğu için çok acemiyim!! :) MALESEF:( Hem bilgisayar hemde fotoğraflar konusunda...
      Onun için kusuruma bakmayın. Elimden gelenin en iyisiyle size tariflerimi sunacağım!!
      Bugünkü yemeğimiz 'KADINBUDU KÖFTE'.




      14 ADET
      MALZEMELER:
      400 gram kıyma
      1 çay bardağı pirinç
      4 çay baradağı su
      3 yemek kaşığı galeta unu veya ufalanmış ekmek
      1 adet soğan
      1 diş sarımsak
      tuz,karabiber

      PANELEMEK İÇİN
      un
      yumurta

      HAZIRLANIŞI
      1 çay bardağı pirinç yıkanır, 4 çay bardağı su ile pişip suyu çekinceye kadar haşlanır.Kenarda ılıması beklenir.
      Kıymanın 3te 1i tavada hafif kavrulur.
      Başka bir kaba kıyma konur, soğan ve sarımsak rendelenir.
      Tuz,karabiber,galeta unu ve diğer pişen malzemeler karıştırılır.Pirinçler ezilinceye kadar yoğurulur.
      Yassı köfte (Benim deyişimle dil şekli:)) şekli verilir.
      Tutması için dolapta bekletilir.
      Biraz donmazsa kıvamı hafif yumuşak olduğu için kızartılırken zorluk çekebilirsiniz.
      Yağ kızdırılır.Köfteler önce una, sonra yumurtaya bulandırılıp kızartılır.

      NOT:Kızartma yağını kullanırken ben fındık yağını tercih ediyorum. Çünkü; fındık yağının yanma süresi daha geç.
      AFİYET OLSUN...


      Bunu yazarken kızımla beraber çok güldük. Bilgisayarda çok acemi olduğumu farkettim ve bunu geliştirmem en kısa zamanda geliştirmem lazım!
      Bu arada sizinle okuduğum bir fıkrayı paylaşmak istiyorum...

      Adamın biri Afrikada safariye çıkarken yanına minik köpeğini de almış. Minik köpek; bir gün ormanda dolaşıp kelebekleri kovalar çiçekleri koklarken kaybolduğunu fark etmiş. Ne yapacağını düşünürken bir de bakmış ki karşıdan bir leopar geliyor ve belli ki, günlük yiyeceğini arıyor. Şimdi başım dertte diye düşünmüş minik köpek.
      Etrafına bakmış yerde kemik parçalarını görmüş. Hemen arkasını leoparın geldiği yöne dönerek kemikleri yemeye başlamış bu arada da arkadaki hareketi kestirmeye çalışıyormuş. Leopar tam saldıracakken minik köpek kendi kendine konuşmuş:
      - Ne kadar lezzetli bir leoparmış. Acaba etrafta bundan bir tane daha varmı dır ki? diye sormuş.
      Bunu duyan leopar bir anda donmuş kalmış ve en yakındaki ağaca tırmanarak dalların arasına saklanmış. Tam zamanımda kurtardım yoksa bu köpeğe yem olacaktım diye düşünmüş leopar.
      Bütün bunlar olup biterken bir başka ağacın üstündeki bir maymun olanları izliyormuş. Bildiklerini kullanarak leopardan kurtulacağını düşünmüş. Leoparın yanına giderek neler olduğunu anlatmış.
      Leopar köpeğin yaptıklarına çok sinirlenmiş ve maymuna Atla sırtıma gidip şunu yakalayalım demiş.
      Ancak minik köpek neler olduğunu ve leoparın sırtında maymunla birlikte yaklaştığını fark etmiş.
      Şimdi ne yapacağım diye düşünürken kaçmaya teşebbüs etmemiş. Bunun yerine arkasını leoparın geldiği yöne dönerek kemikleri yemeye devam etmiş.
      Tam leopar saldıracakken yine kendi kendine konuşmuş;
      - Bu aptal maymunda nerede kaldı? Yarım saat önce bir leopar daha getirsin diye gönderdim hala haber yok.....

      Yapabiliyorsan; Hızlı düşün sakin ol güçlü görün düşmanını kendi silahı ile yen.

      BAŞLANGIÇ VE TEŞEKKÜR 24 ARALIK 2011 CUMARTESİ





      Merhaba sevgili arkadaşlar.
      Aslında şu anda ne yazsam diye düşünüyorum ama cümleleri kurmakta zorlanıyorum.
      Heyecanım hat safhada ,hata ve kusurum olursa acemiliğime sayıp beni bağışlayın.
      İki kuzucuğu ve bi tanesi ile mütevazi bir hayatım var.
      Mutfağımın kendisine özel lezzeti olduğunu düşünerek,bu lezzeti sizlerle paylaşmaya geldim.
      3 sene önce başladı aslında benim serüvenim.


      Antalya mesleki eğitim merkezi aşçılık bölümüne gitmeye başladım.
      Nisan ve ya Mart ayında ustalık imtihanına gireceğim.Sonra usta eğiticilik, yolum uzun. 
      İnşallah kendime göre mütevazi restaurantım olur. 
      Bunu gerçekten çok istiyorum. Yemek yapmayı ve arkadaşlarıma ikram etmeyi çok seviyorum.
      Bu blogu açmam Ayşegül(bir tutam kekik)sayesinde oldu. Ayşegül'e TEŞEKKÜRLER.
      Bana yorumları ile destek olacak herkese çok teşekkür ederim.
      Aslında tarif girmem lazım ama bu teşekkürler benim için çok önemli.


      Şu anda mutluluğumu anlatmama imkan yok. İnşallah hep beraber tatlı sohbetler ederiz.
      Bir kusurum olursa şimdiden özür dilerim.
      Bu yazıyı o kısa zamanınızı ayırıp okuduğunuz için hepinize tekrar sonsuz teşekkürler. :) :) :)
      Güzel ziyaretlerinizi bekliyorum.
      Dostluklarımız ve paylaşımlarımız daim olsun
      Muhabbetle kalın. :)


      Günün sözü:
      Küle döndüysen, yeniden güle dönmeyi bekle.
      Ve geçmişte kaç kere küle dönüştüğünü değil,
      Kaç kere yeniden küllerin arasından doğrulup,
      Yeni bir gül olduğunu hatırla...
      HZ. MEVLANA